用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅男女 vs 德望 vs 蔡繼有,你會甚樣選擇 ...
樓主: chowalice
go

聖保羅男女 vs 德望 vs 蔡繼有,你會甚樣選擇   [複製鏈接]

bblovebb2 發表於 16-11-18 13:59
請問你是否有子女在聖保羅男女讀書?如果是,我覺得很奇怪!我有子女在這裏讀書,看見的同學家庭背景也十 ...
對呀,你以為世界的事物只有一個答案嗎?

實質上,100人會有100種經歷,100種看法,咁係好正常架 !

回覆 meowloo 的帖子

Agree. 家長點做點諗又控制不到,接觸機會可能一年兩三次,一班四十人,小朋友總會找到知心友。

meowloo 發表於 16-11-18 13:38
有啲事情唔方便响度講,但父母言行會直接影响其子女在校與人相處的模式和價值觀,家長知道後,便會知背後的 ...

學校係小社會, 物人都有. 知名學校, 當然有不同價值觀既家長以不同目的入讀.

學校收生時FILTER, 在學亦壓抑炫耀...

所以話說回來, 雖然不少人認為不公平, 但多收校友子女, 確係更大機會保持校風及價值傳承!

mcdonn 發表於 16-11-18 13:54
"總之決心入讀的就唔好理其他事,全心全意讀好書。以上現象不是某神校獨有的。"

==> 原全同意!

引述你同意呢個回覆 "總之決心入讀的就唔好理其他事................."
正好解釋左你對我之前的一個提問

你說 :
"..如果D嘢係基於事實,而非基於想像、感覺,大家成年人自會自行判斷.......。"

你咁講就是有矛盾了。
因為,就算我講事實,好多人都係正如你講 "無視其他意見,唔好理其他事",........所謂既成年人既判斷,大部份其實都係既有/既定的觀念,不含思考性的。

當然,我一早講, spcc 確實是頂斑神校,家長們自是催之若鶩。很正常。

如果你有留意一下各個post,猛話spcc 點好點好的,其實都是"家長",而幾乎沒有人從學生的角度想。只有我在大膽說出coed不好的另一面。

無他既,家長要既係成績/名氣,而要入去受及讀到死死下既係個細路,又唔係家長。

到最後,我從申說 spcc 是成績極好的學校,適合讀的人會很好,不合適的會比入寶校更痛苦。

其實是善意提醒一些家長,不要盲目,認清孩子性格的匹配才最重要。選coed如此,選其他校亦一樣。

資料補充: 小弟曾經幫助過超過10名co-ed 學弟處理過咨詢輔導

Felix223  中point!! D 家長又唔係自己讀過講到自己好了解D學校文化  發表於 16-11-18 15:53
yourmobile  100% agree  發表於 16-11-18 15:23
hppa    發表於 16-11-18 15:16

dereklg 發表於 16-11-18 14:16
對呀,你以為世界的事物只有一個答案嗎?

實質上,100人會有100種經歷,100種看法,咁係好正常架 !
Well said. It's hard to have all the people same thought. You are insensitive to other people; doesn't mean all other people insensitive to you. Different people can have their own thoughts, not matter it is right or wrong in moral judgement. As I said, when you saw a beggar near your home, you might think he is unlucky and I must help him by donating several coins. However, some might think he is lazy and his unlucky is his own fault. Why he ask for other people money and so shameless? It's a reality happening everyday no matter you admit it or not.

引用:Quote:mcdonn+發表於+16-11-18+13:54+"總之

原帖由 dereklg 於 16-11-18 發表

E,今次变左SPCC學弟,唔再係來自SPC ~~~

mcl203 發表於 16-11-18 15:28
E,今次变左SPCC學弟,唔再係來自SPC

我係spc 既,我親弟細我7年,係spcc 既,佢 d 同學仔以前成日來我屋企玩,我稱佢地為spcc 學弟,有錯嗎 ??

而且spc 同 spcc 本是兄妹校,你不知嗎 ?

dereklg 發表於 16-11-18 15:30
我係spc 既,我親弟細我7年,係spcc 既,佢 d 同學仔以前成日來我屋企玩,我稱佢地為spcc 學弟,有錯嗎 ?? ...
哦.......明白晒 ~~~~

我N無人士入到去,丁點都不覺得家長或學生們有什麼比較,既然你已完成第二輪面試,便安心等埋結果,不用擔心太多所謂的身家比較,真實並不是外間講到咁誇張。我曾幫忙作義工,眼見各級的學生都沒有大家講的浮誇,整體來講,學生學校都好低調。Good luck!

陽光點的歌    發表於 16-11-18 16:13

dereklg 發表於 16-11-18 15:30
我係spc 既,我親弟細我7年,係spcc 既,佢 d 同學仔以前成日來我屋企玩,我稱佢地為spcc 學弟,有錯嗎 ?? ...

好奇, 你有仔會俾佢讀返SPC 嗎?

dereklg 發表於 16-11-18 15:14
引述你同意呢個回覆 "總之決心入讀的就唔好理其他事................."

謝謝你的分享,明白你所說的。

瞎子摸象的故事中,有人話隻象係咁咁咁,另一D人話隻象係咁咁咁。可能大家都對,只係一位人仕在這角度見到呢D嘢,另一位人仕在另一角度見到第二D嘢,所以我話引例子大家就較易明白判斷。

既然有咁多不同意見,但又未必分到對與錯,所以我同意入到學校(不限於某神校或名校),就努力讀書,做好自已。

dereklg 發表於 16-11-18 15:14

一般, 我唔係咁同意D 人護校, 特別果D 有沙入眼就跳哂出來果隻...

不過SPBB 在EK 浦頭家長唔多, 所以你唔會俾人圍插既.

retriever 發表於 16-11-18 15:59
一般, 我唔係咁同意D 人護校, 特別果D 有沙入眼就跳哂出來果隻...

不過SPBB 在EK 浦頭家長唔多, 所以你唔 ...

每個人對同一樣野感受會唔同,同我小朋友同一班的同學,基本上每天上堂功課都一樣,但有些會話學校唔好要轉校或出國,有些會同你講佢返學好開心。個人感受好難一至,但我見到多數係家長睇法影響小朋友想法,在他們的世界裏,父母對他們影響很大,除非已經長大到大學階段。

chowalice 發表於 16-11-15 11:19
如題

樓主coed成功嗎?

Fail

其實唔明點解未有offer 就XXX vs XXX vs XXX

有offer 或wait 到先出都未遲吧

chowalice 發表於 16-11-15 12:53
回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

基本上有幸都是選SPCC,如果沒有SPCC,德望與蔡繼有就比較難選擇 ...

其實你現一樣未有cky 3rd in 都未出
現階段點難選擇?
莫非你是cky 必收生?
‹ 上一主題|下一主題