用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培正 vs 張祝珊
樓主: 小鹿揀學校
go

培正 vs 張祝珊   [複製鏈接]

whywhywhywhy 發表於 16-11-19 21:02
唔係嚇你,視藝真係可以令同學跌十名

我見過有女仔因視藝高分而提升十幾名(emoji)

當主科分數接近,副科成績便成勝負分野....

大家都玩同一個遊戲規則,十分公平。

YDLFATHER    發表於 16-11-19 22:03

小鹿揀學校 發表於 16-11-19 19:38
同學們相處一年, 難度會唔知到邊個勁?

我不是覺得有問題,只是而家d人勁到吾係科科95+就夠fight, 我識得有人主科全部98+也不是班二,所以才奇怪樓主為何咁肯定小朋友小二至小四只敗在一個手上。

不過,你小朋友科科95+咁叻,真係羨慕死好多人。

Ktfk 發表於 16-11-19 21:43

大家都玩同一個遊戲規則,十分公平。 ...

對呀!而且B2人發力趕上,我識得B2呈二真係科科9x,當B2也是9X時,95+也不是有絕大優勢,如副科也出色的話,應該都可以放心的

yvon  Agree  發表於 16-11-21 17:21
YDLFATHER  AGREE  發表於 16-11-19 22:04

Ktfk 發表於 16-11-19 21:43

大家都玩同一個遊戲規則,十分公平。 ...

都同意是公平的

但視藝作品評分好主觀, 除非某d小朋友好有天份, 否則學校應盡量控制評分在一個範圍,e.g. 75-85, 減少impact

就好似一場波打到加時, 球證都盡量少吹十二碼, 無謂用一球問題十二碼定勝負

忽發奇想

我地教育咁重視視藝, 會否有一天視藝成為DSE必修科, 主修科分數相近, 最後由一幅素描, 看誰畫公仔畫得靚, 來決定誰讀醫科 !!

Ktfk  要相信老師能力釋别優劣及專業吧!  發表於 16-11-19 22:51

DrSt 發表於 16-11-19 21:51
我不是覺得有問題,只是而家d人勁到吾係科科95+就夠fight, 我識得有人主科全部98+也不是班二,所以才奇怪 ...

是但啦, 估下咋麻

唔講阿仔估計排名, 各位又點比意見呢?

小鹿揀學校 發表於 16-11-19 22:49
是但啦, 估下咋麻唔講阿仔估計排名, 各位又點比意見呢?

其實應該都好快有真正名次?估估下未必比到適當意見啊!而家要填表了?

小鹿揀學校 發表於 16-11-19 22:45
都同意是公平的但視藝作品評分好主觀, 除非某d小朋友好有天份, 否則學校應盡量控制評分在一個範圍,e.g. 75- ...

如果要限制視藝在某個range, 倒不如視藝不作呈分罷了。加入術科,就是想小朋友全面地被評估,不要只著重在學科上,死讀書吧!

至於DSE, 根本是兩回事,怎能混為一談?

DrSt 發表於 16-11-19 23:16
其實應該都好快有真正名次?估估下未必比到適當意見啊!而家要填表了?
...

我個人心急, 想問就即刻出post

再加上SJC/張祝珊簡介會撞到正, 都在下星期六下午

想聽聽各位對張祝珊評價, 再決定是否放棄張祝珊……………………………..…………o既簡介會

小鹿揀學校 發表於 16-11-19 23:33
我個人心急, 想問就即刻出post問

哦,你和老公一人去一個得吾得呀?

DrSt 發表於 16-11-19 23:36
哦,你和老公一人去一個得吾得呀?

是小朋友揀學校看環境, 不是我們將來讀這兩所學

小鹿揀學校 發表於 16-11-19 23:52
是小朋友揀學校看環境, 不是我們將來讀這兩所學校

BTW, 你問d問題諸多挑剔, 我真係唔想再花時間答你d無 ...

