用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 會否為左可以做band 1 學生,而選二線津校? ...
樓主: happynewyear16
go

會否為左可以做band 1 學生,而選二線津校? [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 16-11-20 11:24
你點知果位小朋友本身係唔係天資聰穎。或者佢讀谷校一樣年年三甲呢,邊有得咁估

但所謂名校vs二 ...
認同,但樓主以為係A校考60...去到2線輕鬆既B校應該會考到30囉

呢個方法其實唔係咩怪招, 年年都有人研究.

我認為沒有與不對, 反而最緊要係, 間學校會俾學生家長知道B1學生既範圍幾多

最怕你以為入到間有40% B1既學校, 但其實得30% B1, 相差個10%足夠你後悔幾年
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HK-MAN 發表於 16-11-19 18:07
認同,你真係講得客氣.
但呢種方案亦有根據...
某全港性名津成績一般, 插地區頭幾名既津小. 當然成績好, 重點係入左精英班後獲得好多幫學校出賽機會, 昇中去左亞皆老街某男校.

朋友在地區津小任教, 話這類例子不少. 因津校本資源不錯(政府), 又傾銷精英班, 形成精英獲絕對機會.

assado 發表於 16-11-20 12:47
有個理論: 小朋友在小魚塘做一條大魚 好過在大魚塘入面做一條小魚。 小魚塘是指2線學校。因為信心可以提高, ...
但同一情況, 小時了了, 大亦未必佳. 係小魚塘以為自己好叻, 長大後先知人外有人, 天外有天!

retriever 發表於 16-11-21 11:05
但呢種方案亦有根據...
某全港性名津成績一般, 插地區頭幾名既津小. 當然成績好, 重點係入左精英班後獲得好 ...
認同,但現在所指非轉校插班...而家是講一開始唔選一線,而選2線讀..沒有接受一線既訓練,那可以肯定入2線必有著數??

punlik 發表於 16-11-21 11:11
唔確定讀二線小學比讀一線小學更容易成為Band1個批.
確定既是讀二線小學比讀一線小學更容易成為Band3個批.
...
講得好

回覆 happynewyear16 的帖子

地區名津好多時入band 1英中都只有4,50%,二線學校更低,之前網友hkppa做左的分識,入二線是否比較容易做band 1生真是見仁見智。

bbkingdombb 發表於 16-11-20 12:32
我覺得若果在五成band1率的學校是邊緣人的話, 理論上去到只有三成band1率的學校, 雖然少了高手, 但由於b ...

同意。去到邊都會維持喺band1邊沿人。分別是在二線讀自信心會大咗,比賽機會都多咗。但沒有band1的師資和強勁的對手鞭策,分分鐘會band1不保。

回覆:會否為左可以做band 1 學生,而選二線津校?

我個仔n班係細池游,轉左K1玩中池,無可否認,見學校要求大左,但相反,各方面都比之前提升,遇強越強原理。

回覆 cmchang0927 的帖子

2線小學因為要就其他同學程度而教得淺,同一些中學同學現時為老師講過,

就算那些小學的全級頭5入到b1中學很容易跟不上

更何況自己也是過來人

之前我都叩到一間區內2線津校 因為無信心, 結果都係選擇入讀一間直資學校.
我有d朋友現在都是讀一些區內2線津校, 原來各方面學校都做得好好, 佢個囡都讀得好開心, 不過有一樣要考慮的是朋輩的差異的確存在.

個人認為在一線學校考尾~20%便應考慮轉二線,因為盡了力而又包尾會對孩子信心成長各方面做成長遠影響。但有得揀當然先㨂一線,因為一線的師資,朋輩,能令孩子潛能盡量發揮。

Lindytiger 發表於 16-11-21 11:12
但同一情況, 小時了了, 大亦未必佳. 係小魚塘以為自己好叻, 長大後先知人外有人, 天外有天! ...
忽然諗起以前小朋友既轉述:
佢當日正參加某中學技能測試...有另一地區小學學生同佢講
話自己係小學係跑得最快...以為自己係得既
雖知參加呢次測試...原來咁多人係跑得比自己快好多...無得比
若佢多參加公開賽...肯定早有另一睇法

大/小塘都係睇自己追求....小朋友性格...各有各好....

都係睇小朋友性格啦,有人適合大公司,有人適合細公司

小池大魚定大池小魚好?睇吓前人既討論
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=2978177

如果決定入小池,要留意吓:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=3279383
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題