用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

成績差會點?

想請教各位ghs用家媽咪,網上見到有comment話如果小朋友成績跟不上,會被學校勸退,這是事實嗎?以各位所知,是否真有同學仔被勸退呢?亦或是以訛傳訛令學校蒙冤?謝謝!

fixedstar99 發表於 16-11-19 08:44
想請教各位ghs用家媽咪,網上見到有comment話如果小朋友成績跟不上,會被學校勸退,這是事實嗎?以各位所知 ...

我姐姐兩個女都讀德望,她話每年勸退20人,當然中途也有人插班,她的細女小一時全班45人,現在六年班,平均得33人一班。

回覆樓主:

不覺得每年有廿幾人走那麼多。少數成績跟不上的學生會留班。

記得不夕前有post關於升中, 今年小六好像有180+人, 共5班。

primary 1-3 , 45/ class , 5 classes. 225 students
primary 4-6 200 students
may be means only P3 to P4 kick away 25 students.

回覆樓主:

觀察同ㄧ年出生的學生, 得出的結論會相對合理ㄧ點。始終出生率每年有差別。低小的年份出生率高, 有些小班教學的學校都要多收學生。

就觀察所得, 感覺上離校人數沒有那麼多。高小時, 剩餘的學位又未必會全部填補。而學生離校亦有很多個人原因, 未必盡然是成績差, 遑論是被踢或勸。

agree, those S1 was born on SARS year.
Also some people leave HK...

回覆 bonbon1106 的帖子

你講得啱。p3前唔會勸退,有機會比妳進步或留班

fixedstar99 發表於 16-11-19 08:44
想請教各位ghs用家媽咪,網上見到有comment話如果小朋友成績跟不上,會被學校勸退,這是事實嗎?以各位所知 ...

讀了4年小學, 未聽過勸退, 但每年都有人留班, (包括P.1), 應該太深都會有同學自己走, 高小有同學轉校或留學, 退了不會插回, 所以高小同學小過初小

回覆樓主:

唔係校方勸退,轉校唔係讀唔上,相反知道好多係有更好的offer而已。

susannakwong 發表於 17-4-22 23:37
我姐姐兩個女都讀德望,她話每年勸退20人,當然中途也有人插班,她的細女小一時全班45人,現在六年班,平 ...

請問教書內容深唔深? 使唔使成日去補習?

Bridgetdarcy 發表於 17-8-18 22:36
請問教書內容深唔深? 使唔使成日去補習?

我姐姐話現在小學課程轉哂,所以我都唔知點答你(emoji)

「以訛傳訛令學校蒙冤」!?

咁成績唔得,自然要走,因為根本跟唔上,仲留底到6年班? 學校就真係蒙冤....

咁當然,最差既要走,最叻既可能都走.... 人望高處...

susannakwong 發表於 17-4-22 23:37
我姐姐兩個女都讀德望,她話每年勸退20人,當然中途也有人插班,她的細女小一時全班45人,現在六年班,平 ...
點解可以作到咁大既???? 我地係GH 9年, 未見過學校有咁情況...............