用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔想做老師.........
樓主: naughtyboyma
go

仔想做老師.........

LingChiBaBa 發表於 16-11-15 23:42
回覆 naughtyboyma 的帖子

Core Part (必修) : Level3+

但我記得教授當時是這樣講 :同學們,今年我們改了,如果你數學有level 5star , 即使你沒有修m1/m2 , 我們也會錄取的。
而家都唔知信唔信好,攞 L3 冇問題,但冇讀m2 !

naughtyboyma 發表於 16-11-15 22:12
乜唔係升格後會更有信心嗎?

從畢業生老師角度看,升格後信心大增,出路的選擇也大大增加,可以話係"老師揀工",但未必係學校(杯茶);未升格前,小學[校長]和[主任老師]們都好喜歡"教院"畢業生,勝在聽教聽話,對學校運作起到暢順作用嘛!可以話係"工揀老師".

YmOra 發表於 16-11-16 07:56
從畢業生老師角度看,升格後信心大增,出路的選擇也大大增加,可以話係"老師揀工",但未必係學校(杯茶);未升格 ...

原來係老師照你咁講,讀教院都OK , 坦白講,我之前係希望佢將教院放後啲,因身邊家長、朋友都話教院次一等,佢哋所有大學開放日都去哂!唯獨唔去教大

little_yolky  因為你身邊D家長朋友唔想自己小朋友做老師啫  發表於 16-11-24 12:43
YmOra  教大升格後應該有一番作為吧!  發表於 16-11-16 17:37
YmOra  誤會了,應該咁打才對,從我朋友畢業生老師角度看... ...  發表於 16-11-16 17:33

naughtyboyma 發表於 16-11-16 06:54

收到教大回覆,都係按照General entrance requirements 同Subject requirements。

我有去教大開放日,佢地的資料係BEd 都有9成有人請左,剩下的就further study 同non education job