用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好灰⋯⋯開始覺得報名私小直資令人好大打擊 ...
樓主: Catkung
go

好灰⋯⋯開始覺得報名私小直資令人好大打擊  

msyoyolam 發表於 16-11-18 09:35
見到人地成手offer , 自己嗰件就食蛋/只有d唔係咁鍾意既學校收....好難唔質疑自己小朋友...對佢失信心,尤 ...

一樣心情

唔開心一陣好啦!

其實好多人K1開始幫小朋友報中,英,數班.面試班. 提早讀定小一野,
跟住學校啲小學面試又加深啲. 身邊無一樣都無上過學術班入到直私.

小朋友不停咁去唔同學校比人問啲無學過又深嘅野,佢難過過大人十倍.
(除了SPB零學術,只講故事,玩neo blocks)

一般K2-K3小朋友唔識小一野係正常的, 唔係佢地無能力或者唔叻呀.
只係佢地無提前早學(不是適齡). 個別資優自己學唔計.

學習條路好長架,而早學唔等於好,上到小一可能會悶,心散,長遠未必係好事.

如果香港立法:
所有幼稚園唔比早教
唔比小三前的小朋友去上任何Playgroup,面試班, 操卷班
唔比書商, 作者再私營學習中心
唔比舉辦咁多幼兒比賽
其實依家考小的題目會變到大部分小朋友唔識.

當你發現教改後成個制度同商業利益掛帥,由其個TSA.
而好多野(興趣班,操卷班)其實你小朋友係唔需要同無必要學的.
不如還小朋友愉快童年, 等佢地可以跑多啲,玩多啲.大啲大興趣咁學習.

(本文主要安慰無offer家長, 若有小朋友咩都無報過又有offer,資優,識好多深野, 單手應付教淺考深,識fly的家長是不用觀看, 可以ignore的,謝謝!)

babypig2017  agree with you  發表於 16-12-19 02:39
happyshirley    發表於 16-11-18 23:28
snoopyman20    發表於 16-11-18 17:39
2rabbits    發表於 16-11-18 17:21
Felix223    發表於 16-11-18 14:05

Hillkymama 發表於 16-11-18 11:19
唔開心一陣好啦!

其實好多人K1開始幫小朋友報中,英,數班.面試班. 提早讀定小一野,

係呢一刻真係所有道理都變成安慰説話,道理梗係明,考唔到小學當然唔係世界未日,漫漫長路而家先剛起步,考小一對某類性格既小朋友不利,考到唔代表以後叻....以上道理人人都知....
但呢刻既心情係,見到家長不停喺group 到報喜,有部份小朋友真係間間中,仲煩緊讀邊間,而自己呢,只有d好麻麻既學校offer,次次開email / 開信嗰種失望/失落,真係唔識形容

Hillkymama  明白你的感受,考唔到係正常,你是好家長無早教迫孩子(不似仲一邊話個小朋友自己鍾意上啲班的)   發表於 16-11-18 11:43

回覆 Hillkymama 的帖子

我都同意👏👏👏

可能我個人真係無乜危機感, 或係樂天過頭,
我幫阿仔報左3間都係一間2ND IN都無
(都有一刻真係幾SAD咖 mouth:" />mouth:" />)
下星期一既自行結果我老公同99都有D擔心,
但去到呢一刻我既感覺仲係『TAKE IT EASY』,
心諗大不了下年大抽獎睇下阿仔夠唔夠運...
到時再煩, 反正而家擔心都無用, 留返D精力到時再鬥,
其實我唔太明咩叫『好麻麻既學校OFFER』,
報得既唔係收左都會讀嗎?! 更麻麻都應該達到自己最低標準吧?!
已經都OK囉, 咪一步步再向前行囉, 唔駛咁灰既

Felix223    發表於 16-11-18 14:06

AnnieSammy 發表於 16-11-18 11:45
fully understand your feeling. 不要低估六至八月,可能梗有一間係左近
我唔知你有冇由PN就操個 ...

我識成手offer 嗰d,並唔係日操夜操冇得玩,反而係玩得又讀得既多。我地一班父母由pn識到而家,大家一齊作戰,一齊為考小努力準備,而家人地開花結果,我呢?得個吉!再睇下我地d小朋友,真係差咁遠?點解出黎既結果一個天一個地?呢樣係我最難接受既地方

回覆 Hillkymama 的帖子

按照你既美滿的想法,
那麼不用面試,所有學校都應該一樣~

msyoyolam 發表於 16-11-18 09:35
見到人地成手offer , 自己嗰件就食蛋/只有d唔係咁鍾意既學校收....好難唔質疑自己小朋友...對佢失信心,尤 ...

