用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培正 vs 張祝珊
樓主: 小鹿揀學校
go

培正 vs 張祝珊  

應該是培正好過張祝珊吧。考慮因素包括:

1. 環境:培正好過張祝珊。

培正每年收取40%左右band 2 學生,加上小學本身一些優秀學生選擇投考名校。在中一收生不理想的情况下,年年交出亮麗成債績。可見學生進步甚大。

不單總體成績見得人,頂尖學生成績好過好多名校。

學生總體進步巨大,頂尖學生成績又可人。所以:

2. 學業:培正好過張祝珊。

小鹿揀學校 發表於 16-11-20 12:48
想請教greenapple1093.....

你阿仔讀得開心嗎?

你可以上張祝網站,他們是極少數學校,有列過去兩年入讀的學生來自什麼小學及人數!看完你就知道 intake 是十分不俗。我十分建議去開放日,多了解這間學校,不要過度相信 Ek 的資訊!

選張祝還有一點可以考慮,他們的補底十分到位,未改NSS之前,他們會考中英數合格率十多二十年都是100%!

選校以校舎大小為重點,跟那些被Ek取笑的選校天書排名有什麼分別?!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

judy 發表於 16-11-21 10:18
應該是培正好過張祝珊吧。考慮因素包括:

1. 環境:培正好過張祝珊。
其實培正由始至終都係"中中", 根本唔需要理會收幾多B1學生去保住英中, 無咗呢個包伏, 其實培小會有幾多B1生真係一個謎.

至於學生整體學業成績, 我唔認為培正會好得過張祝珊, 不過培正令學生既增值, 相信絕對高過張祝珊

畢業年度

中學名稱

3322率

3大比例

本地學士課程比例

2012 - 2013

張祝珊英文中學

92% (33222)

40.00%

76.00%

培正中學

No info

33.00%

60.00%

2013 - 2014

張祝珊英文中學

86.8% (33222)

38.00%

>=42%

培正中學

<=84.5%

34.02%

54.77%

2014 - 2015

張祝珊英文中學

93% (33222)

46.60%

64.20%

培正中學

<=87%

31.09%

62.69%

2015 - 2016

張祝珊英文中學

87.79%

43.50%

73.30%

培正中學

未有資料

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 小鹿揀學校 的帖子

張記又細又舊,同St Jo無得比

回覆 小鹿揀學校 的帖子

學校有公報來自那間小學的,你睇下中一入學那部分,好透明的

hkpapa852 發表於 16-11-21 10:35
其實培正由始至終都係"中中", 根本唔需要理會收幾多B1學生去保住英中, 無咗呢個包伏, 其實培小會有幾多B1生 ...
PC15-16年入三大95人over185个畢業生,都算有—半人吖~

Yanamami 發表於 16-11-21 11:49
PC15-16年入三大95人over185个畢業生,都算有—半人吖~
妳仲收到學校份專刊嗎?

Yanamami  前日培正日番过去加冕  發表於 16-11-21 12:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

至於學生整體學業成績, 我唔認為培正會好得過張祝珊, 不過培正令學生既增值, 相信絕對高過張祝珊

我都認為培正學生整體學業成績, 唔會好得過張祝珊。
同時,我都認為培正學生整體學業成績, 唔會好得過張SPCC。
同時,我都認為培正學生整體學業成績, 唔會好得過張DGS。
......

選學校,當選對自已最好的學校。

當自己是普普通通的學生時,要選一家能令學生增值的學校。這里,培正好得過張祝珊。

當自已是尖子時,也要選一家能令學生增值的學校,培正DSE頂尖學生成績驕人。尖子,培正也好得過張祝珊。

總之,選辦得好的學校,而不是收生收得高的學校。

Yanamami  Give me 5!  發表於 16-11-21 12:27

hkpapa852 發表於 16-11-21 11:51
妳仲收到學校份專刊嗎?

紅蓝兒女……-世的~入左会成世無得退……
不过~数據無寫明係咪全屬政资degree course㗎~~

其實培正由始至終都係"中中", 根本唔需要理會收幾多B1學生去保住英中, 無咗呢個包伏, 其實培小會有幾多B1生 ...
培正今年發神經,DSE 應該全港十大,因為只是今年,如果年年如是,已位列神校。

judy 發表於 16-11-21 12:01
我都認為培正學生整體學業成績, 唔會好得過張祝珊。
同時,我都認為培正學生整體學業成績, 唔會好得過張S ...
That's why培正永遠係我既dream school...............不過, 阿女無辦法子考到之嘛。校外生如果要考佢, 除咗靠運氣, 真係別無他法。

little_yolky 發表於 16-11-21 13:05
That's why培正永遠係我既dream school...............不過, 阿女無辦法子考到之嘛。校外生如果要考佢, 除 ...
其實培正有冇收插班既呢?

little_yolky  如果阿女成績夠,我起碼甲一一定揀佢。  發表於 16-11-21 16:54
Yanamami  插針都唔入~  發表於 16-11-21 15:05

培正今年發神經,DSE 應該全港十大,因為只是今年,如果年年如是,已位列神校。

今年培小出了两個7**状元(一個DGS, 一個培正)。

其實培小會有幾多B1生真係一個謎.
...

培小約50%B1,50%B2

培中全收B1, 再收一半B2

培中B1生比率約 66%

judy 發表於 16-11-21 14:22
今年培小出了两個7**状元(一個DGS, 一個培正)。

早兩三年前, 還有一位7科5**男状元

是由培正幼稚園開始讀, 百分百培正自家青訓產品

在培小排級一百幾上培中的!
<<<<
我冇typo, 真係排級一百幾, 我親耳聽校長講的!!!

可見培中的增值能力!!!!

Binlojai  咁亦唔排除個細路上到中學發力~ 我以前都有中學同學係咁...  發表於 16-11-22 14:40

小鹿揀學校 發表於 16-11-21 16:45

咁.......其實你仲搵D乜? 係咪可以印印腳上中學呢? 難為D B2生擔心入唔到, 同埋我呢D可望而不可及既校外生。追追逐逐, 最後咪又係7**。原來幸福一早就在身邊而不自知。

Yanamami  又係介意中中啫……都話係心中-條剌啦……  發表於 16-11-21 18:01
DrSt  身在福中  發表於 16-11-21 17:06

小鹿揀學校 發表於 16-11-21 16:45

培中 今年唔係出第一個狀元咩 ??............

mcl203 發表於 16-11-21 17:01

文憑試狀元讀書心得大揭秘

mcl203 發表於 16-11-21 17:01
今年DGS嗰位係出自培小

培中係第一屆DSE已有出狀元

elbar 發表於 16-11-21 17:07
文憑試狀元讀書心得大揭秘
我係指培中......中學6年可以有幾大影向 ??.........