用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 樂基(駿景園) PN interview
go

樂基(駿景園) PN interview

睇番前人D post,  似乎 PN interview 會問小朋友0野, 但小朋友仲未識講野喎.......唉.....好擔心 :(

Tomiris 發表於 16-11-16 14:24
睇番前人D post,  似乎 PN interview 會問小朋友0野, 但小朋友仲未識講野喎.......唉.....好擔心 :( ...

我朋友個仔兩年前都in過,佢話都深的,好彩是他join了pg,interview時遇返老師才有offer (am),來緊星期六到我小朋友in了,都有點擔心

回覆 swarovski2011 的帖子

原來樂基有 playgroup 0架?? 唉....咁真係要平常心去 in 了
我地都係星期六 in 呀

Tomiris 發表於 16-11-16 17:19
回覆 swarovski2011 的帖子

原來樂基有 playgroup 0架?? 唉....咁真係要平常心去 in 了

其實join pg不是guarantee 1st priority,佢話只是咁啱遇返pg中文老師,聽講pg英文老師是外校的,所以我最後都冇報pg

樂基interview 比較深 考眼耳口鼻 動物同形壯

回覆 arrzz 的帖子

唉....如果係咁, 即係其實佢都只係想收 大B 啦

上星期in左n,我覺得考ge野比預期中淺,大家覺得呢?

同埋我見interview個老師,好似每個小朋友有一兜野,兜裡面有幾pack野要考小朋友,佢考左我小朋友好似三樣野。唔知其他小朋友係咪考ge野唔一樣呢?

間咗邊個帶小朋友來 那個是爸爸媽媽 推車仔 積木 同問生果 知不知道幾時有結果thx

Coconutbb 發表於 16-11-21 12:11

Interview內容大概有準備到,但其實對歲幾小朋友都有難度,除非小朋友好outgoing,唔係都好難~

引用:上星期in左n,我覺得考ge野比預期中淺,大

原帖由 Coconutbb 於 16-11-21 發表
你小朋友是超大B嗎?我覺得問得好深,問叫咩名咩顏色,要求小朋友講好多野。又問老師肚餓,係圖中揀食物俾老師,小朋友揀完仲要答是什麼,都幾深。(我仔是大B, 肯答名,識揀食物但唔肯講係咩, 顏色唔識答)

angelhi 發表於 16-11-21 13:30
你小朋友是超大B嗎?我覺得問得好深,問叫咩名咩顏色,要求小朋友講好多野。又問老師肚餓,係圖中揀食物俾 ...

不是超大b呀!
問左圖中邊幾樣野食得,然後逐樣叫佢指返出黎,eg 邊個係餅餅?邊個係香蕉?
積木,同埋佢有條繩拉住隻圖片狗,佢一路拉要我小朋友捉狗(考小肌肉),同埋問佢嗰隻係咩黎?其他都係簡單野

回覆:angelhi 的帖子

我同你考既一樣
老師拎住綠色積木問佢係咩色 要小朋友答
唔知有無考pn既答到?>

我仔16個月大, 一開始個老師就問佢0野, 我話佢未識講0野, 個老師 (ABC) 個樣有少少surprise, 之後

1. 俾4粒積木佢, 要佢 stack up,
2. 問佢邊粒係紅色, 要佢俾粒積木佢
3. 俾0左一張狗仔同一張雀仔相, 叫佢揀一張俾佢
4. 叫阿仔同佢 GIVE ME FIVE
5. 俾張圖佢問佢今朝食0左咩早餐, 問佢邊個係蘋果同香蕉
6. 問我地平日邊個湊阿仔, 平時阿仔做D咩, 我地有冇同佢講英文

阿仔基本上全部做晒除0左唔識答食0左咩早餐

成個過程好快, 但爸爸就好唔滿意要0係學校門口等入去囉

Tomiris 發表於 16-11-21 15:18
我仔16個月大, 一開始個老師就問佢0野, 我話佢未識講0野, 個老師 (ABC) 個樣有少少surprise, 之後

1. 俾4 ...
我係碧濤in,問題同你差不多,不過in之前,要分組,一組一組坐玩玩具,老師比分!我仔疊高lego之後,要拆返開放入籃

回覆 gromityaya 的帖子

有呀有呀, 都係分組玩玩具先, 行去 individual in 0個陣就要放番好
我覺得其實對我個仔黎講 In 0既0野唔係容易, 佢做得好好了, 收唔收佢都冇得控制啦

Tomiris 發表於 16-11-21 15:53
回覆 gromityaya 的帖子

有呀有呀, 都係分組玩玩具先, 行去 individual in 0個陣就要放番好
大家平常心!嗰日無扭計,坐定定,我已經比100分佢

angelhi 發表於 16-11-21 13:30
你小朋友是超大B嗎?我覺得問得好深,問叫咩名咩顏色,要求小朋友講好多野。又問老師肚餓,係圖中揀食物俾 ...

我都覺得佢地不停要小朋友講野,大致同你地所考嘅野都差不多,我仔冇咩返pg,都唔太慣有人不停問佢野,所以老師不停問,當佢唔答時,我地又不停用另一方式引佢講...講真...佢地全部都用圖片,都幾悶問嘅形式真係似考試....咁細小朋友就要咁考,都幾難所以我仔都想走

引用:Quote:angelhi+發表於+16-11-21+13:30+ 你

原帖由 swarovski2011 於 16-11-21 發表
我都覺得佢地不停要小朋友講野,大致同你地所考嘅野都差不多,我仔冇咩返pg,都唔太慣有人不停問佢野,所 ...
Agree

題外話,我小朋友見到個蘋果,一啖咬左落去,張卡濕左 老師立即嚇呆左

仲有,叫老師做姨姨,其實個老師好young, 老師回應應該叫老師,咁細個點會識我唯有以笑作回應

Anyway, 都係當帶小朋友去見識下

其實樂基好明顯要收d肯坐定定,又願意答問題,又要識講嘅小朋友...我感覺學校都唔多適合阿仔,所以都只是平常心