用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行一問
樓主: kkhon
go

自行一問 [複製鏈接]

回覆 kkhon 的帖子

話時話, 5X唔入7X入呢單嘢, 有冇新消息呢?

我比較有興趣想知, 聖心津小係咪真係5X就係B2咁可怕
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:mcl203+發表於+16-11-18+16:25+咁你

原帖由 punlik 於 16-11-18 發表
真.唔明,

依個故事好似話:"真係$8就係合理既事實", 我有論據估$9你沒論據估計$10, 你就是咁話我錯. ...
你仲未明,你點可以係未食過既情況下,去估值$8, $9 或 $10, 無論幾$, 都係靠估,樓上都答左吓, 估既就係事實?? 事實可以存在討價還價既因素??

回覆 little_yolky 的帖子

唔知點解, PP係葵青區個個當佢係B1尾B2頭保險線學校, 但係:

畢業年度3322率
2012 - 201385.79%
2013 - 201493.06%
2014 - 201587.04%

多年嚟主收B1尾B2頭學生, 仲可以有咁既3322率, 點可能只會係B1尾B2頭既學校?

人云亦云呢家嘢, 其實真係好可怕.

subb  咁即係PP可以睇高一點點 ??  發表於 16-11-18 16:59
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+16-11-18+16:38+

原帖由 hkpapa852 於 16-11-18 發表
都唔一定,若係知道全港B1,本區B2,其他中學可能憑記錄預計到,係有機會係自行階段已被取錄,佢地一見到EDB份全港排名,都估到係B1系列,根本去唔到乙1,已被收左,除非佢地無去自行。其實我#53已講左,所以話根本唔明直小升中機制,靠估 ~~~

punlik 發表於 16-11-18 16:50
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224&extra=page%3D1
全部小學家長睇住你依 ...
嗱, 我個帖 #1 一早講明喎!

以下係一個關於升中Banding既迷思, 希望大家睇吓, 諗吓:

迷思: 如果學校有50%學生升讀B1中學, 係咪就代表學校有50%B1學生呢?

答: 唔係, 入到所謂B1中學既學生, 唔一定係有B1學術能力既學生, 因為有以下幾個因素影響:
....

仲專登用埋唔同顏色, 如果咁都唔去睇唔去理, 淨係睇D數字, 我都無辦法

papa71  我都話,實有人認為入band 1中學 = band 1生架啦  發表於 16-11-21 14:39

hkpapa852 發表於 16-11-18 16:47
回覆 little_yolky 的帖子

唔知點解, PP係葵青區個個當佢係B1尾B2頭保險線學校, 但係:

咁即係PP可以睇高一點點 ??  
PP不是1B嗎???

subb 發表於 16-11-18 17:00
咁即係PP可以睇高一點點 ??  
PP不是1B嗎???
PP應該起碼有B1B水平, 甚至可能好過蕭明同安柱

subb  IC THX !  發表於 16-11-18 17:03

PP比入感覺是比安柱好,但未級得上善德,蕭明 !

subb 發表於 16-11-18 17:02
PP比入感覺是比安柱好,但未級得上善德,蕭明 !
繼續side track住先

係葵青區, 個人認為肯定比PP好, 應只有林護同善德, 至於蕭明同安柱, 成績未必同PP有太大分別

punlik 發表於 16-11-18 16:50
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295224&extra=page%3D1
全部小學家長睇住你依 ...
我係將學校入B1校數據打個七折, 當係較保險既學生B1率。

hkpapa852 發表於 16-11-18 16:51
嗱, 我個帖 #1 一早講明喎!
撐下你先, 你好似响唔知邊個帖講過, 學校入B1中學率, 最好要打個折(你當時好似講七折?)至好當係學生既B1率, 因為有好多不確定因素。

不過, 地區B1同全港B1應該好接近吧, 好少話地區B2全港B1, 仲要話唔係個別邊緣人, 係好大百份比, 咁我就真係唔明喇。直資本身就睇多方面因素, 佢哋亦無真實banding可供參考, 除非幾間神校, 否則如何能用直資入學數字去估計banding呢? 成日都有聽直資1X唔收, 但收2X。間間都話自己學校有九成B1, 點有得嚟咁多B1學生。

little_yolky 發表於 16-11-18 17:54
撐下你先, 你好似响唔知邊個帖講過, 學校入B1中學率, 最好要打個折(你當時好似講七折?)至好當係學生既B1率, ...
我係好多帖都講過,至少打8折,係B1學位充足既區,打7折就較安全

little_yolky  所以聖私90X0.7=63% B1率都相當合理。  發表於 16-11-18 17:59
little_yolky  所以我打七折,再攞埋零頭,結果係阿女要考級15內至得。  發表於 16-11-18 17:58

hkpapa852 發表於 16-11-18 16:43

話時話, 5X唔入7X入呢單嘢, 有冇新消息呢?
好明顯5X那位自行階段已經給其他學校收了。
18/11 津小升中家長日, 升聖心書院有90人(61.2%),升其他英中有32人(21.8%)。其實早一兩年津小升聖心書院都係大約90-100人。同意部分升書院的是 band 2, 所以津小 band 1 應該只有5x-6x%。

mcl203 發表於 16-11-17 13:32
你似乎仲未明我所講....

簡單D....我結尾已經提左....若SHCC收自己既學生全係全港B1組別...即係起碼有>95 ...

你認為如果係band 1a or b 既聖心小學生值唔值得放棄shcc揀其他DSE成續出色啲既band 1中學呢?

happy105 發表於 16-11-19 14:51
你認為如果係band 1a or b 既聖心小學生值唔值得放棄shcc揀其他DSE成續出色啲既band 1中學呢?
...
個人睇法...我只會考慮SPCC..DGS..SPCS

至於其他官津直...我覺得彼此都係差不多
始終SHCC亦已經係一間好好既中學...讀書靠自己...亦都係直小讀左6年
理應已慣於學校風格...係轉唔轉船既一個考慮點...值唔值係睇自己想唔想轉環境~~~

三年前, 聖心津小都可以收級115/150 的學生,
應該前30都外逃

2016年-私小收了62/89名, 津小收了90/150名, 加上10-15名外逃,
是否私小80%是B1生? 津小有70%是B1生?

請指教

介唔介意透露係邊間呀?
‹ 上一主題|下一主題