用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國留學保險
樓主: HICHOWMUM
go

英國留學保險  

醒目開學勳章

thekingdom 發表於 18-7-19 13:39
回覆 3b 的帖子

亞囡claim 過三次買藥, 一次 travel delay, ok。我都要續保

the kingdom, Brianmommy,

多謝回覆!

3b 發表於 18-7-19 18:45

睇返份單是同AXA買, 不是聯營,我有折扣喎!

我是舊年在升學展在JLT買的,保單是AXA,請問你舊年直接幫AXA買嗎?

醒目開學勳章

scso 發表於 18-7-19 19:44

我是舊年在升學展在JLT買的,保單是AXA,請問你舊年直接幫AXA ...

對, 直接同AXA買

3b 發表於 18-7-20 09:25
對, 直接同AXA買

你去年直接同AXA買會否貴D或plan有少少不同呢?我知宏利係咁, 有D Plan只經broker賣,直接幫宏利買唔到,而宏利自己又賣另一個plan, 內容有少少不同,你介唔介意講下你直接幫AXA幾錢一年?Thanks

醒目開學勳章

scso 發表於 18-7-20 09:34
你去年直接同AXA買會否貴D或plan有少少不同呢?我知宏利係咁, 有D Plan只經broker賣,直接幫宏利買唔到, ...

第一年買宏利, 第二年買AXA, 兩次都是同他們公司agent直接買, 不是經broker, 價錢PM你, 否則我驚爆PM

3b 發表於 18-7-20 10:20
第一年買宏利, 第二年買AXA, 兩次都是同他們公司agent直接買, 不是經broker, 價錢PM你, 否則我驚爆PM
...

估識人一定有discount?

醒目開學勳章

brother4 發表於 18-7-20 13:01
估識人一定有discount?

你交遊廣闊, 一定好多朋友比優惠你

3b 發表於 18-7-20 16:21
你交遊廣闊, 一定好多朋友比優惠你

吹水就真,早知問你有冇discount

回覆樓主

早幾日 去Agent 升學講座, 見JLT 有派代表出來 , 今年JLT 都是 由AXA 承保。

去年我經AXA agent 買的 留學保險,坦白講 佢乜都唔知 ,  之前阿女 跌眼鏡落水 話要 報警備案先可以 入claim form ,  阿女生病睇醫生問他 ,他就話要去醫院 ,上門 醫生 未必會承認等。

早幾日問JLT 代表 ,他叫我跌眼鏡快入Claim form , 可以申請 ,賠唔賠足 就另一件事 。

所以今年我會 直接同JLT買啦 。

回覆 katrinafu 的帖子

謝謝分享。請問直接同JLT 買有折嗎?

dbc421 發表於 18-8-4 12:12

去年去英國文化協会大學展,好似即場買有discount, 我之後直接同佢買都無折

dbc421 發表於 18-8-4 12:12

星期日問時話冇折 。

回覆樓主:

想問買學生保險,現在申請visa時已經買咗IHS,是否會都是醫療保險?會否雙重咗?
DouglasMaMa :lol

想問問是否在香港同AXA 買會好過同學校suggest 買的AXA 的 Pupil Healthcare Scheme ?

唔好意思,借位一問。。。
請問大家留學買的保險是保些甚麼?
因我見申請學生簽證時已交了一個醫療附加費,GBP 375 兩年半的。
請問這個是否已可作為保險?
謝謝

newfather 發表於 18-8-13 11:03
唔好意思,借位一問。。。
請問大家留學買的保險是保些甚麼?
因我見申請學生簽證時已交了一個醫療附加費, ...

NHS 只包睇政府醫生嘅費用,mandatory.

回覆 3b 的帖子

剛Claim 咗副眼鏡, 好快收到錢。己績保。

回覆 poonseelai 的帖子

7月升學展問都係話冇折

sodama 發表於 18-8-15 12:06
回覆 3b 的帖子

請問邊間?

sodama 發表於 18-8-15 12:06
回覆 3b 的帖子

我將所有野掉晒,  Claim 不到了.

續保打電話順便問下有冇得 claim, 佢話有, 唔洗報案紙等等, 唔同香港 claim 保險手續, 手電爆 mon 都可以 claim.....激 c......