用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St Paul Convent vs Good Hope
樓主: penpen
go

St Paul Convent vs Good Hope   [複製鏈接]

引用:SPC 因為收over+8成上中學 GH得5成

原帖由 siden 於 16-11-15 發表
SPC

因為收over 8成上中學
其實SPCS係咪真係有學生上唔番中學,見到果D小學部學生,係中學部都齊齊整整見番哂~~~

mcl203 發表於 16-11-15 09:53
其實SPCS係咪真係有學生上唔番中學,見到果D小學部學生,係中學部都齊齊整整見番哂~~~

...

梗係有。

話冇你都唔好信la

呢條題, 由幼稚園鬥到中學, 之前已比完又比:

kinder:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2765279&highlight=good%2Bhope

小學:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... =good%2Bhope&page=1

升中:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ghlight=good%2Bhope

引用:Quote:mcl203+發表於+16-11-15+09:53+ 其實

原帖由 siden 於 16-11-15 發表
梗係有。

話冇你都唔好信la
我見得少,有識既,鄰居既,比賽見既,真係個個都齊齊整整咁,可能見佢地都從少補補補,成績唔錯瓜 ~~~

penpen  見到有f同班嘅被篩走,有d心酸  發表於 16-11-15 13:28

mcl203 發表於 16-11-15 10:05
我見得少,有識既,鄰居既,比賽見既,真係個個都齊齊整整咁,可能見佢地都從少補補補,成績唔錯瓜 ~~~:wah ...
我識人係SPCPS敗走, 不過通常小五前自己走
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 16-11-15 10:05
我見得少,有識既,鄰居既,比賽見既,真係個個都齊齊整整咁,可能見佢地都從少補補補,成績唔錯瓜 ~~~:wah ...

咁全級210人,上唔到講緊20個前後,你識唔中唔奇。

咁容易俾你識幾個都上唔到,咁就唔止out得咁少la。

回覆:St Paul Convent vs Good Hope

其實sp已給你位,还去考GH那時可能为Backup。其實你心中为何去想呢?是否sp有些地方要你secondguess?

penpen  住九龍  發表於 16-11-15 13:17

penpen 發表於 16-11-15 07:30
唔睇地區,你會點揀?

SPC of cuz

sorry that I cannot type Chinese....

I know a current F.1 GH girl. Her mum said that all P.6 girls go to F.1 except those go to other "famous schools" and very very few chose to change schools due to girls' capacity. However, the change is decided by parents but not the advice from school.

"Only 50% are promoted to secondary".....i really do not know which story is true......

SPC for sure!

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實,如果阿女好好地讀緊SPK / SPN,點解要佢轉校呀?!
就算兩間一樣好,都唔應該要佢轉校.... 好心啦!
通常唔讀SPC嘅,又唔係男仔,就係有名女津或DG或co ed 收!
GH諗下唔係唔得,除非你住好近GH啦!

恐龍家

SPC. 因為GH 唔係全龍,同埋個人喜歡認識的SPC 小朋友乖巧。

一定揀SPC. SPC 主要靠自己學生己有好成績,GH要靠外援,所以投SPC一票。

Yes agree

*更正校名.
SPCS比較好D, Touch wood 將來升唔返中學部, 坦白說SPCS 個升中網始終好過GHS個網係真, 樓主都要考慮呢一點.

引用:+本帖最後由+Felix223+於+16-11-15+12:57+

原帖由 Felix223 於 16-11-15 發表

SPCC比較好D, Touch wood 將來升唔返中學部, 坦白說SPCC  ...
SPCC =/= SPCS 喎

Felix223  謝謝提醒.  發表於 16-11-15 13:37

mcl203 發表於 16-11-15 13:05
SPCC =/= SPCS 喎

Sorry! 打錯字

小曳人 發表於 16-11-15 12:06
其實,如果阿女好好地讀緊SPK / SPN,點解要佢轉校呀?!
就算兩間一樣好,都唔應該要佢轉校.... 好心啦!
...
其實你唔知咩原因要諗,就請你就唔好妄下判斷,果句...好心啦, 咩意思?!

回覆 hkpapa852 的帖子

penpen 我有3個喎

原來如此.......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

penpen 發表於 16-11-15 13:26
其實你唔知咩原因要諗,就請你就唔好妄下判斷,果句...好心啦, 咩意思?!
哦,即係點?唔係SPK /SPN 嘅學生有 SPC?
呢度以往問親嘅,幾乎個個都係SPK/SPN 學生....
如果唔係嘅話,而地點唔考慮,就一定係SPC啦

penpen  Thx  發表於 16-11-15 13:52
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題