用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD 2nd interview
樓主: 劉仔仔
go

DBSPD 2nd interview  

sorry系統問題覆咗三次唔識點樣delete

阿仔話玩程序卡,講故事。之後玩骰仔,d骰仔唔係數字,係圖畫(唔係好信得過)。跟住又唔知點樣分類....

骰仔應該類似積木,每面有唔同圖畫,有食物,零食,阿仔話Mrs.Yip 試範完,佢地就計時間分類,響鐘就要停

2nd in完,有冇感覺有提示收定唔收呢?

sweetmayboy 發表於 16-12-5 16:57
2nd in完,有冇感覺有提示收定唔收呢?

我覺得無。好快十幾日後知result

請問 2nd in 多n無人仕嗎?

完全feel唔到有暗示.... 我相信校長佢地3位都唔會俾咩暗示任何人

我地屋企係N無人仕,waiting room時見到有爸爸應該係old boy, 因為戴住DB校tie

我都完全feel唔到……阿仔入去和校長問了兩條個人问题之後,开始用四粒積木,而每边積木有食物畫片,要小朋友分類,然後排序講故事……然後叫家長進入面見,约一分鐘完成

回覆樓主:

黎緊收結果信,如果未開信前嗰刻摸到封信好簿好似得一面紙應該都係reject多
如果好厚,有幾張紙的話應該成功咗,因為要註冊所以文件要多d
呢個諗法岩唔岩呢?

hppa  open the letter immediately la  發表於 16-12-14 09:27

八卦一問 ,冇聽簡介會,old boy其實在1st In加分,還是2nd In 加分?如果1st In 已經加分, 能進入2nd in的小朋友,就會比較公平, 因為真係睇2nd in 的表現。
如果2nd in 先加分,N無人事既成功機會咪細咗囉。

hppa  add into 2nd int  發表於 16-12-14 09:28

i299 發表於 16-12-6 07:27
八卦一問 ,冇聽簡介會,old boy其實在1st In加分,還是2nd In 加分?如果1st In 已經加分, 能進入2nd in的 ...

應該過左2nd In Overall 成績黎計

根據當日簡介會內容所指示,具體入學計分比重如下:

首輪面試成績佔30%

次輪面試成績佔55%

幼稚園學業成績和課外活動表現佔5%

父親和兄弟為男拔校友,或有親友為聖公會成員可多獲10%

Ref: http://topick.hket.com/article/1492371/男拔附小簡介會摘要%E3%80%80面試肯說話可攞高分

FaiFai1977 發表於 16-12-6 00:03
黎緊收結果信,如果未開信前嗰刻摸到封信好簿好似得一面紙應該都係reject多
如果好厚,有幾張紙的話應該成功 ...

應該係,希望大家都收到厚信

sophiali_mama  開開心心過聖誕  發表於 16-12-8 12:27

sweetmayboy 發表於 16-12-5 23:11
我都完全feel唔到……阿仔入去和校長問了兩條個人问题之後,开始用四粒積木,而每边積木有食物畫片,要小朋 ...

我仔話沒有問個人問題,咁應該凍過水

hppa  you never know  發表於 16-12-14 09:28

Budjunjun 發表於 16-12-13 23:06
可能唔關事,未必個個男生也考一模一樣的東西/ 發問問題。不用自己嚇自己,希望你星期五有好消息!

i299 發表於 16-12-6 07:27
八卦一問 ,冇聽簡介會,old boy其實在1st In加分,還是2nd In 加分?如果1st In 已經加分, 能進入2nd in的 ...

宗教,old boy都係2nd in加分,入到2nd 既關係人士,所以好大優勢。

FaiFai1977 發表於 16-12-6 00:03
如果好厚,有幾張紙的話應該成功 ...

應該都系兩頁紙到,註冊不用好多頁

lui 發表於 16-12-14 08:38
應該都系兩頁紙到,註冊不用好多頁
請問是過來人嗎?如果有offer是兩頁,即是一拿上手,與waiting/ rejected letter 分別不算太大?

hppa  open the letter immediately la   發表於 16-12-14 12:10

LittleButter 發表於 16-12-14 08:57
請問是過來人嗎?如果有offer是兩頁,即是一拿上手,與waiting/ rejected letter 分別不算太大? ...

一頁和兩頁巳有分別。會摸得出。

LittleButter 發表於 16-12-14 08:57
請問是過來人嗎?如果有offer是兩頁,即是一拿上手,與waiting/ rejected letter 分別不算太大? ...

收到信時, 都會立即折開, 仲有時間分一頁定兩頁?!