用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅男女 vs 德望 vs 蔡繼有,你會甚樣選擇 ...
樓主: chowalice
go

聖保羅男女 vs 德望 vs 蔡繼有,你會甚樣選擇  

SPCC。但問題係SPCC實在好難有offer...

回覆 LittleButter 的帖子

是的,有幸都能進級

回覆 Mrs.Luckycat 的帖子

基本上有幸都是選SPCC,如果沒有SPCC,德望與蔡繼有就比較難選擇

回覆樓主:

收offer先諗啦,SPCC 本星期或下星期一先知。cky十二月先知第三round

Yanamami 發表於 16-11-15 11:37
唔係好瞭解你屋企住边、經济狀况、教学理念同小朋友性格……好难代你揀吖~我个人選揀又未必適合你既情況。
...

老實講, 攞HKPAPA 口水尾.

SPCC VS CKY 絕對係藍籌 VS 概念股.

真買股, 買概念股係為左回報率高... 即係成本少, 利錢大.

CKY 係咪成本少, 回報大?!

我反而覺得, 唔CARE 回報既, 先應該揀CKY.

Charlotte_mom 發表於 16-11-15 11:26
唔駛唸,在我心目中SPCC係不二之選

你真係佢地既"鐵粉"

陽光點的歌    發表於 16-11-16 18:54

只想講句: 有錢就可以任性!

Felix223  agree 有$真係唔使煩!   發表於 16-11-15 14:30
hppa  i would go for german swiss if i had the money  發表於 16-11-15 14:12
Yanamami  有錢我揀国際学校  發表於 16-11-15 14:09
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-11-15 13:43
只想講句: 有錢就可以任性!

唔係話擦某校鞋, 亦避免用D 概括性字眼.

但係SPCC 跟CKY 真係無物好比喎:

論學費: CKY 貴唔少, 以私校身份, 未來昇幅唔敢諗.
論成績: 無論本地U, 定世界名U, 唔駛講啦下話?!
論校友網: 唔駛講啦下話?!
論牌子老, 信譽高: 唔駛講啦下話?!
論IB: 兩間都可以讀. SPCC 揀人讀, BUT 全港平均分最高, 跟CKY都差幾遠下.
其他德育果D 老土野唔講喇....

如果話揀YW OVER SPCC, MAKE SENSE 喎, 貪學費平, 男校...

但而家兩間都係男女校.

Yanamami  係你地先禁有心机同楼主分析阿妈係女人……  發表於 16-11-15 14:11

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 16-11-15 13:38
你真係佢地既"鐵粉"

藍籌啊回報高效益好,四平八穩,正呀

retriever 發表於 16-11-15 13:55
唔係話擦某校鞋, 亦避免用D 概括性字眼.

但係SPCC 跟CKY 真係無物好比喎:

分析好正確。揀CKY的話相信主要係like佢international school 嘅模式

回覆樓主:

其實以往有聽過人放棄spcc嘅, 主要是去dbs/dgs, 或去傳统international school 如CIS , CDNIS, GSIS....

俾我我一定係SPCC

樓主既然已經入了SPCC 2nd 和CKY 3rd,應該對學校和自己仔女已有一定程度了解,無理由揀唔到嘅。

引用:Quote:retriever+發表於+16-11-15+13:38+

原帖由 Charlotte_mom 於 16-11-15 發表
藍籌啊回報高效益好,四平八穩,正呀
咁 hkugaps 同  spcc, 版主你點投先

lingan    發表於 16-11-15 16:50
retriever   GOOD QUESTION!!!!  發表於 16-11-15 14:12

bigheadchiu 發表於 16-11-15 14:06
其實以往有聽過人放棄spcc嘅, 主要是去dbs/dgs, 或去傳统international school 如CIS , CDNIS, GSIS....

...
去IS 係讀讀下走?!
DB/DG, 特別DB 個STYLE 跟SPBB 唔同.

又係唔CARE 業績/回報既, 隨佢地揀既家長, 好似許生, 鄭生都為佢地公子揀左DB.

醒目開學勳章 王國長老

DevilPig 發表於 16-11-15 14:11
咁 hkugaps 同  spcc, 版主你點投先

港同vs SPCC點都有一段距離。咪整蠱我啦
SPCC係超級勁正,不過離我太遠。
發個夢,如果有朝一日港同真係可以一邊堅守今日方針,一邊做到成績拔晒尖,就真係好囉(益下我d孫丫嘛)

fishmeow  我也是港同fans! 港同在我心中也是神級!  發表於 16-11-15 18:14
hppa    發表於 16-11-15 14:36
Felix223  港同 都一樣好多人想入都入唔到喎.   發表於 16-11-15 14:32

retriever 發表於 16-11-15 14:12
去IS 係讀讀下走?!
DB/DG, 特別DB 個STYLE 跟SPBB 唔同.

上小學時。SPCC P1, IS 是G1/2插班。主要是一心不久之後會出國先去IS。

我們小朋友有點兒接近,不過沒有你這樣厲害,我的選擇是德望 vs 蔡繼有 vs 陳守仁

hppa  Smart  發表於 16-11-16 23:53

其實offer 都未有,點解咁快要比較?會因為唔係最心儀而放棄先出offer 那一間嗎?

fishmeow  也不明白樓住急什麼!  發表於 16-11-15 18:15

IB 近IS style vs 傳統名校,小朋友叻的話讀邊間結果也會一樣,阻你吾到,問題是個過程同學習方法,我自己比較buy國際學校的一套,之前也有考慮CKY因中文比較好,但太難考入吾敢搏,吾想到時入吾到要入番傳統,所以一早先入了有小學的IS幼稚園,但如果樓主不是像我般特別偏愛IS style, 咁大路都會揀SPCC,始終名牌效應。

Choose between SPCC and CKY