用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培正 vs 張祝珊
樓主: 小鹿揀學校
go

培正 vs 張祝珊  

punlik 發表於 16-11-18 11:39
培正沒公佈DSE成績.
但由學校http://www.puiching.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?ct=customPage&web ...
但考慮到培正沒收自行外來學生, 所有出色既學生都是自己培養.<<<<<<<<<<<<<以過來人身份, 我覺得一半對一半不對

對:
培正連自行一/二, 甲一都全揀本校生, Band2學生比率拉高了,  有如此好DSE成績很難得

不對:
培正幼稚園收生時已作挑選, 報名表要填住址,父母職業, 收回來的幼稚園生已有質素保證, 自己多年觀察同學們家庭背景良好, 特多教師子女, 這班小朋友由培幼升培小再升培中, 雖說有部份Band2生, 但整體質素不見得比其他名中學(要硬食大抽獎學生)差

小鹿揀學校 發表於 16-11-18 13:39
但考慮到培正沒收自行外來學生, 所有出色既學生都是自己培養.
其實除咗幼稚園一關, 小學升中時, 即使計埋自行個堆名, 培正中學只能收番2/3既小學部學生, 咁應該基本上都有至少一半B1生了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小鹿揀學校 發表於 16-11-18 13:17
係呀, 自一想揀SJC, Yanamami 乜你咁犀利, 咁都知道
揀SJC唔洗同班叻叻妹爭
禁你要好鈡情張先得!其实培正除左係中中外,無乜野我要complain了~~不过band1头另謀高就真你人之常情~上年級-去左DGS咯~~以前亦知有人去左SPCC, 九华……会考直資嗎?你仔似乎可以上比張更劲的中学(听闻~真係听㗎咋,我無直接經驗:張比較齋讀書)。

hkpapa852 發表於 16-11-18 13:27
咁咪自行1: LS, 自行2: SJC

或者
不建議放張祝珊落自行?

小鹿揀學校 發表於 16-11-18 13:49
不建議放張祝珊落自行?
阿仔成績好,搏d亦無妨,大不了乙1番PC. 張又係要同女仔爭啫~

不建議放張祝珊落自行?

張係地區名校....LS / SJC 仔夠醒目...又傳統又名氣又多活動 ~~~

hkpapa852 發表於 16-11-18 13:47
其實除咗幼稚園一關, 小學升中時, 即使計埋自行個堆名, 培正中學只能收番2/3既小學部學生, 咁應該基本上都 ...

培小約50%B1,50%B2

培中全收B1, 再收一半B2

培中B1生比率約 66%

不建議放張祝珊落自行?

你自行2如果入咗都會後悔既, 放落去做乜?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Yanamami 發表於 16-11-18 13:47
禁你要好鈡情張先得!其实培正除左係中中外,無乜野我要complain了~~不过band1头另謀高就真你人之常情~上年 ...

以前亦知有人去左SPCC <<<<< 林敏聰個仔

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-11-18+13:47+禁

原帖由 小鹿揀學校 於 16-11-18 發表
以前亦知有人去左SPCC

自1 QC, 自2 SJC ~~~

小鹿揀學校 發表於 16-11-18 14:14
以前亦知有人去左SPCC
齋讀書應該要諗QC...... 不過你阿仔呢個排名又似乎......

都係LS同SJC啦!

mcl203 發表於 16-11-18 14:18
自1 QC, 自2 SJC ~~~
QC收級頭三
阿仔級十幾, 高攀唔到

贊成自行擺LS同SJC!就禁啦!

Felix223    發表於 16-11-18 16:51

好奇一問,呈二已出排名了嗎?樓主又怎知其他人的排名呢?

DrSt 發表於 16-11-19 11:41
好奇一問,呈二已出排名了嗎?樓主又怎知其他人的排名呢?

呈二試已考, 各科成績已出, 各科老師亦有提及最高分同學等等資訊,

小鹿揀學校 發表於 16-11-18 10:22
阿仔讀培正小學, 呈二試後應該全級top10%,  輸比前面十幾個女仔
乙一填培中, 培中作為安全網應該 ...

輸比前面十幾個女仔?你仔仔都好利害,男仔之中佢排名至高

據說培小是不會公佈名次(除呈分),樓主點知道每年都輸比個女仔

小鹿揀學校 發表於 16-11-19 14:23
呈二試已考, 各科成績已出, 各科老師亦有提及最高分同學等等資訊, 有了呈一排名經驗, 如沒有科目失手, 估算 ...

大概如何估算呢?可否指點一下?有些科目可能連自己也不知道實際分數,例如:音樂、視藝
呈分不是也要視乎全級的平均嗎?
還有呈三未考呢!

DrSt 發表於 16-11-19 15:54
輸比前面十幾個女仔?你仔仔都好利害,男仔之中佢排名至高

據說培小是不會公佈名次(除呈分), ...

同學們相處一年, 難度會唔知到邊個勁?

DrSt 發表於 16-11-19 16:00
大概如何估算呢?可否指點一下?有些科目可能連自己也不知道實際分數,例如:音樂、視藝
呈分不是也要視乎 ...

如何估算??

引用:Quote:DrSt+發表於+16-11-19+16:00+大概如

原帖由 小鹿揀學校 於 16-11-19 發表
如何估算??樓上咪講左囉其實你知道各科全班最高分, 再睇睇自己幾多分, 如冇失手, 應心中有數, 只會有驚喜,  ...
唔係嚇你,視藝真係可以令同學跌十名