用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York 2017-2018 n班 offer
樓主: yungyeung
go

York 2017-2018 n班 offer   [複製鏈接]

我覺得york既interview安排幾好,距地既目的系要睇到bb既強項,同好多其他學校唔同-

回覆 bk-bb 的帖子

Agree.。。
我都喜歡小白兔比小朋友warm up個part,同比佢地揀有興趣既項目。但同時亦發現老師未見特別有愛心,及笑容。可能都關太多人interview事。
So far,in咁多間,感覺上最有耐性,愛心係啟思。
但如果think同york,大家點會點揀 : )

kenjiwlchan 發表於 16-11-26 23:36

Agree.。。

我暫時都只係in左think同 york,
雖然york環境校舍係好好多,
但係面試當日見到老師們既態度同表現真係同think爭好遠,如果york都有offer的話,我都唔知應該點揀?

回覆 kekekam 的帖子

老師面容同態度真係好唔同,但唔知課程深淺,教學模式,語境,同搵k1,邊間條件好D?
有無媽媽就讀york同think,可否交流下 : )

可能我係頭一批IN, 所以我覺得老師OK~ 都唔會話黑面

回覆:York 2017-2018 n班 offer

原本好buy York 教學嗰一套,但in時老師態度認真麻麻, 所以有點卻步, 真係唔想個小朋友日日對住黑面老師。

原來咁多人都對老師有呢個感覺
我諗就算有offer我都未必會take,不過唔係完全因為老師。

其實原本勁like york,interview安排都幾好但就覺得老師好似一般,同埋又得2個鐘,
唔知佢其他分校會唔會有3個鐘?

我個女12/11 in , 老師態度 ok wor 係班房等緊時 仲有撩我個女玩。可能因為早 in?

我in左think同york,同樣兩間都有offer.

同意york老師當日表現一般,但think果d都不是好好多

繼續……(按錯制)

york已交留位費,未必選think。
原因:york英文好d, think pn 母語為主,佢講明英文會教得少。最重要係我朋友d小朋友ss讀york都comment好,老師好同個個返家開心。
可能我自己身邊有用家,所以同york印象幾好。
2個鐘係令我谷步,如果冇更好offer, 都會take York.

kenjiwlchan 發表於 16-11-28 20:41

其實原本勁like york,interview安排都幾好但就覺得老師好似一般,同埋又得2個鐘,
2個鐘都係原因,除非住好近,否則交通時間分分鐘等於上堂時間。

Rillakuma 發表於 16-11-28 21:59
我個女12/11 in , 老師態度 ok wor 係班房等緊時 仲有撩我個女玩。可能因為早 in?
...
班房老師不過不失,有一個都有同阿囡玩。入學校waiting room 同registration個時嘅老師比較麻木,可能真係人太多,好難控制。不過坦白講,我去第二d學校,有d真係感動到老師好有愛心。

JLLmama 發表於 16-11-29 07:28
繼續……(按錯制)

其實我都覺得York語文同學術係幾好.... 學舍又大。

原來你地老師用中文in??
我25/11果 ,個外藉老師用英文,跟住我問can I translate to my kid
佢好嚴肅咁答: no!
結果我仔乜都唔識答,我果16個月人仔,中文都未明得哂啦,ok fine ! 認命
點知到下一個in ,我聽住個家長問同一問題,佢答"ok little bit, dont translate too much"
我果下當堂呆左!!!
之前我上網research過,面試係由老師問完,再由家長用自己方式問小朋友
點知完全係兩回事
離哂譜!!

jermain 發表於 16-11-29 08:13
原來你地老師用中文in??
我25/11果 ,個外藉老師用英文,跟住我問can I translate to my kid
佢好嚴肅咁答: ...
咁就唔公平,佢可能見你個b真係唔明,所以佢下一個就鬆手d?
我初初以為全部中文。如果有中英文可能俾人揀好d。我個囡調番轉,老師中文問,佢問d唔明d,我用番英文講,佢就好易明。我都無問老師可唔可以translate

其實嚴同有愛心溫柔係可以共存,我始終有d hesitate

Think 當日由進校門果刻至到離開,老師們都好熱情(不過我係見美孚果間)

York 面試時老師初初用中文,跟住我用返英文問阿仔,老師之後就用下中用下英咁,不過冇笑容的

而家仲等緊York result~~~

JLLmama 發表於 16-11-29 07:28
繼續……(按錯制)

我個女都有Think offer 我同你諗既一樣 都係想佢學英文多d! 又係身邊朋友d仔女讀 York 都好醒目 所以如果無更好既 offer 我都會揀 York! ;p

bk-bb 發表於 16-11-29 08:25
咁就唔公平,佢可能見你個b真係唔明,所以佢下一個就鬆手d?
我初初以為全部中文。如果有中英文 ...

我都係不停由中 translate 去英 無問老師得唔得 (emoji)
‹ 上一主題|下一主題