用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我個超細B in K1 in 得非常之差!!!!!
樓主: lily1995
go

我個超細B in K1 in 得非常之差!!!!!   [複製鏈接]

放鬆d la樓主,冇人知幼稚園收生準則,唔好比咁大壓力小朋友

引用:無返pg,平時算坐得定,每餐飯肯坐,間中自

原帖由 lily1995 於 16-11-17 發表
無返pg,平時算坐得定,每餐飯肯坐,間中自己坐看一陣書。所有面試1對1做tast肯坐,只係大班人在房一起坐時 ...
其實返下pg真係有用,見多啲老師同小朋友,學下圍圈坐定定,聽指令,一個跟一個咁答題/玩

回覆:我個超細B in K1 in 得非常之差!!!!!

我仔都係14年11月尾細B,佢interview 好飄忽,有時一間完全唔合作坐唔定,但另一間又好乖坐定答問題。原本我想比佢今年純練習,出年做大B,但而家諗緊如果有K收佢讀唔讀好?

我個仔也是這樣, 一間好乖好定, 兩間好百厭! 我冇得諗來年比唔比佢讀K喇, 因為實冇機會

babemi 發表於 16-11-15 00:13
n係咪一定收架?定同K一樣有reject?

我個細b in N class--> rejected!

lily1995  我好驚..  發表於 16-11-17 23:23

我個係大B都唔係好..因為佢講野都係慢...2 歲多時又勁生保伯就咸, 又要痴住我坐我大比...唔肯正坐椅子...一係唔答老師問題...就算有D答左都唔岩...仲要其實係大B..咁人地學校咪仲要求大B多D..無理由咁..所以我個仔大B都考唔到哥D神校...當然仲有好叻既小朋友爭LA...

回覆樓主:

我果個係2月大B,都係in得唔好,坐唔定又喊又唔肯開口講野o 我之前in崇真兩個小朋友一齊in, 隔壁個細B仲好過我仔,所以真係唔好灰心,起碼你下年可以再考過,做超大B

我仔都是12月細B, 佢剛剛收到OFFER啦, 仲要是AM, 我好開心呀!!
雖然只是普通村校

回覆樓主:

我囡同樓主一樣,第一間叫好少少,之後兩間in 到成pat 屎。唔答問題都算,唔肯坐,周圍走,唔玩老師指定既玩具。其他小朋友好乖,果刻我覺得好醜。我已打定输數,都有報n ,k 唔收寄望n會收,如果唔係出年冇書讀都幾大獲。

joey1219, 嘩, 我個仔幾乎同你個女一樣呀! 我都覺得很醜! 你個女是12月出生的嗎?

idy_w 發表於 16-11-18 18:47
我果個係2月大B,都係in得唔好,坐唔定又喊又唔肯開口講野o 我之前in崇真兩個小朋友一齊in, 隔壁個細B仲好 ...

大家不要太天真啊

細b留班再k1有d學校未必收

第一年太細

第二年太大

我有2 個細b所以我好知道究竟細b有幾慘

所以我咁緊張、咁驚、咁失望...

咁即係細b比佢n? 定你意思比佢一直細B升上K2

lily1995 發表於 16-11-19 12:57
joey1219, 嘩, 我個仔幾乎同你個女一樣呀! 我都覺得很醜! 你個女是12月出生的嗎? ...

11月尾呀,今日in 一間係我心儀既,in 到咁差真係想喊出黎

回覆樓主:

咁樓主有冇報埋n做後備呀? n 班冇咁要求高,大b通常收

我果個都係11月細B,in左4間,有一間後備生offer, 其他3間,真係冇眼睇,又四圍走,要允野玩,有一間重係校長面前脾氣,另一間就半句野都唔講,老師直頭問佢係咪唔講野,明明佢平時就好多野講~

唔洗咁擔心既,我仔仲細,12月b,in左4間,表現都一般,無offer咪無offer囉,玩多年下年做超大b再黎過,唔需要怪小朋友,得兩歲人仔,專注力比大b差係正常架喎,無需要介意

我個超細b今年做超大b去in,冇train過,5間幼稚園全部考咩都識,坐得定,有禮貌有手尾,簡直完美,我一定俾個仔做超大b

回覆樓主:

原來有咁多細b 同我囡一樣,我以為只係我囡有問題,坐唔定,唔理老師,唔講野。總算有番少少安慰。我已經打定输數,出年做大b了,謝謝各位媽媽互相鼓勵

adrianbaby2013 發表於 16-11-15 09:13
放鬆啲啦,我仔也是Nov B,上年細B身份去in,都係坐唔定,甚至在地上爬,自己叫咩名都唔識,當然全軍覆沒, ...

同意,越大越有脾氣
反而細個仲易控制
我十一月b上年報嗰幾間,四間有三間有offer
當然不是神校啦
所以不能太進取都有學校收
‹ 上一主題|下一主題