用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017/9月升中屯門區媽媽一齊傾
樓主: evacmy
go

2017/9月升中屯門區媽媽一齊傾   [複製鏈接]

hwl2b 發表於 16-11-21 10:30
回覆 evacmy 的帖子

如果你女成績, 我都係建議自行選2間BAND2

呂祥光無可能入到,崇真平均要75分,我又無課外活動分,只係有操行獎咋,辛亥年即係邊間,本身諗住呂明才同新生命咋

mcdullyiu 發表於 16-11-21 17:43
介唔介意分享下你自行和抽獎的次序呢?仔仔原本考大約多少名?謝謝!
另譚中是不是都好谷?仔仔讀得開唔開心 ...

係咁既, 我仔在胡小3次呈分, 考5X, 佢係邊緣人嚟架...
我仔一心只想入譚中, 所以自行我本來只係打算填譚中一間,
但班主任話唔好浪費, 試下填梁球鋸 (因為係聯系中學, 即管博下喎), 咁我咪自1填譚中, 自2填梁中 (我係特別CASE, 梁中只係志在攝位)
咁自行時當然係2間都不入啦
我仔個表姐, 都係上年選中學, 佢係屯門碼頭某2線小學全級考頭十名 ,自行選左譚中及田中, 兩間都冇收佢,

就知個競爭其實好激烈, 我覺得自行只係比D最頂級,有特異功能學生去爭, 我地呢D凡夫俗子都係等大抽奬啦

咁我大抽奬, 係聽完學校講座, 就轉為保守D, 第一志願都係揀返譚中, 第二揀屯官, 第三揀辛亥年,
咁好彩最後入到譚中

如果你肯定係BAND 1生, 第一志願揀B1A, 第二志願揀B1B 就穩陣D, 呢個係上年我聽完講座得出的結論

入到譚中暫時唔算好谷, 功課暫時都唔係好多, 我仔讀得開心既, 成績就未太跟到, 一般般 (佢話晒都係掹車邊入呢間中學), 裡面D人好勁 !!
不過現在都係中一剛剛起步, 希望佢嚟緊有進步啦

rainbow-lui 發表於 16-11-21 18:53
呂祥光無可能入到,崇真平均要75分,我又無課外活動分,只係有操行獎咋,辛亥年即係邊間,本身諗住呂明才 ...
我始終覺得自行, 係比D最頂級及有特異功能的學生去爭,
我地呢D凡夫俗子, 都係等大抽奬啦,
自行只係當比個機會佢去面試
咁如果你真係好心儀呂明才, 都可以試下呀, 冇所謂呀, 你同你女女鍾意咪得囉

唔好預自行實收你仔女, 自行得咁小學位, 咁多人去爭, 除非你BAND2 學生走去自行選BAND3學校啦,
但冇理由咁做丫

其實上年, 我補習社老師同我講的, BAND 2 佢推介呂祥光同辛亥年, 佢話見呢2間學校D學生表現穩定,
功課,課程都OK.

呢個係辛亥年網址, 你去睇下啦~

http://www.shd.edu.hk/index/customIndex.aspx?nnnid=1

回覆 hwl2b 的帖子

你當年全級多少人?胡小5x 是BAND 1 生是多還是少呢?

引用:+本帖最後由+hwl2b+於+16-11-22+09:27+編輯

原帖由 hwl2b 於 16-11-22 發表
想請教下如果本身band 1A, 大抽獎第一就放band 1A, 咁第二,三應該放咩好?thx

回覆 Jobrena 的帖子

我都想知, 有沒有人可建議

醒目開學勳章

Jobrena 發表於 16-11-22 11:05
想請教下如果本身band 1A, 大抽獎第一就放band 1A, 咁第二,三應該放咩好?thx

...

四大放第二應該不可能有位吧?

RICH126 發表於 16-11-22 10:49
回覆 hwl2b 的帖子

你當年全級多少人?胡小5x 是BAND 1 生是多還是少呢?
上年係全級12X人, 有5X人係BAND 1, 一線小學來講, 唔算特別多
对比起2,3線小學當然算多啦 !

...
其實我都係上年聽講座, 補習社老師話, 四大只可以放第一位, 放第二係嘥同埋會影響派位,
即係第一放B1A
第二放B1B,
第三放B1B/B1C

我上年聽講座就係咁講囉~

mcdullyiu 發表於 16-11-22 13:02
四大放第二應該不可能有位吧?
4大放第二係非常進取,
上年我聽講座, 亞SIR 提議就唔好咁放囉~

tamahy 發表於 16-11-22 14:27
我比較過屯門小學跟九龍的英小派band 1的中學,屯門只有1間小學做到6成派band 1的比例!
...
咁勁? 做到咁既研究? 咁屯門邊間小學咁勁呀?

banhung  何日東?  發表於 16-11-22 14:37

tamahy 發表於 16-11-22 14:39
何日東達60%以上band 1.
地區名校真係唔同D ! 勁 !

...
就算你小朋友全級考第一, 去到教育局都只會被評為BAND 1生, 同其他BAND 1生的機會係均等,
一齊抽奬, 一齊睇彩數

當你聽埋下學期個講座, 就會明白好多~
當你知道埋個抽簽程序, 你未必會再想放2間四大,
因為真係靠彩數

醒目開學勳章

hwl2b 發表於 16-11-22 09:21
係咁既, 我仔在胡小3次呈分, 考5X, 佢係邊緣人嚟架...
我仔一心只想入譚中, 所以自行我本來只係打算填譚 ...

我女應該算係b1b加應該算有小小特異功能。我自己都係十五十六緊。

‹ 上一主題|下一主題