用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 仁愛堂陳鄭玉而幼稚園出信啦
樓主: joeylam0001
go

仁愛堂陳鄭玉而幼稚園出信啦

Galaxymommy 發表於 17-11-29 11:56
我都好鍾意尼間學校,但唯一佢係商場室裡面地方細,同埋睇相見到佢d窗係開唔到嘅,小朋友讀全日會唔會易病 ...

學校對病毒傳染處理嚴謹。有發燒情況會即時call父母去接

地方雖小,但佢地有小遊樂組合,每日有大肌肉活動,包括踩單車。每星期如天氣好仲會上空中花園玩。

妹妹讀咗四年,大肌肉發展非常理想

回覆:hihicathk 的帖子

好多謝您咁快回覆!
另外老師嬸嬸有愛心包容心嗎?我小朋友好慢熱,動作都較慢,而家讀緊間n個老師成日同我講佢著鞋執書包好慢⋯要我train多d

Galaxymommy 發表於 17-11-29 11:56
我都好鍾意尼間學校,但唯一佢係商場室裡面地方細,同埋睇相見到佢d窗係開唔到嘅,小朋友讀全日會唔會易病 ...

作為用家,我諗我可以俾多少少意見你再考慮一下!

本身我有兩個小朋友,家姐一早已經入咗一條龍私立神校。妹妹就喺仁愛堂讀左四年。但係,我可以講妹妹同家姐嘅分別就係,妹妹個四年係冇上過雞精班,但佢中英文嘅程度竟然唔比一早已上雞精班的家姐低!

妹妹今年一年班,佢自己已經可以睇晒成本Rainbow magic。因為原先我哋一路都係打算俾佢讀直資或私校,但因為佢本身比較怕羞,加上學校唔出名,所以全軍覆沒!

派位時仲抽到間寶校,但最後妹妹自己叩門考到一線一條龍津小。仲好快適應到!反而家姐當年直上都銜接唔到!

總括來講,仁愛堂可以比到你愉快學習和充滿關愛的環境成長,而佢亦都可以配合到津小的銜接安排。

但若果你打算要出去考一線神校或直資,呢間學校就未必可以做到你想要嘅嘢。

引用:Quote:Galaxymommy+發表於+17-11-29+11:56+

原帖由 hihicathk 於 17-11-29 發表
學校對病毒傳染處理嚴謹。有發燒情況會即時call父母去接

地方雖小,但佢地有小遊樂組合,每日有大肌肉活 ...
好多謝您咁快回覆! 另外老師嬸嬸有愛心包容心嗎?

Galaxymommy 發表於 17-11-29 12:03
好多謝您咁快回覆!
另外老師嬸嬸有愛心包容心嗎?我小朋友好慢熱,動作都較慢,而家讀緊間n個老 ...

呢樣野就係我好欣賞的地方

校長貫徹始終不會拔苗助長!唔會講一套,做一套(emoji)(emoji)! 佢永遠強調小朋友要做佢地自己能力範圍以內做到嘅嘢!

每個小朋友成長程度都唔同,不能一致地去行,有D小朋友比較慢,老師唔會迫小朋友同家長、反而會耐心協助。

老師嬸嬸都好關愛,好似N班介片片、學校會好幫忙,每段時間同期只會有兩三個小朋友去介,就係為咗令到佢地可以有足夠資源去被關顧。

hihicathk 發表於 17-11-29 12:13

本身我有兩個小朋友,家姐一早已經入咗一條龍私立神校 ...

請問妹妹系學校咁長時間會不會辛苦?
佢鈡意返學嗎?
請問學校每日點安排小朋友?

謝謝你解答

我地打算比佢讀津校,直資都會試下,我小朋友都係怕醜類型,又好慢熱,催佢train佢只會令佢反感,佢需要好多關注,所以少人嘅幼稚園老師可能會比較熟識佢。我見到尼間學校嘅理念同我好一致,另外我都係非常重視閱讀習慣嘅培養,帶小朋友去interview 時見到d繪本係我平時買開嘅類型即時好感大增。好多謝您嘅用心分享,解答左我嘅疑問,另外您女女好叻,我都相信怕醜嘅小朋友會有佢嘅過人之處!

waterwatery 發表於 16-12-1 23:17
知唔知係咪日日都有英文堂?上幾耐?
我心大心細因為offer入面有屋企附近有學券嘅英文幼稚園但係得半日
陳 ...

你講地利亞?

bellarie 發表於 17-11-29 14:07
請問妹妹系學校咁長時間會不會辛苦?
佢鈡意返學嗎?
請問學校每日點安排小朋友?

