用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有沒有家長已經收到維多利亞幼稚園2nd in 邀請email? ...
樓主: Monalisaj
go

有沒有家長已經收到維多利亞幼稚園2nd in 邀請email?

我想問各位in 維記既家長,有一part 咪聽歌跳舞既,家長們有冇同bb一齊跳? 我就有,但唔知應唔應該咁做(emoji)

Ctswa 發表於 16-11-16 17:08
我舊年都fail,連second in 都無。今次有second in都係平常心,收先唸。不過我已經好開心,覺得仔仔真係成長 ...

無錯啊!我都覺得今年女女已經比上年in時好很多,已經很開心!

Monalisaj 發表於 16-11-16 21:02
我想問各位in 維記既家長,有一part 咪聽歌跳舞既,家長們有冇同bb一齊跳? 我就有,但唔知應唔應該咁做(em ...

我無跳,見同組也無父母跳

edniebridge 發表於 16-11-16 22:38
我無跳,見同組也無父母跳

咁可能唔應該跳(emoji) 可能唔得係因為我(emoji)

Monalisaj 發表於 16-11-17 02:23
咁可能唔應該跳(emoji) 可能唔得係因為我(emoji)

未必嘅,好多時老師睇好多嘢去決定嘅,不要怪自己了

Monalisaj 發表於 16-11-17 02:23

我都有跳喎可能佢地唔like

edniebridge 發表於 16-11-17 07:26
未必嘅,好多時老師睇好多嘢去決定嘅,不要怪自己了

總之真的有點內疚!

DengCK 發表於 16-11-17 07:52
我都有跳喎可能佢地唔like

係,不想家長牽涉太多

Monalisaj 發表於 16-11-17 07:56
係,不想家長牽涉太多

我又唔覺得係牽涉喎,咁見到佢唔識,帶一帶我覺得無問題,係style問題。唔駛咁怪責自己同絕望,總有間幼稚園會夾既

DengCK 發表於 16-11-17 08:08
我又唔覺得係牽涉喎,咁見到佢唔識,帶一帶我覺得無問題,係style問題。唔駛咁怪責自己同絕望,總有間幼稚 ...

有些學校反而喜歡家長投入和子女一齊!但我覺得佢地唔like。你覺得岩,style 問題,一起跳可能唔elegant 但我覺得我女真的當日表現算係咁,有反應,聽故事係前所未有咁留心,但如果因爲我一齊跳而衰,我覺得好內疚,好似抹煞佢既機會

不過算,已成事實,大家都唔知咩原因,希望真的搵到間夾既學校

每間學校的風格和要求都不同,看緣分吧!不要太上心,做回自己就好。現在只是幼稚園,不要太認真,現在已經咁,去到考小學仲緊張,會好辛苦的。

其實我有見到之前全間房所有家長一起跳舞。我入的時候無人跳。

呢D都係即時的dynamics,應該沒有關係吧

edniebridge 發表於 16-11-17 08:46
每間學校的風格和要求都不同,看緣分吧!不要太上心,做回自己就好。現在只是幼稚園,不要太認真,現在已經 ...

都係既!不過我係呢間特別著緊(emoji)(emoji)(emoji)

Monalisaj 發表於 16-11-17 09:05
都係既!不過我係呢間特別著緊(emoji)(emoji)(emoji)

The best is yet to come!

busydaddy 發表於 16-11-17 08:55
其實我有見到之前全間房所有家長一起跳舞。我入的時候無人跳。

呢D都係即時的dynamics,應該沒有關係吧

希望係啦!多謝你

edniebridge 發表於 16-11-17 09:07

係既

edniebridge 發表於 16-11-17 09:07

考學校係好難估,上年考幾間,其中一間女喊到傻,但收咗,其他無喊的又唔一定收,所以無謂諗。真係好喜歡的,下年再試插班!

題外話,個個入到去有反應的小朋友我都覺得好叻,尤其對英文老師,如果係自己當年細個,實無書讀(emoji) 就算喊都係好正常的表現,保護自己的本能呀

edniebridge 發表於 16-11-17 09:15
考學校係好難估,上年考幾間,其中一間女喊到傻,但收咗,其他無喊的又唔一定收,所以無謂諗。真係好喜歡 ...
真係如果比着我地以前咁,好難搵學校收😂

所以我覺得我女好叻。佢係細b 仲要超細,又有反應,又笑,又跳,又坐定聽故事(老師又講得真係好吸引),所以我覺得超額完成,唔得亦都冇辦法了!很難推斷收生標準