用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK 監護人公司介紹
go

UK 監護人公司介紹 [複製鏈接]

本人小女今年一月去英國開學,但Agent 介紹的監護人收費好貴,請各位家長提供以下資料。

1) 監護人公司有否收年費 ?大約多少錢 ?

2) 多數監護人負責什麼 ?

3) 請各位可否PM 好的監護人公司

謝謝各位。
   1    0    0    0

Annieangel 發表於 16-11-14 23:17
本人小女今年一月去英國開學,但Agent 介紹的監護人收費好貴,請各位家長提供以下資料。

1) 監護人公司有 ...

1) 監護人公司有否收年費 ?大約多少錢 ?

監護人公司每個Term 由 £2XX 至 £6XX 都有, 通常都會有個註冊費,間間唔到,有 D£300 ,見過最貴話 £8xx 都有。
另外每晚住宿大約是£40-60/日 。
有D住監護人宿舍,有D住 Host family .

2) 多數監護人負責什麼 ?

Term 假期不返香港,可安排住宿
代替家長出席家長日(可能另收費)
孩子患上傳染病,又或者病到進院,又或者持續要休養,都要去監護人 那邊或安排。
往返機場/學校之接送 (另收費)

回覆 Annieangel 的帖子

我囡嗰個收1000镑年費, 再續樣嘢收費, 陪阿囡開學有收費.  我都想知一般監護人職責包D咩?

我個間Agent 提供的監護人公司收大約 1800-1900 英鎊年費,住宿及接送車費另外收錢。所以我才需要找另外其他監護人公司。

回覆:UK 監護人公司介紹

通常agent,有多間監謢人公司介紹,有平有貴,問清楚先

Agent 推薦這間監護人公司說他們服務好。

監護人公司有兩個Packaging。
1) 年費是2600 英磅一年,
2) 年費的1800 英磅一年。

這兩個Packaging 只有一兩式分別,但都不包按住宿費用 及 接送。
他們包與學校聯絡工作,跟進子女在學校考試進度,一年一次家長會等。

最奇怪是英國學校告知,他們沒聽過此監護人公司。

醒目開學勳章

Annieangel 發表於 16-11-19 15:56
Agent 推薦這間監護人公司說他們服務好。

監護人公司有兩個Packaging。

你用那一間agent?

回覆:UK 監護人公司介紹

agent 不能說的秘密,如自己有監護人就不需要監護人公司。多數家長問監護人介紹,就很多人聯絡你

回覆 Annieangel 的帖子

边間guardian company甘貴呀?
ps.所有guardian公司的年費都係唔包homestay and transport

一言難盡!! 現在嘗試找朋友看看有否親戚朋友在英國,咁我就不用join D咁貴監護人公司。

我用 White House Guardianship,覺得都OK,勝在算平,年費係 780鎊一年,住宿費就唔記得幾多錢一晚不過都係唔算貴果種,要交700鎊按金,按金差不多用完就會通知我匯錢,佢地每個學期都會見亞女最少一次,睇下亞女有乜要求,而亞女有乜需要都好容易搵到佢地,亞女要求住中國家庭,佢地就安排一個香港移民家庭,個家庭女主人好好人,每次 term break 都會帶亞女去玩同去 London China Town 食野,本來亞女學校得亞女同一個同學喺果度住,後來其它女仔知呢個 host family 咁好,就要求 staff 比佢地一齊去呢個 host family,最後 guardian 公司破例比佢地4個同校女仔住一個 host family,所以 term break 亞女都好開心架。
以前聽人講 White House 唔好,我諗都真係靠撞彩,睇下撞唔撞到個好 staff 同好 Host family。

來年兩個仔女都過晒去,我都不停托人搵相熟朋友做 guardian,希望可以慳返D錢。

White House Guardianship 監護人公區,英國學校方面都有推薦,但香港Agent 說他們不太好。
因為我女今年一月才去英國開學,而他們4月會回香港,所以不太想用監護人公司,及太浪費我D錢⋯⋯
‹ 上一主題|下一主題