用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國留學保險
樓主: HICHOWMUM
go

英國留學保險   [複製鏈接]

sodama 發表於 18-8-22 18:35
交咗相片, 新配眼鏡收據同表格

唔該晒

想問問同JLT 買或同 AXA 買有冇分別?

sorfn89 發表於 18-8-22 14:15
你意思係唔使去佢地辦公室同你講解有關條文, 及對個人資料, 只係 on phone?

打電話有詳細講解,如何索償,如何找單據,全都可以解答
DouglasMaMa :lol

dbc421 發表於 18-8-22 19:36
想問問同JLT 買或同 AXA 買有冇分別?

是一樣,一定要跟JLT買,AXA都會叫你找JLT,而且他們什麼都唔清楚,JLT系可以解釋得好清楚,這個問題你都可以問JLT,他們都可以解答

Leelom 發表於 18-8-16 11:57
JLT 前程錦繡升學保, 真係一面倒, 沒有其他更好選擇? 請賜教

不知買了這份保險,要不要額外再買份旅遊保險(去英國開學)?
大比 比比 bb 係2月13日出咗世, 體重有3.97kg :-P :-P 2月19日-3.935kg 7月27日-(出咗1隻牙仔下R1)&轉身:扒->平 8月13日-8.360kg](身長67cm; 頭圍43.3cm)(出咗2隻牙仔下R1,L1)&轉身:爬爬-有時縮起個肚 11月27日-8.560kg(上3, 下3)拍手, give me five

DOUGLASMAMA 發表於 18-8-17 22:49
謝謝!收到電郵資料啦!只是等正本郵寄
唔好意思, 我星期五 e-mail 咗申請表比JLT, 請問你:
(1) 由申請到收到電郵資料要幾耐呀? (2)  收到電郵資料後要等幾耐先收保單正本?

sorfn89 發表於 18-8-28 10:21
唔好意思, 我星期五 e-mail 咗申請表比JLT, 請問你:
(1) 由申請到收到電郵資料要幾耐呀? (2)  收到電郵資料 ...

8月9日電郵申請,即日回覆確認收到
8月15日確認申請及經電郵收到policy/card
大約之後約1-2星期收到郵寄正本

DOUGLASMAMA 發表於 18-8-28 11:37
8月9日電郵申請,即日回覆確認收到
8月15日確認申請及經電郵收到policy/card
大約之後約1-2星期收到郵寄正 ...
唔該晒, 咁你咪可以出發前收到正單囉,
我就唔知趕唔趕到, 其實係咪要比保單子女帶過去㗎?

sorfn89 發表於 18-8-28 12:00
唔該晒, 咁你咪可以出發前收到正單囉,
我就唔知趕唔趕到, 其實係咪要比保單子女帶過去㗎?

系我已經收到正單,我都有問他們,只 攜帶電郵之copy過英國就可以,不用正本

DOUGLASMAMA 發表於 18-8-28 12:02
系我已經收到正單,我都有問他們,只 攜帶電郵之copy過英國就可以,不用正本
...
唔該晒, 多謝你的回覆, 好彩有你同其他家長不厭其煩嘅回覆,  對我幫助不少,.

brother4 發表於 17-7-24 10:15
好彩有買保險,孩子去日本玩回港班機遲飛等48小時才有位,學生保有得賠,都好D
...
請問你小朋友係喺外國飛日本, 再又日本飛返香港?咁 claim 時要有咩文件證明呀?

sorfn89 發表於 18-8-28 12:57
請問你小朋友係喺外國飛日本, 再又日本飛返香港?咁 claim 時要有咩文件證明呀?
...

是由香港飛日本玩,再飛回香港

brother4 發表於 18-8-28 13:25
是由香港飛日本玩,再飛回香港

你意思受保期間, 返咗來香港, 再出外旅行, 如果有損失都會賠? 我以為喺外國期間去其他國家可以 claim咋.
遲飛係要即時去航空公司 counter 取證明嗎?

sorfn89 發表於 18-8-28 13:45
你意思受保期間, 返咗來香港, 再出外旅行, 如果有損失都會賠? 我以為喺外國期間去其他國家可以 claim咋.
...

如香港出發去英國讀書,其間去日本,再回英國,是否有得claim?

brother4 發表於 18-8-28 14:37
如香港出發去英國讀書,其間去日本,再回英國,是否有得claim?
我聽係有得claim, 但返咗來香港渡假期間再去其他國家玩就好似唔包, 唔知有無聽錯

sorfn89 發表於 18-8-28 14:49
我聽係有得claim, 但返咗來香港渡假期間再去其他國家玩就好似唔包, 唔知有無聽錯 ...

是的

過客 發表於 18-8-15 14:12
我將所有野掉晒,  Claim 不到了.

續保打電話順便問下有冇得 claim, 佢話有, 唔洗報案紙等等, 唔同香港 cla ...

請問你係claim 邊類賠償呀? 無相,無單,淨係claim form 都可以claim  到呀?

Brianmommy 發表於 18-8-18 08:55
回覆 Leelom 的帖子

我去年順利claim 佐$3000爆手機mon, 冇理由唔續保

請問你上年claim 爆手機Mon 時,使唔使即時通知JLT 備案,到返到香港再 claim 呀? 因為 claim form有講30內claim 同回港後14日內claim, 唔係好明,請多多指教

sorfn89 發表於 18-8-31 06:47
請問你係claim 邊類賠償呀? 無相,無單,淨係claim form 都可以claim  到呀?
我因為冇將爛左既物件影相, 冇爛左既物件買入時既單據, 同埋冇維修單據, 所以咩都冇 claim.

我原可以 claim ..眼鏡, 爆 mon, 趺爆手機等

過客 發表於 18-8-31 09:01
我因為冇將爛左既物件影相, 冇爛左既物件買入時既單據, 同埋冇維修單據, 所以咩都冇 claim.

我原可以 clai ...

我以為你之後問返保險公司,可以喺咩都無嘅情況下都claim 得返(emoji)
‹ 上一主題|下一主題