用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區band2校怎排位?
go

東區band2校怎排位? [複製鏈接]

小兒band 2頭,中華傳道會劉永生中學好嗎?
東區band2學校應怎排位?

王家爸爸  如果係B2,入到劉永生當然還得神落。  發表於 16-11-16 10:23
elbar  或試直資校    發表於 16-11-14 21:55
   1    0    0    0

同問,小兒 band 1 尾,band 2 頭,有無可適合的英中,謝謝 !

車仔媽咪 發表於 16-11-16 10:17
同問,小兒 band 1 尾,band 2 頭,有無可適合的英中,謝謝 !
點解要英中?是否小朋友英文強,中文弱?

phoebebesiu 發表於 16-11-14 21:40
小兒band 2頭,中華傳道會劉永生中學好嗎?
東區band2學校應怎排位?
其實需要睇小朋友既具體情況,要睇小朋友邊科強、邊科弱,性格係點(例如好動嗎?)等問題。

成績是band1尾, 老師亦傾過, 已有心儀。 但奈何統一填表乙部時, 第五打後都吾知點排.......東區範圍大、學校又多,咪想儘量選二線英中先

小兒記性ok,但數學較弱,較靜,有樂器學緊,但無特異功能,偶然多咀

車仔媽咪 發表於 16-11-16 10:56
成績是band1尾, 老師亦傾過, 已有心儀。 但奈何統一填表乙部時, 第五打後都吾知點排.......東區範圍大、學 ...
如果確定係B1尾,其實由唔難填,包括外區學校,東區男仔得八間英中可以揀。B1尾應該避開皇仁、英皇、張祝珊,咁就得返五間。基本上只可以聖馬可、筲官、婦女會、港島民生、鄧肇堅五間先填,根住填B2學校。

車仔媽咪 發表於 16-11-16 10:59
小兒記性ok,但數學較弱,較靜,有樂器學緊,但無特異功能,偶然多咀 ...

我覺得你反而需要揾出數學較弱既原因,係計算題差啲,定係文字題差啲。計算題差,可以係老師未能有效地解釋數學邏輯,所以小朋友唔知道點計;亦可能係小朋友好唔小心,連加、減數都計錯。如果係文字題差,可能係小朋友對文字邏輯唔好,唔太理解問題,呢種情況,反而需要語文訓練。

王家爸爸 發表於 16-11-16 11:10
我覺得你反而需要揾出數學較弱既原因,係計算題差啲,定係文字題差啲。計算題差,可以係老師未能有效地解 ...

題外話,借樓主post 一問。想請教,如小朋友唔小心,連加減數都錯,有冇好方法改善?謝。

王家爸爸  男仔好多時都會咁樣。    發表於 16-11-16 11:43

mcdonn 發表於 16-11-16 11:32

題外話,借樓主post 一問。想請教,如小朋友唔小心,連加減 ...
我覺得唯一方法係考試前提醒小朋友需要小心。叫佢開始時記得間低問題問啲嘜,圈低問題既重點,先試估大數(答案大約係幾多),然後計算。計算完,再驗一驗尾數,如果頭、尾數都啱,錯既機會好細。

mcdonn  Tks!  發表於 16-11-16 12:32
‹ 上一主題|下一主題