用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 考直資一問
go

考直資一問 [複製鏈接]

請問直資中學會攞所有申請人在教育局呈分的次第嗎?還是只看成績表?謝謝!
   1    0    0    0

回覆 kkhon 的帖子

上次係協恩簡介會時,也有人問了這問題,當時校長回覆係會睇次弟排名,而且係考慮之一。

間間唔同.

2 線直資出offer 時 (e.g. 1月-2月) 都未有教育局呈分的次第, 呢啲直資學校無教育局呈分的次第資料收生的

1 線直資出offer 時 (e.g. 2月尾-3月) 有教育局呈分的次第, 呢啲直資學通常係睇嘅

SPCC
Admission criteria
       - Academic &  non-academic      
         performance                 (20 points)
       - Interview                      (30 points)
       - Rank order                    (35 points)
       - Principal’s discretion  (15 points)

謝謝各位的回覆!因爲為見今年好多直資都強調成績比重,想知係咪睇次第而獲得面試?

小時了了 發表於 16-11-15 16:40
間間唔同.

2 線直資出offer 時 (e.g. 1月-2月) 都未有教育局呈分的次第, 呢啲直資學校無教育局呈分的次第 ...
但係佢哋唔係應該會同教育局攞申請人個排名次序嗎? 因為有呈一, 甚至呈二成績。聽講教育局唔係俾小朋友既次第, 係俾所有申請人既成績先後排名順序, 所以, 唔知申請人係band幾的, 只知道次序, 咁, 學校就根據呢個次序sortlist個面試名單。

回覆 little_yolky 的帖子

我就係吾肯定係咪咁甄選面試

kkhon 發表於 16-11-15 18:25

我就係吾肯定係咪咁甄選面試
自行就一定係, 但直資可能只有呈一成績, 所以點解佢哋好多時要睇埋小四成績就係咁。

咁即係齋睇𢦓績表揀人?

kkhon 發表於 16-11-15 18:29

咁即係齋睇𢦓績表揀人?

應該起碼有呈一成績+校內成績吧。部份可能等到呈二成績添。

IC, thanks!

通常最遲幾時考完呈二?
因為每一間小學考試時間唔同,可能教局都要等齊考試結果,先可以出次第?

回覆 kkhon 的帖子

其實你問直資學校,佢地也會答你,就算冇次弟排名,佢地也有一班很有經驗的老師,可以分析不同學校的每個學生的成績,從而選擇適合的學生來面試。
你唔會知點㨂,只知要全力以赴,考好每一次試。

王家爸爸    發表於 16-11-16 09:45
little_yolky  對極了。  發表於 16-11-16 08:46

little_yolky 發表於 16-11-15 18:22
但係佢哋唔係應該會同教育局攞申請人個排名次序嗎? 因為有呈一, 甚至呈二成績。聽講教育局唔係俾小朋友既次 ...

因為我唔知中學教育局呈分次第運作,純我個人推測而已。

舉例:

第二次呈分試日期
1)小女小學:10月31日考完,12月3日派成績表
2)沙田培基:聞說12月中抑或尾才考完

直資中學今年面試及取錄日期
崇真/福建/李兆基面試日期:12月3日/12月10日/12月17日。根據以往網友報料,呢3間公佈取錄日期大約是1月中開始。

純個人意見,崇真/福建/李兆基面試時根本未有教育局次第,因為12月份仍有小學未考第二次呈分試。而呢3間中學第一輪收生我估都未有教育局次第,但第二輪及之後的收生可能已有教育局次第喇。

點解我會估2月尾3月收生的直資會睇到教育局次第?因為匯基(東九龍)簡介會講到明好著重教育局次第成績收生,而匯基(東九龍)今年2月11日面試,2月尾3月頭才出收生信。而官/津中校亦約於2/3月自行面試,TOP BAND 1 地區中學好多時只選 200 人面試,佢地應該係用教育局次第來選200來面試。故我才推測中學2月才有教育局次第。

小時了了 發表於 16-11-15 23:25
因為我唔知中學教育局呈分次第運作,純我個人推測而已。

舉例:
所以部份早做嘢既中學只有呈一既次第。不過, 直資好多都應該只用第一次呈分成績+校內成績。有呈一應該已有呈一既次第了。

kkhon  如果到時冇得in都想知咩死因  發表於 16-11-16 08:55

回覆 小時了了 的帖子

謝謝分析。想考直資,看來呈一最重要。
anyway, 依家已經考完呈二,好專注於面試喇

little_yolky 發表於 16-11-16 08:49
所以部份早做嘢既中學只有呈一既次第。不過, 直資好多都應該只用第一次呈分成績+校內成績。有呈一應該已有 ...
以我所知....EDB只提供呈2後既排位

有錯請指正 ~~~

「kkhon  如果到時冇得in都想知咩死因  發表於 半小時前」

你係永遠也唔會知道真正死因的,因中學有絕對撰擇的自由。

以小兒為例,上年報SPB連in也沒有,但九華有得in,雖然九華没有2nd in,但最終也入了九華。本來也以為是甲部入,但發現現在很多跨區同學沒有2nd in 又沒有填甲部,也成功。

其實我之前回你那直資那番話,就是SPB覆我的。

「kkhon  如果到時冇得in都想知咩死因  發表於 半小時前」

你係永遠也唔會知道真正死因的,因中學有絕對撰擇的自由。

以小兒為例,上年報SPB連in也沒有,但九華有得in,雖然九華没有2nd in,但最終也入了九華。本來也以為是甲部入,但發現現在很多跨區同學沒有2nd in 又沒有填甲部,也成功。

其實我之前回你那直資那番話,就是SPB覆我的。

回覆 山海兒女 的帖子

我都估到学校大概係呢d官方答案谢谢回复!
‹ 上一主題|下一主題