用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科 phy chem bio + M1
go

中四選科 phy chem bio + M1

阿仔打算㨂呢幾科,但聽聞上到高中phy chem會深好多,bio就超多野記,再加m1會好吃力嗎?有冇家長仔女讀呢幾科分享下。

回覆:DFSON 的帖子

佢U想讀咩?

DFSON 發表於 16-11-14 17:39
阿仔打算㨂呢幾科,但聽聞上到高中phy chem會深好多,bio就超多野記,再加m1會好吃力嗎?有冇家長仔女讀呢 ...

不妨去書局望下教科書,有個概念先

阿仔打算㨂呢幾科,但聽聞上到高中phy chem會深好多,bio就超多野記,再加m1會好吃力嗎?有冇家長仔女讀呢 ...

我諗升到高中科科都深好多。

我大女啱啱中四讀Phy/Chem/Bio/M1 or 2(下學期揀),因為唔駛上Eng Lit, History
嗰D唔鍾意嘅科目,而家越讀越起勁。

呢3科彼此間有關連,相對易讀啲
S3讀十幾科,科與科之間都冇關係,例如 econ/ICT/Hist/eng lit/Geog/中史,我覺得仲難讀。好多時是靠背,因為唔夠時間消化每一科
PHY CHEM 只要明白就唔難,要背的唔多。BIO 要背的會多啲,但只要phy chem OK,其實都唔難。
例如環保議題,LS、chem、bio都有,來來去去都係嗰啲,一出就執分。
如果 take phy/chem/bio (pure science),延伸數最好 take m2,而不是 m1。m2 的課程,例如 trigo/vector/微積分,同 phy/chem 有關。而且,讀延伸數會對 core maths 有幫助

回覆:pineapple0983 的帖子

我聽聞m2出路好d, 如果某d大學學科要求M1 or M2,都會考慮有讀M2同學先,真係嗎?你地仔女選科前有冇上心儀大學睇左科目要求先?

引用:Quote:DFSON+發表於+16-11-14+17:39+ 阿仔

原帖由 LingChiBaBa 於 16-11-14 發表
我諗升到高中科科都深好多。

我大女啱啱中四讀Phy/Chem/Bio/M1 or 2(下學期揀),因為唔駛上Eng Lit, His ...
我都未係好了解呢個遊戲點玩,你囡下學期㨂M2? 即選左下學期重可以轉?

DFSON 發表於 16-11-15 09:59
我都未係好了解呢個遊戲點玩,你囡下學期㨂M2? 即選左下學期重可以轉?

...

其實係我囡學校嘅安排有D唔同。佢地得1班M1+M2,中三升中四祇確定编入Maths extend的一班,會喺中四上學期教哂中四嘅core,上學期嘅Maths成績用嚟揀M1 or M2。因為得1/3班可揀M2,競爭激烈。

DFSON 發表於 16-11-15 09:56
我聽聞m2出路好d, 如果某d大學學科要求M1 or M2,都會考慮有讀M2同學先,真係嗎?你地仔女選科前有冇上心儀 ...

我諗喺香港升大學M1同M2分別也不大,學校升中講座(EK member都share過)外國有D大學計Maths要求有M1/M2甚至祇承認M2。

LingChiBaBa 發表於 16-11-15 10:28
其實係我囡學校嘅安排有D唔同。佢地得1班M1+M2,中三升中四祇確定编入Maths extend的一班,會喺中四上學期 ...

這做法都幾好喎!咁!其餘的2/3班是否修讀M2呢?

thx.thx.

YmOra 發表於 16-11-15 10:45
這做法都幾好喎!咁!其餘的2/3班是否修讀M2呢?

thx.thx.

其餘2/3班修M1。

YmOra  打錯字!!!謝謝你!  發表於 16-11-15 10:50

DFSON 發表於 16-11-15 09:56
我聽聞m2出路好d, 如果某d大學學科要求M1 or M2,都會考慮有讀M2同學先,真係嗎?你地仔女選科前有冇上心儀 ...
據我所知,不少科要求有延伸數就OK,m1/m2無所謂。
有數、延伸數、英文,報ust會著數啲。工科、精算依啲又係會著數啲
我建議m2多過m1,理由請爬文。
當然如果小朋友唔適合m2另作別論。

LingChiBaBa 發表於 16-11-15 10:47
其餘2/3班修M1。

睇得出M2遠比M1難.

YmOra 發表於 16-11-15 10:51
睇得出M2遠比M1難.

上星期细女選科講座,同學校科主任倾過,學校M1成绩比較飄忽,原因係statistics嘅题目需要解题,理解錯咗就瓜得,當然M1嘅Calculus較淺可以保住唔駛肥佬。
M2題目較直接,但範圍深D同多D。

引用:Quote:DFSON+發表於+16-11-15+09:59+ 我都

原帖由 LingChiBaBa 於 16-11-15 發表
其實係我囡學校嘅安排有D唔同。佢地得1班M1+M2,中三升中四祇確定编入Maths extend的一班,會喺中四上學期 ...
我仔學校就有兩班M2, 一班M1, 明顯係M2多人㨂,我自己都想佢讀M2, 但佢對M1有興趣d,同埋聽講M1易攞高分??我同佢講不如上網睇下大學要求再決定。

引用:Quote:DFSON+發表於+16-11-15+09:56+我聽聞

原帖由 pineapple0983 於 16-11-15 發表
據我所知,不少科要求有延伸數就OK,m1/m2無所謂。
有數、延伸數、英文,報ust會著數啲。工科、精算依啲又 ...
um.....真係要再爬下文再決定。

LingChiBaBa 發表於 16-11-15 11:22
上星期细女選科講座,同學校科主任倾過,學校M1成绩比較飄忽,原因係statistics嘅题目需要解题,理解錯咗 ...

係呀!"statistics"要暗濕起上嚟會可以死好多人0架!有D似當年學嘅"概率",好多人死在解錯題,其實係有心人裝無心人,好暗濕也,反而量多的"微績分"只要多做,題目的變化可以好生硬,來來去去都是嗰類,"考評局"唔會打算出得好深,比較深嘅就留待大學才接觸,數學科係好得意在越深嘅"課題"就越見容易攞高分,題目越見容易呢!相反,"課題"越見容易,題目就越見暗濕,成績就呈現大上大落呢!

引用:Quote:YmOra+發表於+16-11-15+10:51+ 睇得

原帖由 LingChiBaBa 於 16-11-15 發表
上星期细女選科講座,同學校科主任倾過,學校M1成绩比較飄忽,原因係statistics嘅题目需要解题,理解錯咗 ...
我仔反而話鐘意m1呢種理解數。

引用:Quote:LingChiBaBa+發表於+16-11-15+11:22+

原帖由 YmOra 於 16-11-15 發表
係呀!"statistics"要暗濕起上嚟會可以死好多人0架!有D似當年學嘅"概率",好多人死在解錯題,其實係有心人裝 ...
我返去要比阿仔睇下呢個post.

YmOra  唔好嚇親佢呀!  發表於 16-11-15 12:13

DFSON 發表於 16-11-15 11:46
我仔反而話鐘意m1呢種理解數。

科主任建議去睇下M1 Statistics嘅题型,覺得無問題先揀。

YmOra  說的對,認同.  發表於 16-11-15 12:24