用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我個超細B in K1 in 得非常之差!!!!!
樓主: lily1995
go

我個超細B in K1 in 得非常之差!!!!!  

回覆:我個超細B in K1 in 得非常之差!!!!!

放鬆啲啦,我仔也是Nov B,上年細B身份去in,都係坐唔定,甚至在地上爬,自己叫咩名都唔識,當然全軍覆沒,不過好彩有pn讀緊;今年以大B身份再試,已經有耐性拖住行、坐著等,大部分問題都識答;當然有些interviews他仍會選擇不回應老師,大人是控制不了的,順其自然吧

yaubb2014 發表於 16-11-15 08:44
你見老師無反應,自己要拉返佢過來……
硬拉會讓小朋友發脾氣,後果可能系訓地或大喊,我試過。所以我都唔知應該點做

lily1995 發表於 16-11-14 23:23
我個11月尾超細B, 男仔, 未識講野 (少少單字), 報咗3間K, 3間都in 衰晒!
第一間亦係人生第一次in, 好乖, 有 ...

十一月b 去interview 其實係比小部份好超前既bb 去提早入學,正常既bb 係唔適合咁細個入學,每個interview 既人都知正常11月b會去到乜野程度,所以唔會話一定冇機...我個女當年12月b去interview,亦都係乜都做錯哂,亦唔敢講野,結果係,除龍校全軍覆歿外,有幾間村校都有俾offer...每間學校有每間學校收既準則,唔洗太灰...

我個12月下旬b囡用順其自然方法教學,剛有offer。不要讓孩子有壓力,也要讓自己放鬆,孩子係自己的寶貝,讓其按自己程度發展吧

其實教育局由幾十年開始2YR8個月依個措施一定有原因,
我地果時同學1-12月都有.
考頭果D唔係一定大仔, 所以唔覺要遲一年 
(我地果D年如果同學係早一年出生係好覺既, 比人當REPEAT生)

個個都話11月好在可以試18/19 個超細B..
依個好似係比D細B一個下台階 (比人標籤了)

不如唸唸如果細B今日再考PN, 有無人會收?
如果唔覺有, 出年都未必有好K1喎.

lily1995  咁我好驚出年無好K喎...  發表於 16-11-15 10:43

lily1995 發表於 16-11-15 00:10
N和K一齊報,K in晒喇!宜家先覺悟,唔係我想佢做大B定細B,而係佢根本冇能力做細B! ...
我孖b係10月尾b,仔係會發展慢d,個女會叻d,in左5間k1,有一間個仔完全唔肯講野,佢地讀緊間n班都未必收番佢地讀k,我都擔心中,唔緊要啦,發展得慢慢佢地都唔想,妳未照比佢讀n,遲一年囉,發展得慢唔係蠢架,我仔雖然發展慢,但係我覺得佢會有小聰明,一齊加油!

我個係10月細B, 暫時已經有2間k1收, 我覺得只要肯坐定定,即使問題唔識答都有機會。

Relax.
Attending Kindergarten earlier means the fun time for the kid will be less.

legoisland2005 發表於 16-11-15 10:01
其實教育局由幾十年開始2YR8個月依個措施一定有原因,
我地果時同學1-12月都有.
考頭果D唔係一定大仔, 所以 ...
呢點正是我所想,但我未有直接說出,我怕你n班都唔得,出年再戰又再同今年事件重演,
你會否再次認為佢馬騮哪吒一pat屎咁,
我擔心這樣

我就昨日in左第一間k1
感覺我個女已經一去到就俾一放棄左

一組3個小朋友, 老師問左佢叫咩名,佢答, 在問其他野, 佢唔答....之後個老師就在都唔在問佢野

我已知咩事了

still have interviews...add oil

其實男仔,我寧願俾佢做大b, 因我囝都係10月尾出世,升小面試真係同啲大b差好遠,佢對比妹妹嘅面試都差好遠

我情況同你差唔多, 我個仔係10月b, 係屋企好鍾意講野, 去公園都會主動同其他小朋友玩. 同佢in咗4間, 每次一入到課室interview就變咗做樹熊, 要我抱住佢, 喊, 同我講驚驚, 唔肯自己坐, 老師問唔到問答, 我估應該都無學校會收佢, 唯有到時睇下邊間仲有剩餘學額.

我個12月尾超細b
In k個時group in,個個識答問題佢唔識答 到最尾先答2句
點知收左全日 我開心到喊左出黎
樓主加油, 我in前1,2個月真係不斷train佢 但佢始終細人成年 冇人咁叻係正常架

legoisland2005    發表於 16-11-15 18:02

lily1995 發表於 16-11-14 23:23
我個11月尾超細B, 男仔, 未識講野 (少少單字), 報咗3間K, 3間都in 衰晒!
第一間亦係人生第一次in, 好乖, 有 ...

其實小朋友好動坐唔定都好正常
細b本身又未返pn
好難識坐定定同回答老師問題

呢一刻做唔到面試要求就要遲一年讀書我會覺得可惜
試下再搵其他學校
唔會無學位既
只係未必係你心儀既學校。

babemi    發表於 16-11-15 18:02

回覆 letterland 的帖子

agree!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

姊妹你好,我果個仲細,12月b, 佢第一次in果陣都十問九唔應,但平時係牙擦擦,識講名,1-10(中英),認到好多英文字母咁既。當日表現咁我都好炆.......但後尾諗返,佢地表現淡定至神奇啦,兩歲都未夠既人仔。係香港既恐怖風氣令小朋友要急促成長。

我又係度諗,其實佢地生保怕醜都好呀,另一面睇係佢地仍然好細個唔識點please大人或點表現自己。好好珍惜呀。

幼稚園揀小朋友,同時,小朋友都揀緊學校。我個b係另一間幼稚園表現又好好多喎!

不要氣餒,小朋友既價值絕對唔係由果一粒鐘甚至半粒鐘去確認的。共勉之

Yes,  therefore last year PN, i only apply those so call 'must have offer' schools... don't want to disappointed myself and my son.  
It is his FIRST assurance since birth.. no meaning to get negative results.

This yr I tried some famous K (since my son should be able to promote to K from his PN now).

So far, he 'run' around and do not give good response to the teachers..
(although I sure he knows 90% of the answers, but he just 'play' or 'joke' and not response to the teachers in good way)..

anyway,,, let's add oil~

我等緊收reject信, 希望快點結束這種忐忑不安的心情 > < !!