佢好鐘意返學

朝早會上課程,大肌肉活動, 圖工等
中午食飯,再午睡一小時

之後又有課程/活動

食足四餐 (早餐,茶點,午飯, 茶點)全部學校提供

Galaxymommy 發表於 17-11-29 14:12
我地打算比佢讀津校,直資都會試下,我小朋友都係怕醜類型,又好慢熱,催佢train佢只會令佢反感,佢需要好 ...

學校用好多資源同心機培養小朋友閱讀習慣。佢地用好多台版繪本!

每本書係老師校長們親自揀

Galaxymommy 發表於 17-11-29 14:12
我地打算比佢讀津校,直資都會試下,我小朋友都係怕醜類型,又好慢熱,催佢train佢只會令佢反感,佢需要好 ...

如果佢地怕醜、我覺得更加需要選一間注重關愛嘅學校!

呢間學校會對不同類型小朋友用不同方式去照料!每位老師都好有心機,好用心去做。

因為人數少的關係,佢地對每一位小朋友的習性也非常清楚,會恆之而久地教養佢地!學校亦會因應實際需要需增添人手。

認同,我都係想佢多d機會同同學溝通協作同埋被老師關愛而唔係一開始就被介入去指點你應該點做佢應該點做,尼間學校比我見到我需要嘅嘢,但真係好隱世無乜人討論⋯

Galaxymommy 發表於 17-11-29 14:46
認同,我都係想佢多d機會同同學溝通協作同埋被老師關愛而唔係一開始就被介入去指點你應該點做佢應該點做, ...

香港好多學校都聲稱以兒童為本,但做到嘅真係寥寥可數!可幸呢間真係做到!

https://youtu.be/ow2xDltDwBk

你睇完呢條片就可以了解更多

引用:Quote:bellarie+發表於+17-11-29+14:07+ 請

原帖由 hihicathk 於 17-11-29 發表
佢好鐘意返學

午睡一小時會唔會太少?我女習慣2-3小時添

hihicathk 發表於 17-11-29 12:13

本身我有兩個小朋友,家姐一早已經入咗一條龍私立神校 ...
多謝你既分享,想再請教一下!
我囡囡都收到呢間學校嘅offer, 正在考慮中!囡囡而家讀緊一間私幼pn, k1應該會比較谷。我target一線津小,而一線津小學術方面都比較谷,反而呢間學校學術方面好似相對比較淺(唔知有冇理解錯),到時候唔知能唔能夠順利銜接一線津小?唔想囡囡到時追得辛苦...

見你囡囡都係升讀一線一條龍津小,可以分享一下嗎?幼稚園沒有外補也可順利銜接小一嗎?小朋友有冇讀其他興趣班?唔該哂!

hihicathk 發表於 17-11-29 14:31
佢好鐘意返學

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)多謝您的分享~

cmuimui 發表於 17-11-29 22:45
我囡囡都收到呢間學校嘅offer, 正在考慮中!囡囡而家讀緊一間私幼pn, k1應該 ...

佢地K1-k2 係相對比較淺,意思係佢地唔會教D好深嘅字。反而佢地project base 方面會好dig in, 例如試過分組請爸媽一齊去學校用木整張櫈仔 - 其實課題係講樹,但因為我女之前係校外玩workshop 時試過自己整張櫈仔,講到呢個課題時佢主動同同學仔分享,同學仔於是話佢地都想整、老師就延伸到加插呢個整櫈仔session。 老師買木版返黎比佢地砌,因為要揼釘鋸木嘅關係,仲請埋家長去學校一齊整。

佢地唔會課本教得深,但佢地學到嘅才能,分析能力,自理能力,自信心以至presentation skill 我相當定會比其他名私優勝!

cmuimui 發表於 17-11-29 22:45
我囡囡都收到呢間學校嘅offer, 正在考慮中!囡囡而家讀緊一間私幼pn, k1應該 ...

可能我女本身英語能力較強,加上佢好鐘意睇書,所以學習上無咩難題,而小一銜接方面比我想象中理想。

佢本身無咩野學,都係游水同芭蕾舞。小一開始先有去家姐上開的英文雞精班,同係學校上percussion.

我地無考cert,無上面試班

hihicathk 發表於 17-11-30 00:07

佢地K1-k2 係相對比較淺,意思係佢地唔會教D好深嘅字。 ...
你提到K1 K2相對比較淺,咁K3課程會深啲以銜接小一?K2先開始寫字?
學校會唔會有好多活動邀請家長參加?

再次感謝你嘅分享!

cmuimui 發表於 17-11-30 09:02
你提到K1 K2相對比較淺,咁K3課程會深啲以銜接小一?K2先開始寫字?
學校會唔會有好多活動邀請家長參加?

K1主要線條,K2好似寫簡單字、 K3 過咗聖誕開始多咗少少功課,之係三四月開始行小一銜接模式,增加自理培訓,取消午睡時間

佢地有觀課, 另節日活動同外出活動都會請爸媽參與。我地試過去教佢地整野食