用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅男女 vs 德望 vs 蔡繼有,你會甚樣選擇 ...
樓主: chowalice
go

聖保羅男女 vs 德望 vs 蔡繼有,你會甚樣選擇   [複製鏈接]

yourmobile 發表於 16-11-18 11:38
The fierce comparison in social economic background is very obvious in SPCC. Unlike DG/DB, you can  ...

I do not believe there is such a big difference among SPCC, Dbs and dgs, if you are considering from the peer pressure aspect.  All these three prestige schools have many families ranging from extremely rich, mid income, to the poor.... may be you could elaborate more about your basis.....

yourmobile  you may find out the difference if you encounter the problem.  發表於 16-11-18 14:53

又補充一下,
以我所知,spcc 雖然有不少同學都來自大富之家,但校風樸素,身家比併在 spcc 一點都不嚴重。

相對地,d 字頭、 銅鑼灣女校、西環女校等等,更是比拚得白熱化。

Soming  而且,銅鑼灣女校  D 老師都睇學生背景TIM...  發表於 17-2-17 14:58
Lindytiger  among "S" and "D" 字頭, 真係"D" 字頭既家長 "wow" d   發表於 16-11-18 15:00

陽光點的歌 發表於 16-11-18 11:53
我唔驚亦都唔會理..哈哈.所以SPCC麻煩要收小女
溫馨提示,如果你女女本身是靜態型,很乖坐定定的那種,就很合適了。
祝你和女兒順利

dereklg 發表於 16-11-18 12:13
溫馨提示,如果你女女本身是靜態型,很乖坐定定的那種,就很合適了。
祝你和女兒順利
...
多謝佢係靜態型,乖乖斯文女仔性格個類

dereklg    發表於 16-11-18 12:24

dereklg 發表於 16-11-18 12:10
又補充一下,
以我所知,spcc 雖然有不少同學都來自大富之家,但校風樸素,身家比併在 spcc 一點都不嚴重。 ...

我唸你的資訊不完全正確。要比身家,就跟本冇得比,所以冇乜好比。

mcdonn 發表於 16-11-18 12:22
我唸你的資訊不完全正確。要比身家,就跟本冇得比,所以冇乜好比。

堅在米的家長不去比,扮有米的家長才去比,你懂的。

Lindytiger  堅有米既好多時真係睇佢唔出  發表於 16-11-18 15:02
hppa    發表於 16-11-18 14:07
陽光點的歌    發表於 16-11-18 13:34
meowloo  exactly  發表於 16-11-18 13:28
Felix223  agree  發表於 16-11-18 12:57

dereklg 發表於 16-11-18 11:59
原本寫左成幾百字,打算分享下小弟對spcc 的所知所聞,後來想了一下,都是不放上forum 了。

因為內容多少 ...

比人圍插?...如果D嘢係基於事實,而非基於想像、感覺,大家成年人自會自行判斷。

其實,有嘢如唔想講的話,就直程唔好提,跟本不需打段嘢出嚟話你唔想講....段字寫得有D直,但並無惡意,如有務犯,敬請原諒,只想表達一D睇法。

dereklg 發表於 16-11-18 12:28
堅在米的家長不去比,扮有米的家長才去比,你懂的。

其實小朋友好少比家境的,係家長比...

小朋友如要比,多數比成績,有乜叻等等...

mcdonn 發表於 16-11-18 12:35

冇錯, 小朋友比成績就會, 家長多數咪比來比去, 其實都唔明比來做乜
人地有米咪有資源, 自己冇米咪冇資源囉

其實小朋友整整齊齊上學,交足學費,友善大方,應該不會比人針對吧?

mcdonn 發表於 16-11-18 12:32
比人圍插?...如果D嘢係基於事實,而非基於想像、感覺,大家成年人自會自行判斷。並無惡意,只想表達一D睇 ...
如果D嘢係基於事實,而非基於想像、感覺,大家成年人自會自行判斷<-----------

算啦,不爭之爭 !

網戰呢 d 打打殺殺,唔關我事。

其實,有嘢如唔想講的話,跟本不需打段嘢出嚟話你唔想講..<--------------我果段嘢,係引用某位網友,意即我特意回應一下她的提問。人既野,很簡單,她尊重我,我便尊重她,僅此而已。

mcdonn    發表於 16-11-18 13:55

cmchang0927 發表於 16-11-18 13:03
其實小朋友整整齊齊上學,交足學費,友善大方,應該不會比人針對吧?
有冇spcc 校友,出來講兩句 ? spcc內個針對是如何玩的?

題外話,小朋友大部分諗野好純。仔有一日回家説一個女同學一定好有錢,我問佢又知?佢話那女仔養了很多寵物,有8條金魚三隻龜兩隻狗一隻貓。。
大女以前讀津小,小時候説某女同學説屋企很有錢,因為她家中有五把風扇。。

Soming  哈哈~你囡囡好可愛  發表於 17-2-17 15:00
陽光點的歌    發表於 16-11-18 13:34

cmchang0927 發表於 16-11-18 13:16
題外話,小朋友大部分諗野好純。仔有一日回家説一個女同學一定好有錢,我問佢又知?佢話那女仔養了很多寵物 ...
E.....我有6把風扇喎....原來我已係

真正的大莊家,不是小朋友,也不是家長,而是校方

hppa    發表於 16-11-18 14:10

有啲事情唔方便响度講,但父母言行會直接影响其子女在校與人相處的模式和價值觀,家長知道後,便會知背後的原委及其父母的心態/取向。
總之決心入讀的就唔好理其他事,全心全意讀好書。以上現象不是某神校獨有的。
自強不息 厚德載物

meowloo 發表於 16-11-18 13:38
有啲事情唔方便响度講,但父母言行會直接影响其子女在校與人相處的模式和價值觀,家長知道後,便會知背後的 ...
"總之決心入讀的就唔好理其他事,全心全意讀好書。以上現象不是某神校獨有的。"

==> 原全同意!

yourmobile 發表於 16-11-18 11:38
The fierce comparison in social economic background is very obvious in SPCC. Unlike DG/DB, you can  ...

請問你是否有子女在聖保羅男女讀書?如果是,我覺得很奇怪!我有子女在這裏讀書,看見的同學家庭背景也十分廣,當然一般是中產,也有富有的,但也有住公屋的。最重要是,大家從不炫耀,家長相處十分融洽。

yourmobile  I dont mean show off and the comparison comes from social interaction.  發表於 16-11-18 14:55

cmchang0927 發表於 16-11-18 13:16
題外話,小朋友大部分諗野好純。仔有一日回家説一個女同學一定好有錢,我問佢又知?佢話那女仔養了很多寵物 ...

哈哈!有次,小朋友話呀邊個邊個好衰,我話係呀,咁呀邊個点衰呀?,小朋友話阿邊個唔請糖佢食....

bblovebb2 發表於 16-11-18 13:59
請問你是否有子女在聖保羅男女讀書?如果是,我覺得很奇怪!我有子女在這裏讀書,看見的同學家庭背景也十 ...
我識兩個朋友的小朋友都是SPCC讀,講法同你都類同
‹ 上一主題|下一主題