用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1 收生準則
go

K1 收生準則 [複製鏈接]

請問是否很難觸摸? =p

聽聞有d小朋友in得好都無offer, 但有d小朋友吾出聲但都有offer...
我女係9月B, 慢熱怕羞但通常肯答問題, 做到7-8成指令, 肯聽引導, 肯坐定定, 但group in 好少會跟住跳舞。 剛收到第一封rejection...雖然不是心儀學校, 但對信心也有多少影響。

請問過來人, 像我女這類小朋友, 在比較受歡迎的幼稚園 (如寶血, 聖保羅堂) 會有機嗎? =p
   6    0    0    0

老師睇同家長睇的重點不同.

星星的後裔 發表於 16-11-17 06:39
老師睇同家長睇的重點不同.
老師睇既重點係??

kinkiking1129 發表於 16-11-17 09:17
老師睇既重點係??

間間學校都不同,好難估。又要睇學校睇幾多背景,有些學校又喜歡收大b。無謂諗啦,最多預備見家長的部分做好啲,盡力就算。緣份遊戲,只是講夾唔夾,唔好太在意

adlma 發表於 16-11-17 05:20

聽聞有d小朋友in得好都無offer, 但有d小朋友吾出聲但都有offer...

真係好難估,在等待日子好難過,想快d有消息,暫時一間都未有結果

不用太擔心,我仔是慢熱怕醜十二月細b, 有禮自理好,去年聖保羅堂收正取。家長環節做好準備會有幫助。

lambeanmama 發表於 16-11-17 10:26
不用太擔心,我仔是慢熱怕醜十二月細b, 有禮自理好,去年聖保羅堂收正取。家長環節做好準備會有幫助。
...

家長環節要點準備,我就係成日擔心衰係我度

Monalisaj 發表於 16-11-17 10:29
家長環節要點準備,我就係成日擔心衰係我度
首先家長應該要理解你心儀幼稚園的教學取態。例如,你無理由對住一家HAPPY SCHOOL的老師就你最重視學術,係咪?我去年見聖保羅堂的經驗是,老師真的會問一些有關照顧、學術、對孩子的期望等問題。當中包括:1. 為什麼你會送孩子讀N班?
2. 你準備如何幫孩子戒片?
3. 你對孩子的學業/成長有咩期望?

我相信這些也是非常熱門的問題,你應該好好想想,講真話永遠是最有說服力的。不要只想「名氣」,應該考慮該校是否適合你和你的孩子。

少少經驗分享,希望幫到你。

回覆 lambeanmama 的帖子

明白, 多謝分享, SO FAR冇學校問過我, 問卷調查就有做! 我都係老實回答, 因為我係想搵一間合適我個小朋友既學校。

Monalisaj 發表於 16-11-17 11:53
回覆 lambeanmama 的帖子

明白, 多謝分享, SO FAR冇學校問過我, 問卷調查就有做! 我都係老實回答, 因為我 ...
係呀,好睇你IN 邊間。有些只填問卷,但聖保羅堂就會直接問家長。我可以再講多少少。去年問N班個條問題,我的回應是,因為是雙職家庭,只有獨子;重視團體生活、學懂有初步紀律的概念;所以送孩子讀N班。
有關對學校期望,我回應是因為本人在教會學校成長,雖然不是教徒,但十分欣賞和認同教會的辦學理念,重視德育、自理、自省等理念。我認為學術易得、品格難求。我見的是主任,她當時的樣子也是非常認同和滿意的。
有些學校,是會揀家長的。不是揀有錢無錢、而是是否可以和學校配合。
學校真的非常重視禮貌和自理的。孩子識答多少反而不重要。我仔去年一半問題都唔識。

lambeanmama 發表於 16-11-17 12:01
係呀,好睇你IN 邊間。有些只填問卷,但聖保羅堂就會直接問家長。我可以再講多少少。去年問N班個條問題,我 ...

果然答得好好!(emoji)(emoji)

Monalisaj 發表於 16-11-17 12:25
果然答得好好!(emoji)(emoji)

無辦法,個仔內向d, 唯有靠媽媽補位搶分啦。

lambeanmama 發表於 16-11-17 12:01
係呀,好睇你IN 邊間。有些只填問卷,但聖保羅堂就會直接問家長。我可以再講多少少。去年問N班個條問題,我 ...
有智慧的媽咪

其實準備充足之後,也要緣份

即使到大學報Harvard都好多全A又叻,但又不會全部收。

到了找工作時,合資格又不一定會找到想要的工作。

長大後追求女孩,也有可能「合資格」但也追不到。

只有教孩子好好凖備,長大後提醒孩子有機會表現自己時儘力表現吧

路還很長,也是一起學習如何與孩子面對挫折的機會

引用:請問是否很難觸摸?+=p聽聞有d小朋友in得好

原帖由 adlma 於 16-11-17 發表

寶血ok,好易入

一般幼稚園都唔係考好深。
我考其中有2間不太出名的,小朋友唔啋人唔答唔出聲,但收到offer. 但當時佢除唔出聲外其他表現很好, 唔使提收拾玩具,專心玩玩具,無脾氣,等等表現,當然競爭大的話就唔夠爭了

回覆樓主:

好難估,我葵青收坐得,有眼神交流,
做到動作。

回覆 babemi 的帖子

就係咁喇! 可能一般的幼稚園會收, 但如果名幼個D就唔知點作標準了。

回覆 Monalisaj 的帖子

名幼,我不敢抱好大期望,盡力啦

我d幼教朋友話,佢地睇2-3分鐘就知小朋友係點。
單講坐唔坐得定,坐唔定有好多原因,有時可能係小朋友天生有問題,又或小朋友好奇想學習好多野,又或者純粹搞破壞。坐得定既小朋友又未必好,因為可能呆左或發緊夢。
有人話小朋友interview時又喊又扭計,但有offer,仲要熱門學校。可能係家長處理小朋友好好,所以有offer。
你可以話唔知收生準則,亦可以話家長同老師睇小朋友既角度唔同。
‹ 上一主題|下一主題