用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 [海外升學]DSE後到外國升學籌備時間如何? ...
go

[海外升學]DSE後到外國升學籌備時間如何?

想問問各位,如果學生想在香港考完DSE後到海外升學,不論係升讀"大學學位",還是"先修班"之類學位,一般而言,籌備時間需要多少,中四就需要聯絡相關的海外學府嗎?

thx.thx.

回覆:[海外升學]DSE後到外國升學籌備時間如何

考慮看 海外留學的2017考大學靚媽型爸們,來分享支持。。。當中見有家長講Cambridge題目可

回覆:[海外升學]DSE後到外國升學籌備時間如何

海外留學的foundations(先修班)都有

brother4 發表於 16-11-18 12:01
考慮看 海外留學的2017考大學靚媽型爸們,來分享支持。。。當中見有家長講Cambridge題目可

...

哦!原來"海外留學"嗰邊有我想知嘅內容,謝謝你的引路,萬分感激,thx.thx.

YmOra 發表於 16-11-18 10:38
想問問各位,如果學生想在香港考完DSE後到海外升學,不論係升讀"大學學位",還是"先修班"之類學位,一般而言,籌 ...

在 Form 6 申請本地大學時,同時申請埋外國大學就得 ( 以英美加為例 )。
而家全部上網搞,好方便;一般八九月起已經陸續可以申請。
因為各國大學入學要求唔同,要早啲上網找資料。
我仔女是 IB ,我們是 IB 選科前已經留意大學收生要求,因為會影響 IB 選科。

nintendo 發表於 16-11-18 13:06
在 Form 6 申請本地大學時,同時申請埋外國大學就得 ( 以英美加為例 )。
而家全部上網搞,好方便;一般八 ...

nintendo,謝謝你的回應.

即是說,中六開始向有關學府進行申請,而之前,可能係中四或更早時間就到心儀學府了解收生要求再作選科配合.

thx.thx.

nintendo    發表於 16-11-18 17:40

我上年考 DSE,宜家係伯明翰大學讀緊書!
我好遲先搞 UCAS,考完 DSE 先開始搞,都冇問題,後來問起先知仲有同學比我更遲。
我有網誌分享,有空的話可以參考一下。

YmOra  謝謝你呀!有空一定去探訪探訪下你的.  發表於 16-11-18 21:52

YmOra 發表於 16-11-18 16:10
nintendo,謝謝你的回應.

即是說,中六開始向有關學府進行申請,而之前,可能係中四或更早時間就到心 ...

英國大學收生看成績為主,美國大學就看埋校內外活動,要多些準備功夫

YmOra  明白出國的學問實在唔簡單呢!  發表於 16-11-18 21:54

1998Ruby1998 發表於 16-11-18 18:46
我上年考 DSE,宜家係伯明翰大學讀緊書!
我好遲先搞 UCAS,考完 DSE 先開始搞,都冇問題,後來問起先知仲 ...

你考完晒dse先報ucas?唔係之前一年已截止嗎?

mannewliv 發表於 16-11-18 20:09
你考完晒dse先報ucas?唔係之前一年已截止嗎?

英國本土學生一月截止,國際學生六月,之後仲可以经clearing

mannewliv  thx  發表於 16-11-19 11:48

回覆 mannewliv 的帖子

我 5 月先申請,但係我宜家個學位係 Clearing 得來的。我同學更加是 DSE 放榜前一個禮拜決定去英國讀書,現在我們都在英國開開心心的。

1998Ruby1998 發表於 16-11-18 22:20
回覆 mannewliv 的帖子

我 5 月先申請,但係我宜家個學位係 Clearing 得來的。我同學更加是 DSE 放榜前一 ...
明白了, 努力呀!