用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 面試K1感覺好難受
go

面試K1感覺好難受

囝囝今個月要K1面試,講真,我地嘅小朋友一定比正常小朋友慢啲,或者無咁合作,再直接啲,無咁醒囉。講野仲係單字,眼神仲係飄飄下,十問九唔應,坐又坐唔定,望到其他人嘅小朋友,醒醒目目,個心好難過,好想帶個囝走,唔想比人白眼咁,interview啲老師又好留意到佢嘅問題,試過有老師問健康院有無建議佢跟進啲嘢,咁都估到老師問乜啦⋯⋯
唉⋯我地啲小朋友係咪唔會in到幼稚園,跟本唔會做到幼稚園嘅期望,點算⋯

都未必間間幼稚園係咁的,我見朋友仔排到保良局,仲要申請到到校服務,一路上訓練,一路等s位,見佢仔都進步好多
媽媽加油,路有好多條的💪💪

如果樓主選擇學術性比較重的就應該無咩機會了,反而下午班比較關愛的學校仲有機會的, 加油

jazz_ks 發表於 16-11-15 00:54
囝囝今個月要K1面試,講真,我地嘅小朋友一定比正常小朋友慢啲,或者無咁合作,再直接啲,無咁醒囉。講野仲 ...

我都放棄in K1,老師都會問:小朋友好少講野,好慢熱,眼神差。。。。,雖然依家讀緊N班,但校長話唔一定會直升,如果學校唔收返,我會等教育局出於下的位,先在出去搵

回覆 KCHK 的帖子

唉,名校點到我地in,我地見都係普通學校咋

回覆:面試K1感覺好難受

我囝以前也是考救世軍ㄧ車插k2,已寫信講清楚小朋友情況,點知面試要安排2點,小朋友午睡時間,還要同ㄧ個考K3正常小朋友考,(考同ㄧ樣嘢)。當然唔收,還要我地係出面等三四個字,當時出面好多小朋友上緊堂,無位坐,出來只係話唔適合ㄧ句!其實佢地唔想收我仔仔唔重要,不過佢地安排真係好差,還有D唔尊重我地!

不要灰心,如果報K1下午班機會會高0的,可以試下教會學校(比較關愛)

講清楚小朋友情況,找一間肯包容的學校,

回覆 jazz_ks 的帖子

我也是過來人, 身同感受, 以前我見咗六, 七間學校, 冇一間收, 其實即場反應都知唔會收........本來都打算放棄, 點知好好彩有一間校長叫我囝囝面試多一次, 之後就讀住K1排S位, 讀咗幾個月進步好多改排I位, 到了今年升K2就順利入了K2的I位

以上簡單地分享一下, 媽媽加油, 希望在明天

回覆 ada9200 的帖子

其實面試好唔好坦白講小朋友情況定收左先算?

jazz_ks 發表於 16-11-16 09:43
回覆 ada9200 的帖子

其實面試好唔好坦白講小朋友情況定收左先算?

或者妳都問下學校的口碑,搵d唔出名的學校,少人數的

小朋友情緒OK嗎?因我覺得唔睬人,眼神差,收的機會都有

千祈唔好放棄。我嘅仔都係自閉症譜系,我係幼兒訓練中心时识咗個朋友佢嘅仔同你個仔情況差唔多K1时都系冇学校收,而家佢嘅仔读小一。各方面都非常叻。我唧仔今年第一次考试四个主科平均分都考到96分。所以妈咪千祈唔放棄加油!

回覆 Yukiruirui888 的帖子

情緒可以,主要十問九唔應,已收到部分上兩星期面試結果,都係後備生,連下午班都後備😰

jazz_ks 發表於 16-11-17 10:39

情緒可以,主要十問九唔應,已收到部分上兩星期面試結果,都係後備生,連下午 ...

情緒可以,有機會的,等所有結果都出黎,在睇下點,

樓主方便講妳住邊嗎?

1月、5月都有人會放位,可以寫下求位信,爭取下。

Yukiruirui888 發表於 16-11-15 12:40
我都放棄in K1,老師都會問:小朋友好少講野,好慢熱,眼神差。。。。,雖然依家讀緊N班,但校長話唔一定 ...

返N返左幾個月,老師成日話佢眼神差,現在小朋友進步左,有時叫佢名唔應,無視佢喎,成日搵小朋友錯處,言談間好似想叫佢退學咁。2歲人仔啫,都好似唔係想幫小朋友,不被包容感覺,有時候心裏真係灰。

利申:等評估,疑似是語言障礙

ada9200 發表於 16-11-16 00:58
回覆 jazz_ks 的帖子

我也是過來人, 身同感受, 以前我見咗六, 七間學校, 冇一間收, 其實即場反應都知唔會 ...

請問你點改排I位

我囝囝依家係保良局讀緊n班,保良局有到校服務同埋好包容每個有特別需要照顧的小朋友,暫時你未搵到一間合適嘅幼稚園,千祈唔好灰心,加油呀!

找D屋邨幼稚園,最好果間有i位。要沒有私校甘高

Candygo 發表於 16-11-19 01:33
返N返左幾個月,老師成日話佢眼神差,現在小朋友進步左,有時叫佢名唔應,無視佢喎,成日搵小朋友錯處,言 ...

可能我一開學就已經同學校啊仔的情況,雖然都讀左兩個幾月,好慶幸的學校包容大,K1會不會直升就好難講,持中我仔的情緒麻麻,所以都會擔心

我仔讀的係邨校

九龍城呀