用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa和wkf
樓主: chieco
go

sfa和wkf   [複製鏈接]

mannitol 發表於 16-11-18 11:08
係我嘅話,我會揀WKF。小朋友大過係點,升咩大學揀邊科,到時應該係佢自己按能力和興趣去揀。讀到書嘅,响 ...

Totally agree

chieco 發表於 16-11-18 11:56
佢係老師講一,唔會做二。數學方面應該資優。
有d資優情緒好敏感,直覺吾多對路,怕被罰,又怕人點睇佢,就吾會亂郁,表現出黎係驚青,吾出聲同無自信嘅樣。

我女有咁嘅特質,但我無check資優亦吾理係咪,我只係知道佢係屋企完全相反,理論多多,信心過度,當時我都諗雖然佢成績吾錯似谷得(又係Math強d),但怕如果比佢太大壓力,會否對學習失興趣,加上K3時佢講summer course係學校做左兩本好厚的exercise,仲話明白點解d人話讀書好辛苦,又話佢仲細叫我慢慢黎....
佢考過4間小學,只係WKF表現出真身,其他嘅都係一副驚青樣,結果1 st round 順利入讀WKF,過左6年小學,慢慢地覺得"安全",先放開自己度門,而家同老師同學都好互動,真面目出晒黎!不過都屬謹慎,吾會立亂試老師底線

上左中學部後,雖然多測默(不過都仲係少抄寫),超忙,但都好積極好樂意,自動自覺,我覺得吾多吾少係小學培養得來...曾經我都有問佢轉校,我怕中學太happy,但佢吾捨,而家至知原來中學根本吾係我又或者坊間諗到咁得閒,仲好忙!但亞女又適應得幾好,亦無悔,咁都幾好,即使而家學校DSE成績吾夠亮麗,但適合我女最重要

*PS 我覺得WKF有一個好的地方係佢會任由小朋友自己報名參加比賽,而吾係要老師選尖子先有得去,對於我女Li d吾聲吾聲嘅較有利,佢參加朗誦比賽,幾年後終於有幸攞奬,對培養自信很大幫助呢

樓主,吾好意思,咁長氣,希望你了解你個仔多d,選到合適的學校

carolyyyan    發表於 16-11-19 02:59
lingan    發表於 16-11-18 17:05

回覆 idy926 的帖子

好多謝你意見呀,想問你囡囡升小一時,普通話和英文方面都是OK的嗎?

mannitol 發表於 16-11-18 11:08
係我嘅話,我會揀WKF。小朋友大過係點,升咩大學揀邊科,到時應該係佢自己按能力和興趣去揀。讀到書嘅,响 ...

我同你有同樣嘅諗法,投WKF一票
利申,剛accept WKF offer, 亦一心諗住讀完12年

回覆:sfa和wkf

SFA無咩抄寫功課,
但無論選邊間,小朋友都不能怕做功課喎!

sfa 真係俾一d非等閒之輩讀。 幼稚園舊同學讀緊,功課唔算多,默測考好多,記性要好,吸收要快。

chieco 發表於 16-11-18 16:36

好多謝你意見呀,想問你囡囡升小一時,普通話和英文方面都是OK的嗎? ...

是的,佢幼園時係雙語,但都係無出面補課,不過果時都係聽明晒咁啫,由於佢係幼園吾現真身,吾多出聲,講方面仲未知O吾OK,係上小學先漸表現,因為多show & tell,吾到佢吾講

佢幼稚園唔係,所以我會擔心埋適應

chieco 發表於 16-11-18 17:33

佢幼稚園唔係,所以我會擔心埋適應
適應好快的,如果本身愛睇書會更好,我吾識普通話,英文都麻麻,只好買書同CD比佢玩下無壓力咁學,比多點鼓勵

話時話我屋企無咁嘅語境,佢入幼園時都好快適應了

chieco 發表於 16-11-18 14:37
回覆 Jane1983 的帖子

如果話佢做錯,要改,佢就喊.由細到大情緒不太穩定
我女細時寫字雖然無喊,但寫得好公正好小心,見佢寫完一版個樣都好虛脫下,都覺得佢吾荒鍾意啦,只係果時要顧型像,做個好學生交齊功課  。。。到大個d 溫默書就完全吾肯抄寫,唉見佢記得到就放過佢,佢又係吾鍾意比人話,話親都好大反應。

....最近呢...温書終於肯抄喎,仲一大堆,可能平時要抄筆記,習慣了,終向現實低頭啦

WKF la. 佢d小朋友好叻

chieco 發表於 16-11-18 11:56
佢係老師講一,唔會做二。數學方面應該資優。
聽教聽話坐定定其實都適合傳統小學,跟據sfa家長分享,資優方面做得不錯,但初小階段語文較重要

idy926 發表於 16-11-18 16:03
有d資優情緒好敏感,直覺吾多對路,怕被罰,又怕人點睇佢,就吾會亂郁,表現出黎係驚青,吾出聲同無自信嘅 ...

多謝你的分享,好有用

資優生既特點:有情緒、唔話得,樓主不要誤我批評你小朋友
只想表達佢未必唔叻,未必怕功課多,如果佢係資優生,情緒既疏理可能要下D功夫

回覆:三眼怪 的帖子

佢係咁架!所以老師體諒都好重要

chieco 發表於 16-11-18 11:07
佢數學已認識小數和分數。但中英只不過正常

wkf 可分科跳級讀,如現讀小四,但數叻,數學會跳高年級,甚或初中數。
視乎你想唔想跳得咁快。

引用:Quote:chieco+發表於+16-11-18+14:37+回覆+

原帖由 idy926 於 16-11-18 發表
我女細時寫字雖然無喊,但寫得好公正好小心,見佢寫完一版個樣都好虛脫下,都覺得佢吾荒鍾意啦,只係果時要 ...
想問下你有好多活動好似都一定要參加咁,如ole和出埠,內容學生會不習慣嗎

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆樓主:

我仔當年有幸得到學校EP關顧,老師同EP有溝通之下,在課堂上小問題都得到老師調適。。。喜出望外!

要留意—點,SFA嘅EP係照顧資優兒比重較多(其他問題嘅學生較少),
但其他學校,特別係津校,係照顧其他SEN嘅!
Wkf嘅情況我唔清楚
恐龍家

回覆:sfa和wkf

好想知sfa因為讀唔到或感壓力而轉校的人多唔多

引用:好想知sfa因為讀唔到或感壓力而轉校的人多

原帖由 chieco 於 16-11-19 發表
好想知sfa因為讀唔到或感壓力而轉校的人多唔多
有一定數目, 如果超谷得小朋友及家長, 可選SFA。

‹ 上一主題|下一主題