用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我個超細B in K1 in 得非常之差!!!!!
go

我個超細B in K1 in 得非常之差!!!!!  

我個11月尾超細B, 男仔, 未識講野 (少少單字), 報咗3間K, 3間都in 衰晒!
第一間亦係人生第一次in, 好乖, 有坐定聽好多指示, 有做, 不過幾乎做錯晒. 最尾老師引佢講謝謝先細細聲開金口講咗句!
第二同第三間, 簡直像high咗野, 哪吒托世, 馬騮精上身! 唔肯坐定, 唔肯企係度排隊, 全組人得佢一個咁樣衝出黎, 別樹一熾! 人地個個又乖又定, 跟住做, 仲識講野( 中英都識, 勁!), 我果個只係似未開化民族生蕃裡面D野人, 鍾意去邊就去邊, 老師問野充耳不聞! 拉住佢又鬼咬咁嘈, 失禮死人! 睇書環節, 得我個仔連凳都無坐, 書都唔掂 (佢平時間中會坐定睇書睇一陣), 係度行來行去! 我同我C6, 分別兩間兩天帶佢去in, 出黎都係同一結論: 零分! 我係老師我都唔會捉蟲收佢, 費事日日返工要對住佢! 仲話如果有offer, 我地批個頭落黎比佢當凳坐!!!!

回覆 lily1995 的帖子

出左offer 未? in 邊類型學校?我囡都係超細囝 所以都㨂左會收細囝的K1 in

未出offer, 全部都話要12月頭. in 私立和資助幼稚園都有. 人既問題.

邊區?競爭小的學校有機

荃灣區. in到pat屎咁都有機?! 我睇唔出我個仔有乜地方值得老師揀佢囉...

in哂無其他了?你想佢做出年大B?
定任何附近幼稚園都好做細B?
我諗如果你現在不是晦氣說話的話,如你傾向想快D送佢來年入讀做細B,咁你可以1月留意教育局空缺資訊,搵間送佢入學先

因我怕再次要你同佢出年報大B K1,有可能有相同感受破壞親子關係,會唔會?

回覆:我個超細B in K1 in 得非常之差!!!!!

我果個都係11月細b, 係會輸蝕,平時有無同佢玩,玩完有無叫佢執拾,或叫佢坐响度玩,俾賓妹定老人家湊?我都係返工,夜晚返去陪佢玩,有無同佢報n 班,依家都仲會搵到n 班位嘅,唔好嬲仔仔啦,唔得咪下年囉,細仔都有好處,就係可考兩年嘛

N和K一齊報,K in晒喇!宜家先覺悟,唔係我想佢做大B定細B,而係佢根本冇能力做細B!

n係咪一定收架?定同K一樣有reject?

lily1995  N都會reject架!  發表於 16-11-15 08:53
lily1995  N都會reject架!  發表於 16-11-15 08:48

lily1995 發表於 16-11-14 23:23
我個11月尾超細B, 男仔, 未識講野 (少少單字), 報咗3間K, 3間都in 衰晒!
第一間亦係人生第一次in, 好乖, 有 ...

唔好咁講啦,小朋友仲咁細,又每個都有自己的成長時間表,就算冇offer都唔代表佢差。我見倒的係一個好動和不願服從強權的小朋友,呢個係佢性格一部分,將來香港靠佢㗎!

kln124    發表於 16-11-15 10:56
babemi  好,不畏強權  發表於 16-11-15 01:16

引用:N和K一齊報,K+in晒喇!宜家先覺悟,唔係我

未inN之前你train下佢,因in PN都要做指令,都要坐定

我舊年in PN, cannan Caine road 要父母同小朋友玩

坐足廿分鐘

走開= fail

我個12月b,情況與你樓主相約,我相信呢個係制度問題多於小朋友問題,兩歲人仔,你expect佢interview 坐定定? 比d耐性啦樓主!

唔好咁講啦,BB咁細個,細B面試時可能兩歲都未夠,有些指令做唔到係正常,唔好同大B比較啊,今年唔得咪讀N班,出年再面試K1,身邊有朋友係細B其實上到小學已追得上大B架啦,有些細B仲好叻添架,加油啊!

回覆:PurinBB 的帖子

in得唔好不緊要,下年再來過,最緊要留意下有無發展問題。

我明白你處鏡。我個11月細b too!我個性仔都係周身yuk吾停。
不能安靜地坐下聽同答老師!
我我in左4間,有2間老師問叫什麼名,他都說唔記得,仲係奸笑地答。
我都不知道比什麼反應好。
跟住老師問,他鐘意就答,不鐘意就唔知!
又自己走去玩具櫃拿玩具玩,其實E一刻我應該由佢由老師控制,定我行去捉他回來呢?其實老師叫佢回來佢都吾係好理!

回覆:我個超細B in K1 in 得非常之差!!!!!

做父母一定希望小朋友面試乖乖有反應回答問題,我囡in 其中一間說話,指令ok,平是屋企又晤係唔講野,佢係細b,試問個個大佢咁多可以要求佢點,所以我面試取經驗吧

引用:回覆+lily1995+的帖子 我明白你處鏡。我個

原帖由 legoisland2005 於 16-11-15 發表

我明白你處鏡。我個11月細b too!我個性仔都係周身yuk吾停。
你見老師無反應,自己要拉返佢過來……

legoisland2005  我都不停狂拉 x 2  發表於 16-11-15 08:54
lily1995  我都不停狂拉  發表於 16-11-15 08:51

同我個仔好似! 不過老師問佢叫乜名, 佢唔答. 平時問名會識講單字!