其實有offer都唔洗灰,起碼有backup,我呢d宜家真係兩手fing fing嘅,真係灰到唔想再諗⋯⋯

另外比啲實用提議:

1. 升小前的暑期,唔外遊都盡情玩 (從新建立親子關係)
2. 話比小朋友聽每個小朋友最終都只係讀一間,而每人都會有書讀, 只要努力,去那裡也一樣 (主要用作安慰孩子)
3. 為孩子重溫幼稚園三年的生字,兒歌
4. 到買書後, 家長自己備課, 然後準備同課文想近的內容升小後溫習.
因為如果你教佢書內容, 佢上堂會唔留心, 但你教相近但不同的字, 佢會有同感, 慢慢建立字庫同句式, 應付該死的TSA同考試制度.
5. 了解學校的測,考模式, 用課本出題去溫習.
6. 詞彙, 要教意思, 可畫圖, 講故事, 不要迫抄寫 (除了有個別讀障要抄幾十次先記到的孩子).
7. 別在意小一成績, 因為孩子要適應, 九成同學默書100分, 測驗90幾常會發生. 但別理他人, 就自己孩子進度慢慢教.
8. 有咩pm我, 雖然不常上線, 希望有不同的方法可幫下手,

venisian    發表於 16-12-27 15:36
jerko_b  真心欣賞呢位媽媽既教育方法同正面心態!  發表於 16-12-7 11:40
bonmom    發表於 16-11-21 17:09
thousandtwinkle  very good! THANKS!  發表於 16-11-19 10:19
gglover    發表於 16-11-19 00:36

ShinChanMaMa 發表於 16-11-18 11:59
其實有offer都唔洗灰,起碼有backup,我呢d宜家真係兩手fing fing嘅,真係灰到唔想再諗⋯⋯:p ...

唉,明既,要知足....但當你努力耕耘,最後收成唔理想,真係好失望。

Hillkymama 發表於 16-11-18 12:04
另外比啲實用提議:

謝謝您的分享,受益匪淺

我女細B, 本來希望佢有個快樂童年, 唔谷佢學術, 佢幾開朗活潑, 本來最心儀嘅wkf同福小都有2nd in, 超開心, 希望佢入到其中一間, 繼續有愉快學習嘅初小生活, 但wkf 我太緊張, 福小阿女失準.....而家兩間都waiting.....今個星期真係好失望既星期, 我地自行一定無份, 而家好似迷失方向, 唉..........

Hillkymama 發表於 16-11-18 12:04
另外比啲實用提議:

"7. 別在意小一成績, 因為孩子要適應, 九成同學默書100分, 測驗90幾常會發生. 但別理他人, 就自己孩子進度慢慢教."

Very agree for the point 7!

引用:我女細B,+本來希望佢有個快樂童年,+唔谷佢

原帖由 大白兔糖 於 16-11-18 發表
我女細B, 本來希望佢有個快樂童年, 唔谷佢學術, 佢幾開朗活潑, 本來最心儀嘅wkf同福小都有2nd in, 超開心,  ...
可能我蒲得ek多,基本上除咗幾間神校外,間間啲音樂椅都會轉到出年8,9月,包括但唔限於TSL, APS呢啲一線學校,所以只要你仲有waiting ,肯等肯寫信,一定有希望! 加油!

mcdonn  Agree!  發表於 16-11-18 14:13

msyoyolam 發表於 16-11-18 11:56
我識成手offer 嗰d,並唔係日操夜操冇得玩,反而係玩得又讀得既多。我地一班父母由pn識到而家,大家一齊作 ...
我好明白你感受,因我小朋友考幼稚園時戰況慘烈,甚至在面試時曾有老師當面說踩我小朋友,話佢係特別差﹗我到現在仍印象深刻﹗

小朋友開竅的時間不同,長處亦不同,可能遲下叩門插班、甚至升中、公開試時佢會豐收呢?最緊要家長唔好因為其他人的睇法而睇低甚至放棄佢,繼續俾心機因材施教。每個小朋友的潛能都很大,差別只在於我們能否讓他盡展所長。你要加油呀﹗

thousandtwinkle    發表於 16-11-19 10:50
自強不息 厚德載物

回覆樓主:

我覺得 暫時無offer或者少offer係正常 啲幾年出生率超高峰期 間間都咁多人考 都仲可以成手offer 反而我先覺得神奇

Chirley    發表於 16-11-18 16:01