用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想請教下返下午班幼稚園問題
go

想請教下返下午班幼稚園問題 [複製鏈接]

想請問有經驗既媽媽,如果小朋友返下午班幼稚園,咁應該點同小朋友調節午睡時間??係米要係返學前最好比小朋友睡一睡先呢??
   1    0    0    0

EstherArMa 發表於 16-11-17 18:08
想請問有經驗既媽媽,如果小朋友返下午班幼稚園,咁應該點同小朋友調節午睡時間??係米要係返學前最好比小朋 ...

未開學前已冇午睡!
無刻意去戒,因之前見佢每次午睡完到夜晚唔瞓,所以報名時已全部報pm。
而家朝早10點or之前起身,夜晚10點幾瞓,冇午睡。
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

引用:想請問有經驗既媽媽,如果小朋友返下午班幼

原帖由 EstherArMa 於 16-11-17 發表
想請問有經驗既媽媽,如果小朋友返下午班幼稚園,咁應該點同小朋友調節午睡時間??係米要係返學前最好比小朋 ...
我小朋友9點幾起身, 12點食飯跟住返學, 放學返黎先訓1-2個鐘

咁即係冇必要係返學前瞓覺??
但如果我仔平日中午2點半開始瞓,佢會瞓到4點半先醒,咁應該要點做??

引用:咁即係冇必要係返學前瞓覺??但如果我仔平日

原帖由 EstherArMa 於 16-11-17 發表
咁即係冇必要係返學前瞓覺??
但如果我仔平日中午2點半開始瞓,佢會瞓到4點半先醒,咁應該要點做?? ...
一係就晚上唔好咁早訓, 等佢第二朝晏d起身; 一係就再早d起身, 等佢返學前訓一陣

caseiaming 發表於 16-11-17 18:35
一係就晚上唔好咁早訓, 等佢第二朝晏d起身; 一係就再早d起身, 等佢返學前訓一陣

...
Ok ,thanks

EstherArMa 發表於 16-11-17 18:08

通常會訓到早上十點至十一點,跟住食飯返學,五點半回到家等佢做功課,再玩一陣,沖涼食飯,再玩到十點半訓,一日時間好快過

EstherArMa 發表於 16-11-17 18:40
Ok ,thanks

好多下午班朋友早瞓過上午班朋友。放學好累,挨埋6-7點食個早飯,沖涼,8點瞓,7-8am 跟父母同時起床

開學前無刻意調,主要開學後放學後唔俾佢午睡(一午睡晚上鐵定瞓唔到)

小朋友都自己調節,我女返學之後都無調較,返而快訓左,以前N班返上午仲成日唔肯訓。10點幾訓,8點幾起身。

我仔8點前起身, 返學前訓一個鐘, 放學沖涼食飯, 夜晚9點上床訓
‹ 上一主題|下一主題