用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港浸會大學附屬學校王錦輝中小學 新校長上場後有何改變?
樓主: 牛仔小怡
go

新校長上場後有何改變? [複製鏈接]

stockmike 發表於 17-1-23 10:07
我有兩件讀緊,只知小一功課同兩年前差唔多,但中文深咗,可能比起其他校叫正常番。英文仍然係好多寫作,Sh ...
所以招生方面,也要一并考慮家長的教育理念。我都參加了和校長一起吃早餐的活動,眼見有家長推學校,覺得功課不多小朋友就什麼也沒學到,將來沒有競爭力。都好擔心校長抗不住。其實學習是一個終身的習慣,學會隨時隨地學習思考才會終身受益。好害怕小朋友從小養成作業完成了學習就結束了的習慣就真的麻煩了。

hongk 發表於 17-1-23 13:16
所以招生方面,也要一并考慮家長的教育理念。我都參加了和校長一起吃早餐的活動,眼見有家長推學校,覺得功 ...

唔使擔心呀,呢個校長係好聽家長話㗎。
試過有次早餐會,有個家長叫學校安排中文要好似英文咁上堂睇圖書,校長答應會跟進。
無幾耐,即刻有行動啦,中文要買成幾本圖書。其實中文已經有4本教科書,仲要加埋幾本圖書,究竟有無時間教呀?英文無教科書,教學嘅approach 唔同,以為校長會諗到呢方面嘅問題。點知無,仲要硬推。
無辦法,佢只聽佢想聽,只講佢想講。

smart_bus 發表於 17-1-24 18:59
唔使擔心呀,呢個校長係好聽家長話㗎。
試過有次早餐會,有個家長叫學校安排中文要好似英文咁上堂睇圖書, ...
这件事情呢,我倒是比较赞同,因为绘本教学比较容易引起小朋友的学习兴趣,蔡继有都有用,台湾很多学校也在用,效果不错。而且,我有粗粗读了一下选择的那几本绘本,在情商方面都有强调,所以可以教的就不只是中文读写这么简单了。希望能够达到预期的效果。

hongk 發表於 17-1-25 12:21
这件事情呢,我倒是比较赞同,因为绘本教学比较容易引起小朋友的学习兴趣,蔡继有都有用,台湾很多学校也在 ...

蔡繼有用圖書,唔用教科書。

Hi Smart_Bus,

I really wonder you know so much about the school, you must be either a parent or a teacher in our school.  You know we have the principal and parent chat, we have reading scheme, every details........

In fact, if you are either one, why not reflect your comments to the school.

You do not necessary to bad mouth the school in his forum.  You are port of it.

And if you are parents and you do not agree with the school, why not move to another one which fit you and of course your kid.....

if you are teacher, you better change your job that probably will make you feel happier

我大仔讀中學,細女讀小學,經歷咁多任校長嘅轉變。身為全職媽媽,自有早餐會嘅年代開始,我就爭取機會同歷任校長食早餐或見面。早餐會喺最睇得清楚,而又可以近距離接觸佢哋。
我仍然相信學校方針無變,只係有人仍然未知道學校係點。改變係好,但今年點解特別急進呢?我好希望學校自己有清晰嘅定位,唔係因為小撮人嘅意見而改變。

引用:我有兩件讀緊,只知小一功課同兩年前差唔多

原帖由 stockmike 於 17-01-23 發表
我有兩件讀緊,只知小一功課同兩年前差唔多,但中文深咗,可能比起其他校叫正常番。英文仍然係好多寫作,Sh ...
和我家情況機乎一樣,一大一小,大的已自動自覺做功課,唔駛點跟,兩個小朋友都很喜愛反學。

當新聞報導學生上立法會哭訴,寫電郵給議員代發表無奈的感受,什至不幸的新聞,我真心覺得我為小朋友作的選擇正確。

引用:我大仔讀中學,細女讀小學,經歷咁多任校長

原帖由 smart_bus 於 17-02-08 發表
我大仔讀中學,細女讀小學,經歷咁多任校長嘅轉變。身為全職媽媽,自有早餐會嘅年代開始,我就爭取機會同歷 ...
無疑買書的安排比較混亂,但老師所選的圖書真的有趣,我兩個小朋友共十本我們都睇晒,小朋友都好鍾意d書。其實學校鼓勵小朋友多睇書係好事。

‹ 上一主題|下一主題