用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 深水埗升小問題!!!求解答!!!
go

深水埗升小問題!!!求解答!!! [複製鏈接]

請問如果深水埗區 , 邊間學校多數升到協和小學??如果升小學, 係唔係有分大抽獎同自行去搵學校??
程序係會點樣架?? 睇到一頭霧水
有冇媽媽可以幫下我, 感激
   0    0    0    0

siukiubabi 發表於 16-11-15 13:05
請問如果深水埗區 , 邊間學校多數升到協和小學??如果升小學, 係唔係有分大抽獎同自行去搵學校??
程序係會點 ...

升小有自行分配 >大抽獎 > 叩門。
第一部份係自行分配,只可以去一間學校交表,靠計分數。熱門學校如果得15分就機會好微。

第二部份係大抽獎,靠運數。如果自行分配有學校收左就唔會去到大抽獎。

第三部份係叩門,如果大抽獎抽唔到心儀學校就再去心儀學校度考試,睇下收唔收。

lingyan 發表於 16-11-15 17:42
升小有自行分配 >大抽獎 > 叩門。
第一部份係自行分配,只可以去一間學校交表,靠計分數。熱門學校如果得1 ...

解釋得好好,唔該哂,終於明白少少,thx

想入協和,咁要留意下呢份工:

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

hppa    發表於 16-11-16 13:36
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 siukiubabi 的帖子

study this:

http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/poa2017_leaflet_tc.pdf

如果唔係基督教徒;唔係有姐姐哥哥正在此校就讀;父母唔係舊生-----咁首輪自行唔洗諗協和, 呢間20分都要抽

第二輪大抽獎, 睇你有無運喇

第三輪叩門, 學校好多時要111先有得面試, 面試就睇小朋友表現

littlemaopig 發表於 16-11-16 13:35
如果唔係基督教徒;唔係有姐姐哥哥正在此校就讀;父母唔係舊生-----咁首輪自行唔洗諗協和, 呢間20分都要抽
...

請問咩叫111?

引用:Quote:littlemaopig+發表於+16-11-16+13:35

原帖由 swenda 於 16-11-16 發表
請問咩叫111?
1-1-1即喺自行、甲部(跨區)、乙部(本區)都放呢間學校在第一位。
1-1-1係用來向學校表示誠意。

‹ 上一主題|下一主題