用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請問小學(例如德望/瑪利諾/民生)的宗教科是要教什麼? ...
go

想請問小學(例如德望/瑪利諾/民生)的宗教科是要教什麼?

想請問我看德望/瑪利諾/民生都有宗教科。
請問宗教科一舨是教什麼?是否要小孩讀聖經之類?
如果一個小孩沒有宗教,一舨入這些有宗教科的學校,將來是否9成9引導到跟學校的宗教信仰?
有宗教科的學校會不會要求學生入教或長期傳輸去令到小朋友信教?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔入讀過兩間天主教學校

私小每次有禮儀,都會响教堂進行,而每週有兩堂"聖經"科,有課本,好似故事書咁,但無聖經~

津小差唔多,早會有同學領禱,飯前要祚禱,開學/結業等會有禮儀响學校禮堂進行..

我先生本身响天主教中小學讀咗12年,我會話,要信嘅自然會信,唔想嘅亦無乜所謂,唔會有人逼你!其實官中都有團契小組,但呢d嘢唔會有人逼,全部自由參與
恐龍家

jjaavvaa 發表於 16-11-17 10:31
想請問我看德望/瑪利諾/民生都有宗教科。
請問宗教科一舨是教什麼?是否要小孩讀聖經之類?
如果一個小孩沒 ...
你.........是國內人士嗎?

一般你講果D一係天主教, 一係基督教, 宗教科都係教聖經的。讀下經文, 聽下道理咁, 一星期一兩堂, 要測驗, 要考試, 但都十分簡單。部份小學可能呈分會呈埋宗教科, 但都係有書可讀的, 放心。放心, 响香港唔會有人迫到你做任何你唔願意做既嘢, 如果咁簡單就可以引導人入教, 我相信教會會起多幾間學校。

其實小朋友聽下宗教既道理幾好的, 都係一D做人既道理, 人都乖D。到長大了, 佢信唔信係小朋友既自由, 係一種緣份, 但有宗教信仰寄託, 唔會咁易諗埋一邊。

回覆 jjaavvaa 的帖子

宗教科一般只是用聖經內的故事, 帶出背後的道理, 教導小朋友要有向善之心, 平時早上會有早禱, 學校唔會去強逼小朋友去信教. 你不用擔心.

回覆:想請問小學(例如德望/瑪利諾/民生)的宗教科是要教什麼?

不用擔心,入咗才想及問

回覆 little_yolky 的帖子

我係香港出生. 因為我香港讀既小學, 中學都冇宗教科. 所以我對宗教科一D了解都冇. 我係外國讀中學時每天早上都有祚禱才進班房 (我自己就唔識祚禱, 只係唔出聽企係到). 但我讀的2間國外中學都冇宗教科.

如果子女大了, 他們有選擇權, 我只係唔想佢由細到大, 好似俾共產黨咁洗腦.

我聽人說德望十分注重宗教, 不知真不真?

Felix223  是. 不過不是共產黨咁洗腦, 無踢入會ga..大把GHS同學不是教友.  發表於 16-11-17 12:37

小曳人 發表於 16-11-17 10:50
我仔入讀過兩間天主教學校

私小每次有禮儀,都會响教堂進行,而每週有兩堂"聖經"科,有課本,好似故事書咁 ...
不知道你先生和他的同學, 是否大多數最終也跟了學校的宗教?

jjaavvaa 發表於 16-11-17 12:17
回覆 little_yolky 的帖子

我係香港出生. 因為我香港讀既小學, 中學都冇宗教科. 所以我對宗教科一D了解都 ...
大部份畢業生到最後都不是教友, 你放心好了。你覺得小朋友大咗有自己既選擇權信與唔信, 好似好民主咁, 其實, 你現在選擇不讓佢哋接觸, 就是已經為他們選擇了唔信既路, 沒有真正給予他們撰擇的機會。小時候沒有接觸宗教的, 長大以後都好少機會會接觸宗教, 教育子女, 本來就是一套洗腦教育, 將自己認為正確的價值觀灌輸給小朋友, 並讓他們相信那是正確的。

如果你家沒有上教會的習慣, 一般小孩子唔會只為上宗教堂要信教, 放心好了。如果小孩子因為學校的宗教教育, 最後信咗主, 咁我要恭喜你, 佢係有福既孩子。

Felix223  是. 不過不是共產黨咁洗腦, 無踢入會ga..大把GHS同學不是教友.  發表於 1 小時前

共產黨都唔係咁易入到會架共青團成員好多都相當優秀的, 不過, 大咗之後如何成長就要睇各人既際遇了。

Felix223    發表於 16-11-18 10:42

little_yolky 發表於 16-11-17 13:51
Felix223  是. 不過不是共產黨咁洗腦, 無踢入會ga..大把GHS同學不是教友.  發表於 1 小時前

我幼稚園、小學、中學都讀GHS。我阿媽拜佛,家姐基督教,我自己冇宗教信仰,亦唔會阻止下一代選擇,我好多舊同學呢幾年先受天主教領洗⋯所以要信就信,迫都冇用。

little_yolky  宗教信仰點迫得嚟。  發表於 16-11-17 16:01

mecskw 發表於 16-11-17 14:05
我幼稚園、小學、中學都讀GHS。我阿媽拜佛,家姐基督教,我自己冇宗教信仰,亦唔會阻止下一代選擇,我好多 ...

