用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 求助⋯懷疑18個月大BB有自閉傾向
樓主: c50_322
go

求助⋯懷疑18個月大BB有自閉傾向

回覆 Yukiruirui888 的帖子

你好,我係基層家庭,上星期見完醫生,囡囡被懷疑自閉,我現在沒心情等評估,很焦急,又唔知點好。想盡快帶囡囡去上堂,但見有的地方收得好貴,真負擔唔到,可否告知你話平D的堂去哪裡上。萬分感激。

引用:回覆+idak+的帖子 我囡囡就來十八個月,我

原帖由 cherry23729155 於 16-11-25 發表
回覆 idak 的帖子

我囡囡就來十八個月,我都懷疑係自閉,心很慌又覺得無助,不知點好。如果葉酸和益生菌對 ...
你囡囡有乜特徵,做咗評估未?

盡快排評估,可以就私家上堂,負擔唔起就多D去公園玩都有幫助。

簽名被屏蔽

回覆:求助⋯懷疑18個月大BB有自閉傾向

同我仔有d像
仔18m時,主要係唔指野,唔識講野,大小便冇感覺,唔鐘意玩玩具,叫幾次才應一次
但眼神良好,愛笑愛與人玩,因我對自閉小朋友有認識,針住以上幾點在健康院排cac,
剛2y評估,自閉傾向,2歲後眼神變差,只愛講a~z,2歲後多了自傾問題浮面
有懷疑,轉介左先,因為有排排架!!

c50_322 發表於 16-11-17 07:07
我覺得係我搞到阿女甘:( 我知道有左BB開始就好大壓力,亦要返工,份工要對住d 好demanding 既客,搞到我 ...
唔好亂諗啦.自閉症唔係後天架.唔會話因為大人識唔識湊就有自閉同冇自閉.你咁早已經留意到佢有呢d表徵說明你都係一個好細心嘅媽媽.
唔好估估下喇,去做評估啦.