如果睇環境,張祝珊真係唔係太理想!地方細又舊,交通也不方便!體育課好似話要出去上
我住東區也因此而不選佢

cheukcheukma 發表於 16-11-20 07:48

咁就真係要帶小朋友去看看環境

培正校園超大, 又有泳池, 綜合體育館, 豪華禮堂

怕落差太大, 小朋友難以適應

cheukcheukma 發表於 16-11-20 07:48

cheukcheukma :
如果睇環境,張祝珊真係唔係太理想!地方細又舊,交通也不方便!體育課好似話要出去上
我住東區也因此而不選佢

你說"體育課好似話要出去上",你從那裏聽回來?不可道聽途說啊!

問過啊仔上體育課是否這回事,他說不是啊! 到目前為止,都在校內上的。 高年級就全學年限定不多於2次book 場在外面上

小鹿揀學校 發表於 16-11-18 10:22
阿仔讀培正小學, 呈二試後應該全級top10%,  輸比前面十幾個女仔
乙一填培中, 培中作為安全網應該 ...
既然係港島人,自行1不妨TRY QC,又未必一定唔得既,私小PC比一般津小看高一點

greenapple1093 發表於 16-11-20 12:14
我 ...

想請教greenapple1093.....

你阿仔讀得開心嗎?

會不會好谷又多功課?

老師教得好嗎?

還想問問….

知不知道 [自行收生] 收了一班什麼水平的學生?

greenapple1093 發表於 16-11-20 12:14
我 ...

唔記得邊度聽返來了!你知作為家長一定係四處打探。可能對方當時是說有時要出外面上pe
, 我當左週不時係咁!
多謝指正!

CCSC 校園太細, 籃球場都不十分標準, 比賽激烈d都會撞牆, 所以班際比賽, 社際比賽要租市政的運動場, 同其他學校的比賽, 就去人地學校, 例如金文泰. 自己同學間要打籃球, 多數放學後去維園球場. PE堂在學校上, 未聽聞要出去上.

小鹿揀學校 發表於 16-11-20 12:48
想請教greenapple1093.....

你阿仔讀得開心嗎?

囝囝自行有選張記而入, 呢間並不如外傳,俾勁多功課給學生。功課量少過小學,每星期大約(視乎老師而定) 中文一份功課、數學2份、個別科目間唔中有功課,周末前功課多一點,但唔超過4-5樣功課,學生中一、二非常輕鬆,開開心心過日子。中三開始先會有小小讀書壓力,因為要選科要分班。張記每個學期,中英數2次測驗,其他科1次測驗,學期尾就1次考試,測驗時間比較長,基本上要一個月先完成測驗,因為學校會給學生更充足的時間去溫習每科課程。由於張記大部份是band 1(通常透過自行入),學生讀書全靠自動自覺。阿囝話上課寫筆記的,比比皆是,同學之間喜歡競爭,而競爭會好大,但關係好好,除非有同學超勁,否則學期尾總分多1分的話,名次就彈上8、9級了。

至於張記的老師,有很多好老師,跟學生做朋友,師生關係非常和睦。阿仔見過午飯期間,時不時23位老師與幾名學生一起午膳、亦會每年班主任有一天與同學在校BBQ。大部份老師上堂認真教,當然有部份hea 教,阿仔話雖然hea教的老師教到班上大部份都唔明,但學生真是高質,他們自己看書、看筆記,自己攪掂。

閒時間啊仔,你喜歡自己學校嗎?他說這所中學很適合,因為可以讓他關注自己的學業外,又有機會參予不少活動及比賽,讀得開心。

自行收的應是band 1頭,從張記SSPA 2015小學分佈表得知,報張記自行都來自不同小學,大約16.6% 由其他地區 (例如九龍塘、南區、將軍澳等) 小學自行入,大約27%由觀塘區小學自行入。而48位透過自行入的學生,涉及30間小學,即平均每間小學得1.6名自行入。

http://www.ccsc.edu.hk/application-for-s1-discretionary-places-for-2016-17/

最新的SSPA 2016小學分佈表已在校網找到。

http://www.ccsc.edu.hk/application-for-s1-discretionary-places-for-2017-18/

greenapple1093 發表於 16-11-20 17:28
囝囝自行有選張記而入, 呢間並不如外傳,俾勁多功課給學生。功課量少過小學,每星期大約(視乎老師而定) 中 ...
謝謝你非常有用詳細的資料
‹ 上一主題|下一主題