用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 請問高主教的家長們
go

請問高主教的家長們

請問現有用家,睇到14年好多家長既反應都比較negative, 想請問現有家長們對高主教的睇法
- 小朋友返學開心嗎?
- 會有出現小朋友已經好努力溫書,但都不合格的時候嗎?

知道高小有差太多一半學生升到高中,如果家住東區,會影響升中機會嗎?

唔好意思,因為對高小有興趣,好多提問,謝謝解答

回覆樓主:

我都想知,好似話之前有家長投訴太谷,宜家沒之前甘谷,但係d野都係深。我都住東區,到時升中吾知會吾會有影響?

入左高記要有心理準備要外補, 特別係英文
英文學校教淺考深, 考書所學的唔多, 反而考的係冇得溫架

我外甥仔讀緊, 全班英文最高分係8x 分, 果個小朋友好似係加拿大移民過黎

kayi0556 發表於 16-11-18 11:42
入左高記要有心理準備要外補, 特別係英文
英文學校教淺考深, 考書所學的唔多, 反而考的係冇得溫架

甘即靠平日儲番來,沒得溫。請問功課量如何?謝謝!

回覆 evelyn86 的帖子

功課量唔多, 平日6-7 樣連改正
星期六就會多d

kayi0556 發表於 16-11-22 08:21
回覆 evelyn86 的帖子

功課量唔多, 平日6-7 樣連改正

多謝kayi!

其實係有時6-7樣, 有時10-12樣都試過, 都係平日 (就係今日)
我仔無停手, 無行開個位, 連廁所都無去, 連續做都要足足做兩小時 (講緊係今日)

引用:其實係有時6-7樣,+有時10-12樣都試過,+都係

原帖由 doubleama 於 16-11-22 發表
其實係有時6-7樣, 有時10-12樣都試過, 都係平日 (就係今日)
我仔無停手, 無行開個位, 連廁所都無去, 連續做 ...
請問幾年級?

二年級, 我估除左一年級外, 二年級打後O既, 情況都係我所講O既一樣.......

doubleama 發表於 16-11-22 22:13
二年級, 我估除左一年級外, 二年級打後O既, 情況都係我所講O既一樣.......

真係一d都吾輕鬆,好驚個仔讀吾到!

咁一個學期成年流流長, 當然有時多功課, 有時少功課, 有D 家長答廿分鐘內做晒 OR 5算多功課, 呢D 情形根本唔會長期發生響高主教度麻?!

老實說,上小學後,讀得輕唔輕鬆好睇小朋友底子及學習態度,同一間學校,有人讀得好輕鬆,亦有人覺得好辛苦,人人感受不同,不能以偏概全,打好語文根基最重要。

回覆:doubleama 的帖子

謝謝!