用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私校留班準則
樓主: happynewyear16
go

私校留班準則

yuenkw 發表於 16-11-17 23:31
讀呢私小,學校唔做嘢,家長都做啦,一級10個留級,唔係o瓜?除非間學校無收生自主權,如“簡”過先收人, ...
初小相信唔會, 但去到高小, 啲嘢加深咗,又要保住盤數。我覺得又唔出奇!

引用:+本帖最後由+yuenkw+於+16-11-17+23:37+編

原帖由 yuenkw 於 16-11-17 發表

讀呢私小,學校唔做嘢,家長都做啦,一級10個留級,唔係o瓜 ...
APS 係P4 or P5 留級有呀!接近雙位數

主科不及格,是一科的總分計算?還是每張卷計?如果主科總分唔合格,唔係話一張卷失手,咁可能勉強升班對小朋友亦無好處。

留級是否以平均分作準?中英文科起碼分4、5份卷,如只係其中一個學期、其中一科的其中一份卷失手唔合格,而平時攞高分,平均分keep到,要留级其實唔易!

而家d私小,部份P5科目教考我哋輩初中的課程都唔新聞,學生家長亦有備而來,都有1x個學生唔達標要留级,真係想見識呢間學校份卷考d咩咁堅!

HM168  APS P5 上年留10位,不是其中一個學期是全年計  發表於 16-11-18 08:30

Jane1983 發表於 16-11-18 07:28
主科不及格,是一科的總分計算?還是每張卷計?如果主科總分唔合格,唔係話一張卷失手,咁可能勉強升班對小 ...

是一科的總分,總之連每次默書都計哂分,啲家長個個開恒turbo, 咬住呀咁發功,去應付密集測考。

Jane1983  明白了,謝謝  發表於 16-11-18 08:32

其實一線小學,初小同高小一般幾多分為之好,幾多為之差呢?

lovebb2 發表於 16-11-17 18:34
原來這算tough, 謝謝, 津校會寬鬆些? 謝謝資料
官津小學就算全科fail都可以繼續升班, 因EDB規定學校小一至小六期間只能要求學生留一次班 (如家長要求另計)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。