用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 我個超細B in K1 in 得非常之差!!!!!
樓主: lily1995
go

我個超細B in K1 in 得非常之差!!!!!  

lily1995 發表於 16-11-17 08:13
我等緊收reject信, 希望快點結束這種忐忑不安的心情 > < !!

甘又唔好甘灰。。我都以為無間得。。所以當初報多幾間。。而家四間出 offer 都有份。。所以未必好似你想像中甘差的。。。

當然 你報 d 名校就另計啦

in 完就唔好再執著。順其自然等 result .加油 媽媽!

lily1995 發表於 16-11-15 00:10
N和K一齊報,K in晒喇!宜家先覺悟,唔係我想佢做大B定細B,而係佢根本冇能力做細B! ...
有人讀sfa如魚得水,有人讀到熊貓眼。做唔到細咪做大,無需太執著

其實我一心諗住比個仔做大B, 來年9月讀N班. 報K只是練習下來年3月in N班, 順便當係比個機會佢試下! 但估唔到in K時見到佢咁唔乖, 表現咁差, 我變得好驚佢3月時都係咁, in N班炒晒, 咁就真係食忽得! T_T

回覆 lily1995 的帖子

不要這樣怪責自己個仔啦, 佢仲係細, 今次唔得, 咪當一個經驗囉.

你講得岩呀!如果估超大都係無好RESULT..
真係唔知點好...

好老實,我仔2014/11月,,
比佢今日再考PN班我都無咩信心佢得囉..
所以疊埋心水做細B啦.
唔係佢學術唔得而係佢'行為'唔得...

回覆 legoisland2005 的帖子

朋友12月年尾B剛有k1 offer
不要灰心

回覆 GT13 的帖子

聽其他家長講 馬年出生率較低所以今年細b 會較多機會

回覆 GT13 的帖子

馬好似比蛇多成5000人架...計出生卒..

2013   57084 人
2014   62305 人

2015 又少D .. 599XX  人

legoisland2005 發表於 16-11-17 09:25
2015 又少D .. 599XX  人
龍年好多細b 同蛇要爭 果度唔知有幾多人

我個仔就係14年11月..就係行為出事... 唔係間間坐唔定, 1對1做test係肯坐定做, 係集體遊戲就走出去, 唔肯坐.. 3月考N已經係超大B, 再唔得就唔知點.. K做細B還可以體諒, 3月我就發癲都似 T_T

睇完POST1
覺得小朋友好可憐

點解要咁執著呀,我地6,7,8月b咪仲慘,又唔夠人爭,又冇機會等下年做大b,起碼你仲多個機會做大b再考過

昨日在挑戰in k1

對手, 一個14年1月bb, 仲要佢讀緊n班

最後, 我終於知道大細b分別係咩, 但大b真係叻好多

我知d老師好鐘意我個女, 不停引導佢答, 可惜...我女唔show,又唔理

唉.....

算啦, 為有睇天做人啦, 好在我可下年在幫個女報k1班....為有當經驗啦

唔好咁灰, 呢幾個月俾佢返D PG先, 到時再IN會好好多, DONT WORRY~

回覆樓主:

我朋友個仔,細B12月尾,
報3間,2間己收全日。

佢説單字,有做指令同坐定定。

回覆樓主:

我仔8月,見6間,
唔出説話,唔理人,
到有間收,一間後補
其他等緊。

一間面現差都肯收,上午班
很意外。

平時有無上開PG? 上下PG, 熟習返學模式會好好多,
平時肯唔肯坐定? 如果唔肯, 就要重點要TRAIN下佢坐定定了,
加油!!

無返pg,平時算坐得定,每餐飯肯坐,間中自己坐看一陣書。所有面試1對1做tast肯坐,只係大班人在房一起坐時,一定想行出黎

回覆 kenysmile 的帖子

同感!