用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 留級
go

留級 [複製鏈接]

有留過班的家長嗎?重讀真的有幫助嗎?小朋友,心情怎樣?
   0    0    0    0

回覆:留級

是學校要定家長想,分別不同?如好看留咗進步不大,學校就要學生走啦!

回覆:留級

自己是家長留級有多年經驗,孩子冇份,重讀同開竅關係?小朋友影響不太大,反而家長知後會叫孩子不同留班生玩,怕近墨者黑的道理,小息冇人和自己玩的,直至踢出校/轉校。。。

沒有幫助

回覆 Nikki1023 的帖子

要睇孩子心態.我女有讀障, 小三先知, 想佢留, 但孩子唔想, 所以不了了之
到小四, 學習更跟不上, 再討論留級時, 小女說想留,
最後學校肯配合, 現在留小四
開學後, 功課做得順暢, 應該因重讀,
剛完成了第一次測驗, 全科合格, 是小學生涯第一次
我完全沒有幫他溫習, 只督促他要溫, 因為弟弟剛上小一很多不適應要跟進

而有一個相同背景的同學一齊留級,     但他語文科還是不合格

有用同無用真係都要睇孩子本身, 沒有一定, 但我揀左搏

致於心情, 本身學校校風從不排斥成績低學生, 老師有愛心, 有宗教背景
我女留得好開心, 再加上成績好了, 連學校社工/老師都覺得佢開朗左

irenelwl 發表於 16-11-20 16:10
回覆 Nikki1023 的帖子

要睇孩子心態.我女有讀障, 小三先知, 想佢留, 但孩子唔想, 所以不了了之
我都覺得同校風有關, 我哋學校都有留級生, 因為大人一年所以知道, 不過唔會有人唔同佢玩的, 但小朋友係曳D, 不過, 班入面唔止佢一個曳, 所以都無問題。到學期尾, 班主任好鄭重同佢講:今年終於可以升小二了, 努力!阿女話, 小朋友有一次數學測驗攞過100分的。
‹ 上一主題|下一主題