用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2017/9月升中屯門區媽媽一齊傾
樓主: evacmy
go

2017/9月升中屯門區媽媽一齊傾  

honeyBB 發表於 16-11-25 16:44
先祝你如願以償,順利入到第一志願啦!
我個係百周人,轉眼間已經S.4喇 ! 見到大家熱烈討論,就回想番當年自己 ...

你好~ 想請教你覺得百周點? 課業是否很緊張很深?
老師有沒有耐性和愛心? 讀得開心嗎?

自行面試係著重學術問題,還是什麼呢?
你當年自行入,可以分享小六時級名次嗎? 有什麼特異功能呢?

回覆 蛋糕達人 的帖子

你囡囡小學是BAND 2 , 但你囡囡學校比佢個BANDING 是1 or 2 ?

回覆 honeyBB 的帖子

介不介意你是邊間小學,  自行入的幾位同學全級第幾名?

醒目開學勳章

sammag 發表於 16-11-25 16:57
你好~ 想請教你覺得百周點? 課業是否很緊張很深?
老師有沒有耐性和愛心? 讀得開心嗎?

想請教你覺得百周點? 我覺得百周讀書風氣好,校風好,可能入得呢間既同學都係成績好,底子好既一群,所以,佢地都係好勤奮,要夠自律性.
課業是否很緊張很深? 用家話唔覺得深,但功課量就唔會輕鬆,所以,安排時間做功課好緊要.
老師有沒有耐性和愛心?用家話教佢既老師都OK,唔明去問,老師好肯教.但都要自己主動去問.
讀得開心嗎?用家話開心,我都無乜聽佢有咩投訴.
自行面試係著重學術問題,還是什麼呢? 都係一般面試模式,無問學術野,小組討論都係圍繞生活上既野,個人時就讀下英文文章咁.
你當年自行入,可以分享小六時級名次嗎?  TOP 3
有什麼特異功能呢? 校際獨誦,校際音樂,拎冠,亞,(唔算咩特異功能)
我覺得百周自行係比較傾向收先收成績好既,獎項反而其次,重視品行.

honeyBB 發表於 16-11-25 17:25
想請教你覺得百周點? 我覺得百周讀書風氣好,校風好,可能入得呢間既同學都係成績好,底子好既一群,所以,佢地 ...

好詳細好清楚, 謝謝你!

回覆 honeyBB 的帖子

TOP 3 入的機會很大, 謝謝分享

引用:+本帖最後由+honeyBB+於+16-11-25+17:26+編

原帖由 honeyBB 於 16-11-25 發表
很好的分享,謝謝!
想請教一個問題,top3入到百周,頭幾年係百周考级大約咩位置?thx

醒目開學勳章

Jobrena 發表於 16-11-25 18:04
很好的分享,謝謝!
想請教一個問題,top3入到百周,頭幾年係百周考级大約咩位置?thx

...
上游位置。
其實,上到中學,唔好太介懷太擔心名次,因為,同學之間實力相當,平均分拉得好貼近,講緊相差係0.0x已經拋離好幾個名次。只要仔女了解跟到課程,有自律性,父母就收貨,唔好俾咁大壓力大家,輕鬆心態去過渡初中,見到佢地有盡力就足夠。

引用:Quote:Jobrena+發表於+16-11-25+18:04+很好

原帖由 honeyBB 於 16-11-25 發表
上游位置。
其實,上到中學,唔好太介懷太擔心名次,因為,同學之間實力相當,平均分拉得好貼近,講緊相差 ...
收到,多謝你的分享!😊

回覆樓主:

BAND 2頭學生是否首輪選BAND 1 尾中學比較好些?待大抽獎..

回覆 tamahy 的帖子

個人感覺好重視成績,可能近年很大進步

引用:回覆+tamahy+的帖子 個人感覺好重視成績,

原帖由 Ken618 於 16-11-28 發表
回覆 tamahy 的帖子

個人感覺好重視成績,可能近年很大進步
dse真係進步了不少

RICH126 發表於 16-11-28 18:06
BAND 2頭學生是否首輪選BAND 1 尾中學比較好些?待大抽獎..
咁要睇你想入1C學校, 定入2A學校,
如果你一心係要入2A學校, 直接選2A學校咪得囉~

回覆 蛋糕達人 的帖子

謝回答

蛋糕達人 發表於 16-11-25 13:20
請問我囡的小學屬B2級,佢平均分七十尾至八十左右,入唐賓南/梁植偉機會如何呢?
它們的校風如何?謝謝各位 ...
謝謝回答!

hwl2b 發表於 16-11-25 13:56
如果囡囡係BAND 2, 呢兩間絕對有機啦, 但校風如何真係唔多知
個人覺得永隆校風好, 可以諗諗丫~
我也喜歡永隆,校舍設備好,學生對答也較靈活,不死板。但可惜升高中可以選收的科目好似較少!

RICH126 發表於 16-11-25 16:58
回覆 蛋糕達人 的帖子

你囡囡小學是BAND 2 , 但你囡囡學校比佢個BANDING 是1 or 2 ?
其實小女依家才小五,到現在大约係B2級成绩,而学校也大约係B2級。以往八十零分的畢業生大约派去呂祥光等等中學

請問一線學校考75/127大概係band幾生?自選田家炳同屯天會否太進取?屯天會否難入呢?

回覆 蛋糕達人 的帖子

呂小是2級小學? 那麼附近蒙恩,劉小,鄭小(華都),鄭小(千禧)等都是2級?