用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖方濟各英文小學 Gifted Education
go

Gifted Education [複製鏈接]

請問多少人會被選入 gifted education programme?  是不是很難入選? 會分開上課還是放學後要另外上課? 誠心請教。
   3    0    0    0

回覆:Gifted Education

星期六或平日放學校都有資優課程,要收費及提供給入了資優組的學生,計學分的。另有融入全校課程的資優課程。

bearcat2003 發表於 16-11-20 15:48
星期六或平日放學校都有資優課程,要收費及提供給入了資優組的學生,計學分的。另有融入全校課程的資優課程 ...

多謝回覆。

回覆 bearcat2003 的帖子

想請問,課後資優課程學費大概是多少?入選需要有咩條件?

SFA通告上有5個途徑可入資優組:

1. High intellectual ability (>/= 130)
2. Academic excellence
3. Teacher's nomination
4. Creativity
5. Special talents in (Sports/Music/Debate/Maths)

合資格同學會在九月初收到學校通告,每年有家長講座.(本年度有2XX位學生入組)
大部分都是幾百元的課程, 如$200/8堂
以成績入組,中/英/數其中一科全年全級總計頭十名, 全級五十名內
如海外交流團,資優組同學會收另一份通告(資優組學生分另一團)

其實,SFA無分精英班, 跳級教+課程設計已融入資優課程, 在此校就讀學術底相信會打得好好,入唔入資優組並非重點.

回覆 mimi222shi 的帖子

謝謝你詳盡的解答,甘資優班又幾抵讀啵!
但智商130唔係好多人有😅

係啵,想問下資優班是否小三才開始有?
內容係學咩嫁?

小一/二可交IQ REPORT入組
如以成績入組,一般係小三開始
有15個資優課程提供予小一至小六學生參加
大主題分:  Leadership/Science and Technology/Language/Art/Compulsory Programmes

mimi222shi 發表於 16-11-25 14:53
小一/二可交IQ REPORT入組
如以成績入組,一般係小三開始
有15個資優課程提供予小一至小六學生參加

一般可在那裡做 IQ test?  大概幾多錢?

其實可以留到小一在學校做,$4XXX,每年可能有所調整.

mimi222shi 發表於 16-11-25 16:34

好貴!

你可以比較下出面,入EK資優教育版再參考.

好的,謝謝你提供這些資訊

引用:你可以比較下出面,入EK資優教育版再參考.

原帖由 mimi222shi 於 16-11-25 發表
你可以比較下出面,入EK資優教育版再參考.
如果唔係資優生, 又或者成績唔係太好嘅同學, 平時上堂老師會唔會忽略佢哋?

校內有好多活動比機會同學、老師互相認識, 呢d活動除了一般學術性外, 仲有d較有意義嘅, 例如最近校長安排同學探訪街頭露宿者等。

同學要做穩型人. 除非係自己選擇。

這裡的老師平時上堂好認真教書, 會鼓勵同學舉手回答, 如果有問題可以在下課前問/小息找老師也可.
科長/班長每學期會換人, 加上課外活動多, 表現機會多的是.

mimi222shi 發表於 16-11-25 16:34

請問學校做果個IQ test, 4xxx係咪包full report?

我沒有在學校做,小一入學後便會收到學校資料。

回覆樓主

是的

Dtw 發表於 16-11-19 16:01
請問多少人會被選入 gifted education programme?  是不是很難入選? 會分開上課還是放學後要另外上課? 誠心 ...

首先資優唔一定讀書叻, 有運動的資優, 只要勤力也有很多平凡叻人成績係叻過資優的, 如何被老師選入都唔容易(數量唔多),係放學後付費上課的,上完一個課程就有學分, 儲夠學分畢業時會有一張資優組畢業證書,唔知對選中學有冇幫助,如果唔係資優,平時上堂老師會唔會忽略佢哋?我認為分別不大!
‹ 上一主題|下一主題