用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九真備取面見
樓主: katang28
go

九真備取面見 [複製鏈接]

AnnieSammy 發表於 16-11-17 22:12
我对於學校不展示“升中派位情况”的小學冇好感,左閃右避,你話當中有什麼原因?
在简介会中,啲老師展示 ...

我都覚得校舍好細!謝謝分享!

回覆 AnnieSammy 的帖子

你駛唔駛咁踐間學校吖!以我所知,三年前升中九真小都大部份(約六七成)入九真中的。你唔喜歡不代表學校不好的!

回覆 AnnieSammy 的帖子

你又唔駛咁講野既,九真屬於平實既學校,心儀九真既人都唔少,而佢每年只有幾十個位,我唔敢講你想入必入到囉。至於你話冇second in都call,我唔明個問題响邊喎,佢second in得二三百人,再加埋有d會 reject,要call waiting好出奇咩?再加上九真講明有第二輪,咁你認為第二輪係咪又入硬?其實學校要响幾千申請人入面搵六十個學生入讀係咪真係咁難呢?條數你自己計下。

AnnieSammy 發表於 16-11-18 00:06
我講的是事實!只希望各姊妹不要以為这是一線學校(因為好多人以為“真光”必定是好)
仲有,你問下用家每 ...

跳船的小朋友是可以去考到更好的學校,人望高處好正常!不知甘講,九真可以令到小朋友可以出去考得更好的學校!這校也有一定實力!

英文小學,我buy佢

如果唔係用家而踩到一間學校咁差,好難相信佢係真心俾意見其他人.
每一個學校總有人讀左之後跳船,不輪是人望高處還是本身跟唔上。呢樣野真係好正常不過,留低讀到畢業不是也大有人在嗎?那些不是佔大多數嗎?個d又唔攞黎講?
真的喜歡呢間小學的朋友,最好六月份再考一次,到時再詳細了解下學校先決定,聽信片面之詞蝕底只有自己。

功課量方面,今年學校也因應家長要求作了調整,我女小三每日差不多6樣,如果無野要改正,很快便做完了。要同津校比?津校功課更嚇人呀!但太少功課也有家長投訴的。所以要平衡各方意見!校舍無可否認是細的。這是一所細校,但校長老師都差不多認到哂所有學生,對於我那太文靜的女兒,去其他學校肯定無人識,所以我好接受。程度不淺我也同意,上九真中要本身band1 or band 2 頭以上先入到,過幾年九真中應更難入!這是小小用家意見,大家可參考。

cqmama 發表於 16-11-21 19:15
功課量方面,今年學校也因應家長要求作了調整,我女小三每日差不多6樣,如果無野要改正,很快便做完了。要 ...

非常同意cqmama説法,我女兒也是小三☺️☺️☺️,女兒非常喜歡返學呢!
‹ 上一主題|下一主題