用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今天收到寶血offer
樓主: 芒果小丸子
go

今天收到寶血offer  

monchichipapa 發表於 16-11-22 15:30
大家不要氣餒,第1間出result,大把好消息來緊

承你貴言!祝大家都有心儀學校取錄!

Sumww 發表於 16-11-21 15:49
收好多人?
另一谷媽媽都差唔多個個in 個個都有offer

依稀記得上年有類似內容的貼,近乎全部有offer,有位媽媽建議樓主問相反內容,即那些是沒有offer的請留回覆,但不需理會別人怎樣說,寶血公認是一所好學校肯定是不容置疑的

回覆樓主:

pm offer ,10月細B

PM offer 11月B女

回覆樓主:

請問waiting 是否細b?

引用:請問waiting+是否細b?

原帖由 elysion 於 16-11-23 發表
請問waiting 是否細b?
My son is July B
You got the offer or waiting? Ur kid is small B?

Lazycat128 發表於 16-11-23 08:52
My son is July B
You got the offer or waiting? Ur kid is small B?

10月細b waiting

PM also.  May boy
好似pm offer多喎!

qcwk2421 發表於 16-11-22 12:22
R請問係今日收到?

唔係啊 好似上個禮拜尾 我地去左旅行星期日先返到

回覆:lamlampipi 的帖子

大家會 accept offer ?轉了免費幼稚園後,課程有什麼改變?

bobo101^*^ 發表於 16-11-22 11:08
我係EK 都睇左好多年, 早幾年好多家長都願意分享下好與壞。但近呢兩年, D POST 除了無人回應外, 回應親都會 ...

我小朋友現在讀K1,甘修女真係一位好校長,超級有愛心,小朋友都好有禮貌!

K1就無咩功課做,只係星期五有些簡單工作紙同父母做下!

學校環境好好,有足夠地方比小朋友活動!

而且不止校長老師有愛心,連校工叔叔姨姨都好好,好似做細B咁,有時VV失手,校工一定唔會閙人。

學校仲有apps,超方便家長!打開apps睇哂通吿,每月又有小朋友的相片供家長download

好似我小朋友在操場跌襯,老師都會打電話比家長解釋。而且又會打電話比家長,講下小朋友的學習態度!真係好細心。。。

學校還會舉辦一些講座比家長!

我小朋友每日都好喜歡上學!

咁學術方面,我個人覺得一般,唔算好深!

回覆:florenceckk 的帖子

係呀:)就係由交表,到參觀學校,到interview,都感覺到係好有heart同好照顧小朋友同家長需要,已經好鍾意:)) 小朋友咁細個就返學,從小在有愛既環境學習,身心靈才會健康,先令到佢地愛上學習呢

分享下:囡囡9月細B今年K1,上了寶血太約3個月,因為校舍資源充足、環境優美闊落、我個女嘅日常活動係出操場玩Sir滑梯,轉轉杯,打千秋,出操場野餐食茶點,係水池睇魚,踩單車,波波池,跳彈床,在陽光下做運動,行 fashion show... 一個星期大約有三天上英文堂,已經可以背誦聖母經和其他經文、唱聖詩,已經可以背六七首中文兒歌和英文兒歌(廣東話和英文也是字正腔圓,用嘅詞語都係深嘅,唔係平常用)。當然沒有寫字,我亦都唔想佢咁快寫字,可能課室樓低高空氣流通今年亦少病左。因為每班再分組跟一個老師(大約八個小孩)所以佢哋好好朋友,一返嚟就同我講佢D朋友上堂嘅情況,我哋臨瞓前傾計都係傾學校嘅趣事。我亦都好欣賞學校收好多細b,唔係冇人讀要收細b填數,而係我覺得校長同學校理解細b家長嘅感受,唔因為分數而專收大B。ps..有屋企樓下V學校offer, 但選了適合的學校給我囡

poyy    發表於 16-11-24 10:38

引用:分享下:囡囡9月細B今年K1,上了寶血太約3

原帖由 Shellyxlk 於 16-11-23 發表
分享下:囡囡9月細B今年K1,上了寶血太約3個月,因為校舍資源充足、環境優美闊落、我個女嘅日常活動係出操 ...
thanks for sharing!

回覆樓主:

Pm offer
Aug bb

am offer
july bb

我收到Waiting ,...
咁多人都waiting咪好少機會(emoji)(emoji)

今時今日,能夠做到真心辦教育,又能夠喺政府給予嘅「充足」支援下都提供到非常好嘅師資,教學環境,品德教育,適齡學術,更能夠培養到小朋友喺自信表現自己,喜愛學習嘅幼稚園少之又少,而寶血一定係其中一間。至於讀完三年寶血嘅小朋友整體能力,其實過去五至十年,你睇返小一派位結果(學校網站)亦略知一二:
講派位:九成幾以上中頭三(當然係講運氣,不過總覺得同學校風水都有D關係~ XD)

講考學校:寶幼K2升K3嘅小朋友,出去考直資同私小都有唔少好學校嘅offer~ 連叩門嘅成績都好好~

*講緊係三年免費幼兒教育下所享受到嘅過程同成果~

所以如果你小朋友有offer,恭喜你因為你同小朋友未來三年都唔會後悔,仲會好欣賞自己今日嘅選擇。

回覆 Jayann 的帖子

聽完你咁講, 真係好開心得到寶血OFFER :)THANKS

我去交FORM果日已經覺得呢間學校環境好好, 再搵料下 得知原來係HAPPY SCHOOL 就更加岩心

相反我本來係鍾意呂郭碧鳳, 原因好簡單, 因近屋企同有朋友都讚佢係好學校
但經過去完兩間學校後, 我同太太都一致揀定PB係首選!
而本身仲有五間PN interview 都已唔打算再IN了