用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

優小和優中

想問下優小和優中的放假時間表會一樣嗎?如優中11月考完試會term break, 優小會有嗎?

kc1016 發表於 16-11-15 12:01
想問下優小和優中的放假時間表會一樣嗎?如優中11月考完試會term break, 優小會有嗎?
...

優小也有。今年第一個term break就係上星期放
http://blog.qooza.hk/tsobb

飛機師 發表於 16-11-15 12:13
優小也有。今年第一個term break就係上星期放

謝謝!

kc1016 發表於 16-11-15 12:01
...
優小和優中節日假期嘅時間表差不多,但優小分4個term,優中只分3個term,所以term break時間未必一樣。

優中通常Term 1 break有5日,term 2 break只有2日。另外優中五月頭有5日Reading week唔駛返學,但可能和考PET、IGCSE重疊。
優小就通常term 1 break和term 3 break都有5日。

iamderek 發表於 16-11-15 17:19
優小和優中節日假期嘅時間表差不多,但優小分4個term,優中只分3個term,所以term break時間未必一樣。

優 ...

Reading week係要在家睇指定書?

BCoLick 發表於 16-11-16 00:16
Reading week係要在家睇指定書?
主要係俾時間學生準備IGCSE考試

iamderek 發表於 16-11-16 11:02
主要係俾時間學生準備IGCSE考試

一定要考呢個試?呢個試其實有乜用?學校課程有讀?

我以為所有GT學生都係考DSE添。

謝謝解答。

回覆 BCoLick 的帖子

所有GT G12學生都係考DSE。IGCSE係G8,G9嘅學生去考,即係中二、中三時越級挑戰英國會考。

iamderek 發表於 16-11-17 01:15

所有GT G12學生都係考DSE。IGCSE係G8,G9嘅學生去考,即係中二、中三時越級挑戰英國 ...

嘩,越級挑戰.....係學校選人去考?

BCoLick 發表於 16-11-17 08:19
嘩,越級挑戰.....係學校選人去考?
生物,英文,數學係全級學生都要考。

iamderek 發表於 16-11-17 14:39
生物,英文,數學係全級學生都要考。

咁考得好/唔好又會點?

沒太大作用,只作參考用,也有些同學在中四五時報外國high school用

iamderek 發表於 16-11-17 01:15

所有GT G12學生都係考DSE。IGCSE係G8,G9嘅學生去考,即係中二、中三時越級挑戰英國 ...

會唔會學校鋪路,計劃將來可以順利開IB? 等學生除dse多條路揀?有其他直資中學都有學生考igcse + IB.

mamagu 發表於 16-11-18 13:36

會唔會學校鋪路,計劃將來可以順利開IB? 等學生除dse多條路 ...
IGCSE應該和IB無關,學校一向都有提早考IGCSE。

另外,GT已經成為IB Candidate School,但仲要等下年向IB request for authorization,同埋要睇今年G9有幾多學生會選擇讀IBDP。

如果兩樣都ok,下學年G10會有啲學生唔讀NSS,轉讀校本課程準備IBDP,到2018-19學年正式開始IBDP。

iamderek 發表於 16-11-18 16:36

另外,GT已經成為IB Candidate School,但仲要等下年向IB  ...

謝謝資料提供!咁好快又多一間DSE+IB 既直資中學。如果揀IB stream 既學生,學校有無初步計劃學費大約幾多?

iamderek  未有實數,估計大約double(~7,000)  發表於 16-11-19 14:29

iamderek 發表於 16-11-18 16:36

另外,GT已經成為IB Candidate School,但仲要等下年向IB  ...

希望IB開得成, 多個選擇。