用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD 2nd interview
go

DBSPD 2nd interview  

請問有冇見左的朋友可以分享一下?
三師會審?
轉轉櫈?
小朋友問乜?

adrio  校長,校監同主任,通常問題那位比較友善,觀察那位主任或比分。坐姿,夫妻的家庭教養,理念跟孩子說的要全   發表於 16-11-16 10:10

想知整個考試流程共需時多久?

已經開始咗啦!

三師會審同轉轉櫈係公開嘅秘密,轉轉櫈一轉即out同樣係公開秘密

劉仔仔 發表於 16-11-15 11:35
請問有冇見左的朋友可以分享一下?
三師會審?
轉轉櫈?

留意預早要跟個仔夾口供.

因細路先見, 親子活動方面, 無謂你東佢西

回覆 dickey09 的帖子

WRONG , PERFECTLY WRONG MESSAGETHIS IS 100% NOT TRUE

不如問問自己家庭是否適合他們的要求.  
這才是他們要的東西
絕對不是小朋友的能力
是家庭的能力

Chirley    發表於 16-11-18 11:26
hppa  Incorrect  發表於 16-11-17 00:08

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-11-16 09:46
留意預早要跟個仔夾口供.

因細路先見, 親子活動方面, 無謂你東佢西
依家轉咗喇?!我當年係一齊入去,然後家長出嚟... 明明講好咗,但大少竟然喊! (完了~~)

如果倒轉,佢入去先,我相信响外面... 佢喊嘅機會細d (佢當年只得呢個面試喊)

恐龍家

GetReal 發表於 16-11-16 15:49
不如問問自己家庭是否適合他們的要求.  
這才是他們要的東西
絕對不是小朋友的能力

你自己先錯

呢間好睇小朋友能力

如果家庭好但細路唔掂,唔會有offer

陽光點的歌    發表於 16-11-27 12:47
Chirley    發表於 16-11-18 11:26
hppa  True  發表於 16-11-17 00:08
abby0624    發表於 16-11-16 17:59

dickey09 發表於 16-11-16 09:14
三師會審同轉轉櫈係公開嘅秘密,轉轉櫈一轉即out同樣係公開秘密

其實DB唔介意收比較曳學生。小兒當年坐坐吓企埋起身再打斷我答校長問題都ok。

Chirley   勁呀  發表於 16-11-18 11:27
mayyylai    發表於 16-11-17 10:33
hppa    發表於 16-11-17 00:09

siden 發表於 16-11-16 17:55
你自己先錯

呢間好睇小朋友能力

其實入左2nd in已經睇左能力。 唔同dg,db只有300 人入2nd in,相對少。

2nd in再睇幾多能力唔知,但信佢地制度既牌面,校友,skh會友都加分,2nd in階段先計,係加總分。呢方面影響幾大。

retriever 發表於 16-11-17 07:46

其實入左2nd in已經睇左能力。 唔同dg,db只有300 人入2n ...

就係因為我見過唔少,講緊呢幾年加埋冇10個都有8個有關係人士,包括舊生甚至sibling, 入了2nd in之後被reject/waiting; 而父母唔係律師就係醫生。

但同一時候,又有幾個朋友N無都被收了。

所以,凡事睇多啲聽真啲8得徹底啲,收集多啲information 先make conclusion 比較好。

hppa    發表於 16-11-17 16:40

又漏咗講,咁啱我識果幾個N無都係天主教

siden 發表於 16-11-17 08:41
就係因為我見過唔少,講緊呢幾年加埋冇10個都有8個有關係人士,包括舊生甚至sibling, 入了2nd in之後被re ...

跟你相相反, 同一年識10個8個入2ND IN, 工薪階層都無OFFER, 收左果個應該係做生意而且係MOMMY'S BOY.

比例真係跟予想中 150/300 差好遠...

唔記得張表有無得填其他宗教, 但只有SKH 需要提供証明. 所以其實過程中, 無物其他機會表示申請人有宗教信仰.

retriever 發表於 16-11-17 09:28
跟你相相反, 同一年識10個8個入2ND IN, 工薪階層都無OFFER, 收左果個應該係做生意而且係MOMMY'S BOY.

比 ...

我意思係,唔係聖公會都一堆人入到。

另外,你識唔正「入到嘅工薪階層」,但我識到唔只幾個「入到嘅工薪階層」,咁咪已經證明工薪階層有人入到囉,你識唔到唔代表好少wor。

呢啲往往係技不如人嘅藉口。

siden 發表於 16-11-17 09:37
我意思係,唔係聖公會都一堆人入到。

另外,你識唔正「入到嘅工薪階層」,但我識到唔只幾個「入到嘅工薪 ...

哈哈.. 都係架, 聽過唔少話6年後復仇...

BUT, 其實入左2ND IN, 學校傾向PRESERVE 個NETWORK 都合理. 本來唔少家長鍾意佢地, 都係為左個NETWORK.

retriever 發表於 16-11-17 09:45
哈哈.. 都係架, 聽過唔少話6年後復仇...

平心而論,某程度上你啱。

舊生/sibling有分加係有privilege。

只不過個privilege 冇出面啲人煲到咁大。

有實力,總會入到。

回覆樓主:

其實這是在EK常常見到的問題。一方面舊生或有關係人士會覺得學校收外來的人不少。因為,自己朋友中總有不少舊生、有關係的小孩未能取錄。但係N無人仕又覺得學校收舊生有關係有錢人很多。這和你自己的圈子有關,收唔到自己的圈子,就説收另一邊的人很多。其實每年三千幾四千人只收150人。從兩邊看都是很難的啦。我相信舊生有關係人仕是容易一點,但好處亦不是想像中這麼大。這在SPCC Dbs dgs 等神校很常見。

Chirley    發表於 16-11-18 11:32
hppa    發表於 16-11-17 16:41

bigheadchiu 發表於 16-11-17 10:30
其實這是在EK常常見到的問題。一方面舊生或有關係人士會覺得學校收外來的人不少。因為,自己朋友中總有不少 ...
正常啦!百幾年嘅老校舊生都一籮籮,呢D先係傳統嘛!