用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 九真面試
樓主: Miloeva
go

九真面試   [複製鏈接]

回覆:九真面試

根本一入去放啲玩具響枱中間比佢地玩,似乎係warm up,又似乎要計分?張枱高到去到我女條頸度(我女生得細粒),仲要叫佢地坐低?兩歲幾嘅小朋友冇可能拎到,啲工作人員唔知咩事行黎行去....玩唔夠一分鐘就話要行去見老師!我女已經嬲嬲地....仲要其中一條問題:點解你鍾意食菜?菜對身體有咩幫助??嗰下真係笑左

lulu2010 發表於 16-11-20 02:00
根本一入去放啲玩具響枱中間比佢地玩,似乎係warm up,又似乎要計分?張枱高到去到我女條頸度(我女生得細粒 ...

係喎!張枱上面嘅遊戲係切野,根本吾就手

好好奇想知由中小學老師揀既幼稚園生會係點。原本諗住佢地港島有幼稚園九龍新開都唔會太差,宜家有少少保留

阮太 發表於 16-11-19 23:43
我覺得佢唔問家長野,家長無疑鬆口氣,你要問中英文問題到ok, 而且你可以問下d中文認字,考下數學常識之類 ...

冇問中文呀⋯⋯最深係竟然攞本 成版英文字 嘅書問我仔 第一句點讀?我一睇本書 似係小學生睇嘅書,我一睇已經呆咗,呀仔 都呆咗,而家嚟考K3 點解好似嚟考小一咁?
另外,一入去,叫人玩玩具,但我數咗 唔夠5分鐘,就已經比人叫佢面試,我仔 係觀察型小朋友,佢望望咗啲玩具一陣 已埋去玩,點知果頭未玩完,就叫佢埋位面試,未warm up 好,個老師樣仲要好似訓導主任,相信師資好有經驗 ,似教中學, 一埋位,唔識氹小朋友,唔停問問題:今日你咩?今日您咩?
我仔答到 口震兼細聲
果刻 我做呀媽 睇到 都嬲

我囡都係考K3,一共4條問題,淨係reading唔識。其實我又覺得唔難,要讀"Do you like to eat eggs and hams",我囡一向文盲,唔識唔出奇,但其實我囡學校係有教過。
另外3題分別係壞電梯要點做,纙輯排序,動作題(Clap your hand with 3 times)

回覆樓主:

原本諗住多ㄧ個選擇, 面完試真係唔會讀, 整個面試過程全無誠意, 流程混亂, 義工同老師根本唔知自己做乜,登記唔見label, 老師完全唔知点同2-3 歲小朋友溝通, 根本生過仔都唔會咁問嘢啦!好似攞住checklist 讀問題咁,完全唔識引導小朋友同小朋友傾謁,其實佢校舍都未有, 教師又用臨記, 得唔得㗎?

BABA124 發表於 16-11-20 13:56
原本諗住多ㄧ個選擇, 面完試真係唔會讀, 整個面試過程全無誠意, 流程混亂, 義工同老師根本唔知自己做乜 ...

仲未有校舍咩?我見之前有D post係有家長踩佢校舍環境不佳,我以為已經有校舍㖭

咁即係考到都好似吾值得入(emoji)

回覆:九真面試

我同另一間撞期,miss了九真,似乎冇咩損失……

BABA124 發表於 16-11-20 13:56
原本諗住多ㄧ個選擇, 面完試真係唔會讀, 整個面試過程全無誠意, 流程混亂, 義工同老師根本唔知自己做乜 ...

你地咩組?我group G,又ok 喎,我地個老師都肯氹小朋友答。
不過安排就真係差d,我一直收唔到email,打去學校問,淨係得個time,去到學校先知原來分組。
Group G有2行櫈,其實我地遲咗5分鐘到,2行櫈都接近坐滿,義工學生安排我地坐第一行邊位,叫其他家長移位。後來有老師黎帶我地入課室in,我地第一排行先,最後我地遲黎先上岸,最遲報到但第一個in

我估好多人無面試,因為我遲到,見到有好多label無人貼。

evil 發表於 16-11-20 20:39
我估好多人無面試,因為我遲到,見到有好多label無人貼。

好多冇人貼係因為根本佢地揾唔到啲label, 我地label 最後係手寫, 佢唔知攪咩, 啲label 唔跟姓, 唔跟組, 好難揾, 走又冇指示冇人理, 間房走出來係可以去返waiting area...如果個校長上心有要求根本冇可能安排到咁, 檯櫈根本完全唔啱用, 小朋友坐咗上去ㄧ係落唔到ㄧ係企喺到玩, 玩玩下啲義工勁odd 走埋來望下你個label, 成件事佢地自己都唔知做乜,佢去下自己啲友校点安排應該唔會搅成咁,好失敗!

lulu2010 發表於 16-11-20 02:00
根本一入去放啲玩具響枱中間比佢地玩,似乎係warm up,又似乎要計分?張枱高到去到我女條頸度(我女生得細粒 ...

笑死我

我心諗張枱有無高左啲,有個小妹妹又係眼望望好難玩

之後見老師時成枱野,必然分心,但問佢拎2樣就轉channel, 覺得有點突兀
Now change to English......

問左都係唔多又收工

佢問我囡can you give me the sausage!!!! 大佬我們都無俾過腸小朋友食

引用:我同另一間撞期,miss了九真,似乎冇咩損失

原帖由 hilouisll 於 16-11-20 發表
我同另一間撞期,miss了九真,似乎冇咩損失……
我都係!一樣放棄左九真!

tingtingword 發表於 16-11-20 12:16
我囡都係考K3,一共4條問題,淨係reading唔識。其實我又覺得唔難,要讀"Do you like to eat eggs and hams" ...

我仔冇考動作題

Chan343 發表於 16-11-20 21:12
佢問我囡can you give me the sausage!!!! 大佬我們都無俾過腸小朋友食

搞笑la 用中文問人英文! 老師用中文問我個囡有冇英文名,我個囡無回答,老師見囡囡無反應,先轉番英文問 Do you hv English Name? 跟住我個女先答佢
問題深,唔識引導不特止,追問小朋友嘅感覺好似咄咄逼人咁

dorahelen 發表於 16-11-20 22:52
我都係!一樣放棄左九真!

我也放棄無考,考慮清楚後,去一間學費唔平的學校做白老鼠,仲要一早已講明只升得40%上小,25%升中,感覺不值博,留返原校都仲好D,同埋睇返你們in完的情況都覺得連安排interview都搞成咁,入去讀可能都真是會有風險

引用:Quote:dorahelen+發表於+16-11-20+22:52+

原帖由 alanjordan 於 16-11-21 發表

我也放棄無考,考慮清楚後,去一間學費唔平的學校做白 ...
Yes!完全同意!唔去好明智!

同埋係咪佢個牌未批呀? 如果到時唔批都唔知點算..太多野未知係點了...哥D INTERVIEW又唔係幼稚園老師...個校舍又無得望...又唔係好多收番上小學...都唔知咁早考做咩?
‹ 上一主題|下一主題