用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 真道同王錦輝又點揀好?
go

真道同王錦輝又點揀好? [複製鏈接]

同樣12年一條龍,happy school, 好似真道成績比較好?
   3    0    0    0

applewatch 發表於 16-11-19 00:09
同樣12年一條龍,happy school, 好似真道成績比較好?

真道只讀11年,而且高中時有本地DSE同IB課程選擇, 跟王錦輝已經有好顯著嘅分別。

MrBeast    發表於 16-11-19 08:09

Soundervolt 發表於 16-11-19 00:14
真道只讀11年,而且高中時有本地DSE同IB課程選擇, 跟王錦輝已經有好顯著嘅分別。
...

選校時唔會因為讀小一年就揀真道吧?而真道唔係肯定入到ib wor

applewatch 發表於 16-11-19 00:31
選校時唔會因為讀小一年就揀真道吧?而真道唔係肯定入到ib wor

咁又係你話两间学校同樣讀12年吖嘛… 讀真道當然唔係一定可以入讀ib課程啦, 不過我只係指出兩校係課程上面已經有分別。

回覆:真道同王錦輝又點揀好?

同我當年一樣,我偏愛真道但因語境揀咗王錦輝。我覺得兩間好似,但客觀中學成績似乎真道計好。

applewatch 發表於 16-11-19 00:09

揀學校時我好想仔仔入真道嘅,11年,好成績同有IB,真係吸引
但去小一講座時第一個感覺係,校舍保養好一般,不過內容同對校長,老師嘅感覺好好,老公都贊成考真道
王錦輝我喺其他帖都提過點解揀,追加條件係佢無咁谷成績,我仔係一大壓力就做唔好嗰件事嘅人
最後結果真係王錦輝收,真道唔收,但我唔覺得係無得揀,而係配對成功,因為見完王錦輝,佢每次講起都好興奮,仲話好想再去,又想去返學,但真道只係我問佢時會話玩得開心,無自己提起過
兩間都收的話,我都會幫佢揀王錦輝
睇下你小朋友想揀邊間同邊間啱佢性格啦

LOGOS

applewatch 發表於 16-11-19 00:31
咁可能有人會因為少一年而唔揀真道呢

stockmike 發表於 16-11-19 01:11
同我當年一樣,我偏愛真道但因語境揀咗王錦輝。我覺得兩間好似,但客觀中學成績似乎真道計好。

...

點解你覺得王錦輝語境好d呢?真道如果英文唔好點讀ib?

醒目開學勳章 貢獻勳章

MrBeast 發表於 16-11-19 08:14
咁可能有人會因為少一年而唔揀真道呢

我舉手!
呢兩間,我揀真道,就係因為讀少—年,又有機會入IB
恐龍家

首先,我無話真道英文唔好。因家庭無外語語境,我個人想仔仔在教學上接觸多啲英文,多機會聽講先揀王,我只不過缺乏乜俾番乜佢。真道中學成績持續保持到較其他直資亮麗,一定有個人之處。

stockmike 發表於 16-11-19 11:25
首先,我無話真道英文唔好。因家庭無外語語境,我個人想仔仔在教學上接觸多啲英文,多機會聽講先揀王,我只 ...

我講得唔好,我想問係你點解覺得王語境好d? 照道理真道去得ib英文都應該好,係咪因爲真道冇net ?

回覆 applewatch 的帖子

路過...我支持真道,但係也覺真道英文不夠。
雖然用的課程不淺,但可能因為校長本身不是文科出身人,所以覺得他們語文好像縂是差了一點。他們是很用心,但好似少了一些精粹。令語境氣氛上差一點。
但真倒數理會強。
wkf 就不太清楚,但大部份朋友也是因為他語境才彩選這間。

我本身是理科出生,明白理科人的語文限制。所以讀真道建議要在英文上下一些功夫

王錦輝英普教學,初小課餘都要英普交談,英文又 show and tell ,已營做一個英普交流同要你講的環境。我遇啱幾個英文老師係唔識廣東話,細路想同佢用廣東話溝通都唔得。但有環境都要睇自己子女,我一個遵守,一個就偷用廣東話,我重料理緊佢。至於高小,我仔話成日見佢哋用廣東話,我相信係人大了難控制,或者佢當年未實行校內英普交談。

stockmike 發表於 16-11-19 12:39
王錦輝英普教學,初小課餘都要英普交談,英文又 show and tell ,已營做一個英普交流同要你講的環境。我遇 ...
當年有行,只係人大難控制
‹ 上一主題|下一主題