用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田馬鞍山。威寶am vs 博士山am vs 嘉德麗pm ...
go

沙田馬鞍山。威寶am vs 博士山am vs 嘉德麗pm [複製鏈接]

呢三間都有pn offer俾個仔。 大家會點揀好呢?
   0    0    0    0

marinemix 發表於 16-11-17 11:50
呢三間都有pn offer俾個仔。 大家會點揀好呢?

如果唔計路程/接送等原因,我會選box hill am,原因:
1)am offer ,對大部分人來說係吸引啲
2)語境較好
3)校園環境, bh 比 嘉德麗好,威寶就唔肯定
4)睇過box hill 和嘉德麗啲功課和課程,box hill 比較有系統,新啲亦現代啲
5)主觀感覺,mos BH 管理好啲

申利:小朋友有馬鞍山box hill am 和沙田嘉德麗am offer, 會選前者,幾年前大果件讀mos BH pn亦覺得學校好好;威寶冇考。

但我想知BH上傳統小學會唔會接唔到?
因為佢係全英授課。
其實我反擔心個仔中文。

marinemix 發表於 16-11-17 14:44
但我想知BH上傳統小學會唔會接唔到?
因為佢係全英授課。
其實我反擔心個仔中文。  ...

我都有這個擔心,我擔心中文時間較短。不過box hill 的中文功課寫字和語文運用的型式幾好,程度亦夠,到k3 時又有較長時間幫小朋友適應傳統小學。
我都想知,如果讀box hill 讀4年,期間多同小朋友伴讀中文書和認字,係咪都ok

如果樓主住馬鞍山, 唔需要考慮嘉德麗啦.

我地點係大水坑站呀。所以兩間都係兩頭唔到岸的
‹ 上一主題|下一主題