用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ISF 宏立書院(中學)
go

ISF 宏立書院(中學) [複製鏈接]

請問有無家長既仔女讀緊宏立中學可以分享下:
中文是否谷得好厲害?同一般band1中學讀dse課程既中文相比會不相伯仲嗎?
學生比例大概本地人(母語廣東話)同國內移民(母語普通話)佔多少?
阿仔在傳統band1直資學校讀緊中三,抗拒操練式學習同埋填鴨方式教學,搞到對學習越來越失去興趣。正在考慮轉去國際學校。
   0    0    0    0

1. It should be 弘立, not 宏立
2. Tmr 19/11 is ISF Jam Day and it is open to public. You may go there to visit and have a chance to talk to the students there. They will give you true picture.

多謝回覆及指正。
可惜錯過左jam day

回覆 wellgp 的帖子

我仔仔ISF GRADE 8, 我唔知DSE中文 的程度, 所以比較唔到, 但ISF 的中文都有要求的. 學生比例都不大清楚, 但都有外國人, 他們在校多數用英文交談.

回覆 HappyFunnySilly 的帖子

多謝回覆!想再問下,你覺得呢間學校邊方面最好?有無乜野唔好既地方嗎?

wellgp 發表於 16-11-24 08:15

多謝回覆!想再問下,你覺得呢間學校邊方面最好?有無乜野唔好既地方嗎? ...
學校最好係語境. 學術都有要求的. 唔少功課和test 的.

wellgp 發表於 16-11-18 15:34
同一般band1中學讀dse課程既中文相比會不相伯仲嗎?

ISF uses IB curriculum.
IB Chinese A is more difficult than DSE Chinese in my opinion.

我擔心功課量,所以都想轉去國際學校...
‹ 上一主題|下一主題