因我曾經親身經歷是一些教友(我以前的同學)十分proactive咁希望帶我入教.

不知你當年GHS的同學, 是否很多讀完中學後也沒有成為教徒?

jjaavvaa 發表於 16-11-17 15:22
因我曾經親身經歷是一些教友(我以前的同學)十分proactive咁希望帶我入教.

不知你當年GHS的同學, 是否很多 ...

有好多好似我咁冇宗教信仰,有幾個出左來做嘢多年先正式領洗,有個因子女讀小一攞宗教分而領洗⋯
總之乜人都有,唔關學校事

little_yolky 發表於 16-11-17 13:48
大部份畢業生到最後都不是教友, 你放心好了。你覺得小朋友大咗有自己既選擇權信與唔信, 好似好民主咁, 其實 ...
如要小孩上堂學佛我也不想.

只希望小孩學業時期不要過份注重這方面.
我女兒K2開始已經有時晚上食飯自己係食飯前感謝天父....了。

mecskw 發表於 16-11-17 15:24

我老婆之前有問過我帶不帶女兒去領洗. 就係因為可以加分. 但我否決了咁做. 因我本身就無果個信仰. 所以唔應該咁做.

你覺得GHS英語好嗎?小學和中學時是否校內只準講英文?我之前帶女兒去面試一些英文小學. 那些學生的英語水平的確不錯 (可能出來見人的都是比較好的學生).

jjaavvaa 發表於 16-11-17 15:22

不知你當年GHS的同學, 是否很多 ...
一定很多都沒有, 我也是讀了12年教會學校, 很多同學都不是教徒。你的同學教友過份熱心了, 都讓人好心煩, 也影響教會形象。

jjaavvaa 發表於 16-11-17 15:41
如要小孩上堂學佛我也不想.

只希望小孩學業時期不要過份注重這方面.
那很好啊, 有感恩既心非常好。一定是很乖的小孩子。

我則認為可以讓小朋友了解三大宗教及其他宗教派別, 讓他們知道世上有不同的宗教信仰。

little_yolky 發表於 16-11-17 16:03
一定很多都沒有, 我也是讀了12年教會學校, 很多同學都不是教徒。你的同學教友過份熱心了, 都讓人好心煩, 也 ...
謝謝資料.

我曾遇到的教友都是十分熱心又主動. 不過出來社會做事後就少有這些.

對我來說自己不是壞人又不會害人,覺得「心存善念見我不拜亦無妨,作惡多端任你燒香又何用。」

jjaavvaa 發表於 16-11-17 16:13
謝謝資料.

我曾遇到的教友都是十分熱心又主動. 不過出來社會做事後就少有這些.
作惡多端任你燒香又何用 <====  這只是極端例子而已。

只要學校好, 多一科宗教又何妨, 當多一門知識而已。要知道, 香港有其歷史背景, 好學校好多都係教會學校嚟, 無謂因宗教問題而避開好學校。

我領洗了基督教,但是入了天主教學校,一讀便讀了 12 年。宗教老師都沒有逼我做什麼,只是小學時如果是天主教同學的話,有額外的功課要做,做得好的話有分加。
宗教科其實等於其他科一樣,都是一門知識而已。
學校虔誠天主教的同學不算很多(除了宗教 Society 的 Committee Member 之外),反而像我一樣,什麼也不信,也沒空信。那些祈禱什麼的,除非是在學校裡/有學校活動,否則我們不會做的(吃飯時間少,哪兒有空祈禱?)。

jjaavvaa 發表於 16-11-17 15:53
我老婆之前有問過我帶不帶女兒去領洗. 就係因為可以加分. 但我否決了咁做. 因我本身就無果個信仰. 所以唔應 ...

GHS英文更係好,我有今日或多或少都係靠佢!
中學只有中文、中史、音樂、體育堂才可講中文,其餘全部要講英文,包括家政堂。我地當年會考英文全校冇人唔合格,攞E係好醜既事,壓力當然大,有辣有唔辣⋯
仲有,我個年代religion係會考必修科,校內成績唔好,學校會冇得商量情況下drop你其他科,都要留religion,就算你校外成績好好,只要religion 唔合格或冇考,原校唔會收返讀中六⋯好彩依家334,相信唔再發生

Felix223   . RS 係必修科..當年如果可以DROP咗佢就好.  發表於 16-11-18 10:39